Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Protokół pomiaru uziemienia skrzynek multitap

StanleyRz 28 Feb 2014 15:39 3030 4
    StanleyRz
    Level 1  
    Witam!
    Potrzebuję wzoru protokołu pomiaru uziemienia skrzynek multitap w blokach.

Uziemienia skrzynek podpinam pod bednarki w piwnicy, a każda skrzynka na wyższych kondygnacjach do listwy w skrzynce znajdującej się niżej.

Uprawnienia posiadam, jednak jestem nowy w tym temacie i potrzebuję pomocy na start.

Pozdrawiam!
    zbich70
    Level 43  
    A zadałeś sobie trud wpisania w gugle frazy "protokół pomiaru uziemienia"?
    Czy nie wiesz który wzór wybrać lub co do niego wpisać?

PS. Nie sądzisz, że mając kwalifikacje na pomiary, trochę wstyd o to pytać... ;)

PS2. "Multitap" w polskim słownictwie nie występuje.
    zdzisiek1979
    Level 38  
    Dla mnie to troszkę niejasne.
    Tak na szybko wywnioskowałem że pomiar uziemienia musiał by być wykonany dla każdego urządzenia osobno z jego zacisku dla mnie to trochę bzdura.

Łatwo pisać, mówić, ale zawsze realia są różne czasem trudne.
    Widział bym to tak.
    Należy określić gdzie podłączony jest przewód uziemiający. Określmy to GSU i teraz trzeba określić jak jest uziemiona GSU zidentyfikować przewód uziemiający " bednarkę " znaleźć zacisk kontrolny rozłączyć i wykonać pomiar uziemienia.
    Mamy określoną wartość uziemienia które uziemia GSU i po kłopocie.
    Następnie należy dokonać pomiaru przewodu uziemiającego który odchodzi od GSU do zacisku urządzenia.
    Należy podpiąć miernik małych oporów ( pomiar prądem >200mA ) i sprawdzić rezystancje przewodu. Mamy wynik i mamy w nim rezystancje żyły, rezystancje połączenia z szyną GSU. Następnie trzeba tak samo zmierzyć rezystancję przewodu drugiego między urządzeniami tak samo tylko z poziomu urządzenia 1.
    Masz pomiar rezystancji uziemienia GSU
    Masz pomiar rezystancji przewodu uziemiającego i zarazem stan jego ciągłości.
    Po prostu musi być protokół z pomiaru uziemienia a drugi z pomiarów przewodów uziemiających jako cały zestaw z pomiarów.
    Jeśli są jakieś wymagania co do rezystancji uziemienia urządzeń to należy to zweryfikować tak: Do rezystancji GSU dodajemy rezystancję przewodu uziemiającego i mamy wynik i teraz czy on się mieści w wymaganiach jak tak to OK jak nie to stres.
    Oba protokoły z pomiarów dodajesz do trzeciego gdzie piszesz że urządzenie 1 ma taki i taki wymóg rezystancji uziemienia z obliczeń wyszło że rezystancja uziemienia spełnia lub nie spełnia wymogów producenta.

Troszkę namieszałem, ale tak bym to widział. Jeszcze w życiu nie mierzyłem rezystancji uziemienia powyżej parteru.
    zbich70
    Level 43  
    zdzisiek1979 wrote:
    Troszkę namieszałem, ale tak bym to widział. Jeszcze w życiu nie mierzyłem rezystancji uziemienia powyżej parteru.

Ździsiek, ale autor nie pyta jak mierzyć ani jak wyniki pomiarów interpretować ale... o wzór protokołu. Nic Ci to nie mówi?