Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ASUS P6T SE, dyski Samsung + K - Dziwne zachowanie systemu po czasie 20-30 minut

26 Lut 2014 23:43 1113 5
  • Poziom 2  
    Witam, otrzymałem komputer do upgradeu od znajomego i ....zaczely sie kłopoty.

    Nowo zakupiony komputer z płytą ASUS P6T SE, 12 GB RAM i dwoma dyskami 3TB/7200 Samsunga trafił do mnie, znajomy poprosił o dołożenie dysku SSD Kingston na start z Windowsem 7 X64. No i tak wgrałem najnowszy bios ASUS-a, po restarcie płyta kilka razy przywitała mnie informacją : CPU overheated czy CPU tempereature too high, Press F1 to resume. Tak było kilka razy, ale to kilka dni temu (od momentu dodania SSD). Teraz już ten komunikat się nie pojawia, natomiast jest inny problem:

    20-30 minut po włączeniu komputera dzieją się dziwne rzeczy w Windowsie. Uruchomione wcześniej programy działają dobrze, otwarte wcześniej katalogi (Windows Explorer) są widoczne z zawartością, ale próba odpalenia "My Computer" końćzy się fiaskiem, tzn. otwiera się okno Windows Explorer z pozycjami:

    My Documents
    Library

    i to wszystko, w lewym panelu nie ma My Computer a ni żadnego z dysków (twardych, ani SSD, ani DVD, ani wirtualnych dysków) - nic. Nad widocznymi etykietami (Moje Dokumenty/ Biblioteki) lata w koło klepsydra i nic więcej. A jeśli chce chodzi po dysku (zaczynając od wcześniej otwartego okna Windows Explorer) to owszem mogę chodzi po katalogach, ale nie ma logo katalogów/folderów (są tylko nazwy) i nie ma logo plików (tylko ich nazwy). Próby kasowania, kopiowania plików są niemożliwe....

    W czym to może być problem? Płyta? Proc? Kontroler SATA na płycie? A może Windows ześwirował??? ;)


    Dodam, żę odłączałem dyski, tj. wszystkie (z wyjątkiem systemowego SSD) i nic nie pomogło.
    Komputer był niedawno updateowany (SP1) + dodatkowe łaty z netu.


    Proszę o podpowiedzi, chętnie zamieszczę tu jakieś informacje, testy/raporty, które pozwolą znaleźć rozwiązanie tego problemu.


    DZIEKUJE ZA POMOC!
  • Spec od komputerów
    BIOS to jakaś wersja beta? Ja bym po prostu na nowo wgrał starszą wersję.
  • Poziom 2  
    Nie, absolutnie nie beta, wgrana stabilna najnowsza 0908.

    ----

    Witam ponownie,
    odłączyłem SSD, na jeden dysk HDD (z dwóch) wrzuciłem Windowsa 7 x64 (czysta instalka + SP1 + update) i to samo się dzieje, te same problemy

    Zuważyłem w programie AIDA64 że, rdzenie procka po tych 20-30 minutach z 40-kilku stopni Celsjusza wskakują na okolice 65-68 st. C. Oczywiście bez żadnych poważnych programów obciążających CPU. Co może być powodem? Zmiana BIOS?

    Przypominam, że przy zmianie BIOS pare dni temu pojawiały się przy starcie komunikaty, że CPU jest za gorąco... (CPU temperature is too high, lub coś podobnego).


    Dziękuje za pomoc!
  • Poziom 20  
    Jeśli nawet BIOS informuje Cię, że CPU ma za ciepło to wpierw zajmij się jego schłodzeniem. Wymień pastę termoprzewodzącą na CPU i sprawdź jeszcze raz... Polecam ZALMAN ZM-SGT-2.
  • Poziom 2  
    Witam,

    kupie pastę tak jak piszesz....I dam znać.


    Zmieniłem BIOS na starszy, komputer działał lepiej przez 2 dni, dziś znów wróciły problemy.

    Na procesorze, na poszczególnych rdzeniach notuje temperatury na poziomie 75-84 st. C. (sprawdzane w AIDA64 i HWMonitor). Jak temperatura wskoczy na taki poziom, to pojawiają się problemy opisane w pierwszym poście.

    W czym może być problem?

    Z góry dziękuje za pomoc!

    Pozdrawiam.
  • Poziom 43  
    rownik354 napisał:
    W czym może być problem?

    Przecież oczywiste, że temperatura CPU jest za wysoka.

    Do wymiany pasta i poprawne zamontowanie coolera.