Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung Galaxy GIO - Samsung Galaxy ekran blokada :( proszę o ratunek

BSone 26 Feb 2014 23:10 8058 13
Optex
    BSone
    Level 8  
    Witam

Problem jaki powstał to moje dziecko włączyło sobie blokadę ekranu na te 9 znaczków a ,że jest małe to nie powie mi jaki znaczek zrobiło.

Zależy mi na danych w telefonie. Zdjęcia chrztu, czy sylwestra..

Czy jest szansa na jakieś odblokowanie telefonu bez ich utraty???
    Czytałem na forum o reebocie ale chciał bym tego uniknąć. Na razie nikt nie próbował wpisywać znaczków więc się nie zablokował całkiem jeszcze. A hasła czy loginu do email też nie pamiętam bo mi na tym nie zależało.

Proszę o pomoc :(
  • Optex
    Fallouciarz
    Level 22  
    A czy przypadkiem zdjęcia nie zapisują się na karcie pamięci?

Tak czy inaczej w domu nie zdejmiesz tej blokady, czeka Cię serwis...
    BSone
    Level 8  
    Karta oczywiście jest i nie mówię iż się na karcie nie zapiszą. Ale ja się na tym wszystkim nie znam dlatego pytam.. Serwis - czyli jeśli nie zrobiłem tej całej blokady aż po hasło i login maila to jest możliwe odblokowanie ekranu w każdym serwisie? Tzn nawet takim zwykłym gdzieś na mieście czy to typowy serwis Samsunga koniecznie musi być?
  • Optex
  • Helpful post
    Fallouciarz
    Level 22  
    Tzn nie koniecznie serwis Samsunga ;)

Jakiś dobry serwis/skup/komis gdzie znają się na sprzęcie, a nie gdzie siedzi Pan Henio i próbuje podłączyć telefon pod prostownik :)
    BSone
    Level 8  
    Ok dziękuję ślicznie :) czyli jest światełko w tunelu
    tino2003
    Admin of GSM Group
    BSone wrote:
    dziecko włączyło sobie blokadę ekranu na te 9 znaczków a ,że jest małe to nie powie mi jaki znaczek zrobiło.

Jak małe jest to dziecko, że dało radę wejść w opcje zabezpieczeń i dwa razy wprowadzić ten sam wzorek a teraz go nie pamięta?

Fallouciarz wrote:
    Jakiś dobry serwis/skup/komis gdzie znają się na sprzęcie

Podaj proszę jaką metodą ten dobry serwis odczyta kod? Z mojej wiedzy wynika, że takiego kodu nie można odczytać.

Kod można zresetować lub wgrać nowy soft, jedno i drugie wiąże się z utratą danych na telefonie.
    sPeRaCz.PL
    Level 42  
    BSone wrote:
    Czy jest szansa na jakieś odblokowanie telefonu bez ich utraty???

Każda próba skasuje dane ze smartfona. O tym już napisał tino2003
    Zdjęcia powinieneś mieć na karcie pamięci.

tino2003 wrote:
    Podaj proszę jaką metodą ten dobry serwis odczyta kod?

Fallouciarz przyłączam się do pytania jak ? Będzie to wiedza dla potomnych.
    kewiS
    Level 13  
    jesli była zaznaczona opcja tworzenia kopi zapasowej na serwerze google to nawet po hard resecie z trybu recovery idzie odzyskać wszystkie dane po przez zalogowanie sie na smartwonie na konto google
    sPeRaCz.PL
    Level 42  
    ksmalcuga kewiS

Ale co nowego wnieśliście do tematu ? Lejecie wodę, nic więcej.

Fallouciarz

Nadal oczekujemy na Twój "magiczny" sposób.
    Fallouciarz
    Level 22  
    Przyznaję się do błędu, nie ma możliwości zdjęcia blokady telefonu bez utraty danych.
    elektrycznycomfort
    Level 3  

Podepnę się do tematu.
    Musiałem wymienić płytę główną w telefonie SAMSUNG Galaxy A51 (typ: A5151F), bo po upadku powodowała ciągły restart telefonu. Kupiłem na olx cały telefon ze zbitym ekranem i przełożyłem płytę główną, ale po włączeniu muszę podać pin albo zalogować się na przypisane konto Google. Sprzedawca nie zna pinu ani przypisanego konta, bo kupił kilka uszkodzonych telefonów w pakiecie. Na telefonie jest zainstalowany Android 10. Próbowałem zrobić bypass zabezpieczenia od strony telefonu korzystając z poradników na YouTube, ale dotarłem do informacji, że na Androidzie 10 można zrobić to tylko przez komputer. Zainstalowałem programy 4ukeyforandroid i SamFirm_v3.3, co prawda programy wykrywają telefon i wyświetlają wiele informacji o telefonie, ale przy próbie zdjęcia blokady trzeba zapłacić więcej niż telefon jest warty. Mogę podać więcej szczegółowej specyfikacji telefonu jeśli jest potrzeba. Proszę nie odsyłać mnie do serwisu, staram się zrobić to jak najtaniej.
    Mam dwa pytania.
    1. Czy jest możliwość zdjęcia blokady jakimś darmowym programem?
    2. Czy jeśli nie można zdjąć blokady za darmo, to jaki program ma najtańszą licencję?
    blahfff
    Level 40  
    Jesli siedzi tam faktycznie stary soft z Androidem 10, to pobierz SamFW Tool z samfw.com i odblokujesz to w 5 minut za darmo.
    elektrycznycomfort
    Level 3  
    Podpiłem telefon do kompa, w programie SamFim A.i.o v3.3 kliknąłem na device info i wyskoczyły mi informacje:

Model Number : SM-A515F
    AP version : A515FXXU4CUA1
    CSC version : A515FOXM4CUA2

Potem odwiedziłem stronę samfw.com i kliknełem ikonkę USB i wybrałem port COM6.
    Potem wybrałem wersję androida 10 i wersję softa A515FXXU4CUA1.
    Kliknąłem na stronce Usuń ERP.
    Klikam dodaj urządzenie.
    A potem woła o doładowanie kredytów za 15$ żeby odblokować telefon.

Dodano po 2 [godziny] 25 [minuty]:

Udało mi się odblokować telefon za pomocą darmowego programu SamFirm A.i.o v3.3 by Mahmoud Salah.

Zrobiłem to tak:
    Odpaliłem program.
    Kliknąłem zakładkę SAMSUNG.
    Kliknąłem zakładkę Reset FRP / Disable Knox / Change CSC
    Na włączonym telefonie kliknąłem w połączenia alarmowe i wybrałem *#0*#
    Telefon przeszedł w tryb testowania.
    Podłączyłem telefon do komputera.
    W pogranie SamFirm kliknąłem One Click Reset FRP.
    Komputer wykrył telefon i zainstalował sterowniki ADB.
    Przerwało komunikację z powodu instalacji nowego urządzenia.
    Ponownie kliknąłem One Click Reset FRP.
    Na telefonie wyświetliła się prośba o debugowanie, którą potwierdziłem, przez co ponownie urwało komunikację.
    Ponownie kliknąłem One Click Reset FRP.
    Telefon wykonał baypass blokady i przeszedł do ustawień systemu android.
    Kliknąłem Ustawienia Google i zalogowałem się na swoje konto.
    Wszystko działa :)

Nie mając wiedzy na temat odblokowywania telefonu udało ni się po trzech wieczorach ominąć PIN na telefonie z przypisanym kontem Google. Wiedzę zaczerpnąłem z YouTube.

Podejrzewam, że do innych modeli telefonów SAMSUNG ta metoda też zadziała.
    Życzę powodzenia