Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zadziałanie bezpiecznika przy załączaniu komputera.

ciul90 27 Feb 2014 14:52 1377 5
    ciul90
    Level 10  
    Mam zagwozdkę.
    Sam nie wiem czy mam podejrzewać usterkę zasilacza, czy coś innego - ale po kolei.

Do listwy mam podłączony PC, monitor i od kilku miesięcy również głośniki. Średnio raz w tygodniu przy włączaniu komputera wywala mi bezpiecznik przy liczniku (ten na listwie nie reaguje). Nie ma znaczenia czy listwa była włączona już wcześniej, czy nie - więc odpada kwestia ładowania kondensatorów. Załączanie innego obciążenia w mieszkaniu nie powoduje takich efektów.
    Dopóki nie miałem tych głośników - problem nie występował. Nie potrafię wykoncypować w jaki sposób mogły by one wpływać na załączanie PC, ale rama czasowa zdaje się nie być przypadkowa.
    Macie jakieś podpowiedzi albo sensowne teorie?
    lukiiiii
    Level 28  
    Co to za bezpiecznik? Konkretnie, typ, amperaż.

Głośniki podłączone tylko do komputera?

Sprawny PE (bolec) w gniazdku?

Obudowa nie kopie?

Rozłącz te 3 urządzenia z listwy i włączaj pokolenie do gniazdka przy włączaniu. Napisz wtedy co się dzieje.
    ciul90
    Level 10  
    Zagadka wyjaśniła się sama - przy próbie podłączania wszystkiego osobno, bezpiecznik zaczęło wybijać już w momencie włożenia wtyczki zasilacza do gniazdka :P I nie przestaje od tamtej pory.
    Najprawdopodobniej uszkodzeniu uległ jakiś element po stronie pierwotnej, pewnie tranzystor mocy... Dlaczego? Bo płyta główna, dyski i reszta sprzętu jest (na szczęście!) wciąż sprawna :)

lukiiiii dzięki za podpowiedzi, ale tak sie zastanawiam - jeżeli obudowa by nie kopała, to PE w gniazdku nie miał by przecież żadnego wpływu na pracę/diagnostykę zasilacza?
    Łukasz-O
    Admin of electroenergetics
    ciul90 wrote:

lukiiiii dzięki za podpowiedzi, ale tak sie zastanawiam - jeżeli obudowa by nie kopała, to PE w gniazdku nie miał by przecież żadnego wpływu na pracę/diagnostykę zasilacza?

A co jeżeli znienacka zacznie "kopać"? PE nie ma mieć wpływu na prace urządzenia, jego rola to mieć wpływ na bezpieczeństwo użytkowników.
    serwisor
    Level 29  
    A cóż to za zasilacz, i dlaczego jesteś pewien że to on?
    A inny przewód sprawdzałeś?
    Czy da się wogóle włączyć PC? może za duży pobór a za słabe zabezpieczenie i powoduje zadziałanie zabezpieczenia.
    ciul90
    Level 10  
    Łukasz-O wrote:

A co jeżeli znienacka zacznie "kopać"? PE nie ma mieć wpływu na prace urządzenia, jego rola to mieć wpływ na bezpieczeństwo użytkowników.

Tyle to ja wiem :P Z tym że wynajmuję mieszkanie i właściciel zabronił mi ingerować w istniejącą instalację :P

serwisor wrote:
    A cóż to za zasilacz, i dlaczego jesteś pewien że to on?

Zasilacz (Corsair TX 650W) ma już 7 lat, przeżył wymianę innych podzespołów i usmażoną grafikę :) Sprawdzałem na innym przewodzie, nowy zasilacz nie sprawia żadnych problemów na tym samym zestawie. Nie rozkręcałem go, obecnie nie mam nawet lutownicy w zasięgu ręki więc nie bawiłem się w szukanie dokładnej przyczyny :)