Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Xsara II - Brak możliwości wyłączenia świateł mijania

piratek1991 01 Mar 2014 12:40 12513 16
Renex
    piratek1991
    Level 11  
    Samochód Citroen Xsara II 1.6 16v 3 drzwiowa wersja bez klimy i bez czujników typu (czujnik deszczu czy zmierzchu.)
    Witam mój problem polega na tym że nie mogę wyłączyć świateł mijania jeśli ustawie na manetce od świateł 0.

Jeszcze nie rozbierałem niczego ale zastanawiam się gdzie szukać problemu?
    Wspomnę ze wcześniej coś mi te światła fiksowały czasem mrugały lub się same wyłączały i musiałem ustawić na zero i jeszcze raz uruchomić by zaskoczyły.
    Ale teraz to nawet jak wyciągnę kluczyki wyłączę światła to one się non stop pala aż akumulator się nie wyładuje.(Od dwoch dni ściągam klemę od aku lub wyciągam 2 bezpieczniki jeden bezpiecznik na jedno światło).

Może miał już ktoś podobna sytuacje? Gdzie może leżeć problem? naczytałem się ze w takich samochodach światła są zaprogramowane w postaci kodu i może wystarczy je tylko przeprogramować.
    Czy po prostu manetka padła i styki nie odbijają? Wszystko inne w manetce jest sprawne.

Dodam że deska rozdzielcza działa poprawnie na zero wszystko wygasa, lecz światła mijania się nadal palą (postojowe oraz tylne wyłączają się)
    Gdy przekręcę manetka na mijania deska jest zapalona i podświetla się ikonka od świateł mijania

Ma ktoś jakiś pomysł? proszę o pomoc. Pozdrawiam
  • Renex
    Ireneo
    Level 42  
    Przekaźnik prawdopodobnie sklejony skoro manetka zapala kontrolkę mijania.
    piratek1991
    Level 11  
    Ireneo wrote:
    Przekaźnik prawdopodobnie sklejony skoro manetka zapala kontrolkę mijania.

Dziękuje za odpowiedz ale gdzie mam szukać tego przekaźnika? Myślałem ze za wszystko w tym aucie odpowiedzialne jest BSI/BSM.

Myslalem ze moze manetka nie odbija ale to by deska rozdzielca stale sie palilła
    autoas
    Level 42  
    Światła mijania można zaprogramować aby świeciły na "0" ale na pewno nie po wyłączeniu zapłonu ...raczej masz usterkę....
    Musiałbyś nam napisać czy pod kierownicą masz tzw COM2000 czy nie...nie pamiętam jak to się rocznikowo zmieniało...
    Problem może leżeć, też BSI
    Zawsze można oddać do odpowiedniego elektryka...polecam!
  • Renex
    piratek1991
    Level 11  
    No com2000 ale jeśli teraz kupie i wymienię ten cały przełącznik zespolony to i tak muszę jechać do elektryka go przeprogramować?
    kybernetes
    Level 39  
    Przekaźnik świateł mijania znajduje się w skrzynce na silniku, tam skąd wyciągasz bezpieczniki świateł.
    piratek1991
    Level 11  
    Ale o to chodzi ze manetka zachowuje się normalnie kontrolka świateł mijania zapala się i gaśnie na desce rozdzielczej ale światła non stop świecą bez względu na położenie manetki.
    W moim samochodzie nie było świateł skandynawskich dlatego wszystko odbywało się manualnie. Może wystarczy przeprogramować by chociaż wyłączały się po wyjęciu kluczyków ze stacyjki i pójdę po kosztach bo reszta działa bez zarzutów.
    kybernetes
    Level 39  
    No przecież ci napisał, że jak kontrolka gaśnie a światła się same palą to coś jest popsute, więc co ty tu chcesz programować? Komputerem samochodu przecież nie naprawisz.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Benedykt1
    Level 11  
    Witam,

bardzo proszę o pomoc. Citroen Xsara Picasso 1.6 8V po liftingu. Problem identyczny jak ten opisany przez piratek1991. Brak możliwości wyłączenia świateł mijania, jeśli manetka ustawiona jest na zero. Bez znaczenia, czy kluczyk jest w stacyjce, czy nie. Kontrolki świateł pozycyjnych i mijania włączają się i wyłączają przy przekręcaniu manetki przełącznika świateł.
    Po przeczytaniu niniejszego wątku dokopałem się do skrzynki bezpieczników pod maską. Zgodnie z sugestią Ireneo chciałem się dokopać do przekaźnika świateł. I tutaj pojawił się problem. Nie mogę zlokalizować przekaźnika. Czy ktoś może mi powiedzieć, w którym dokładnie miejscu się on znajduje? Na płytce widzę same złącza i bezpieczniki.

Mam też dodatkowe pytania, niejako wychodzące w przyszłość:
    1. Jak wymontować moduł BSM? Co poza wyjęciem wtyczek trzeba odkręcić lub odblokować, by wyjąć moduł?
    2. Czy wymiana modułu BSM wymaga przeprogramowania układu?

Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę, która pomoże mi usunąć usterkę.

PS.
    Do posta załączam fotografię etykiety modułu BSM i fotografię samego modułu.
    Benedykt1
    Level 11  
    Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, ale dodam jeszcze, że próba wykonania "twardego resetu", to znaczy wypięcia klemy akumulatora i powtórne jej podpięcie nie przyniosła poprawy. Sprawdziłem również aplikacją Torque, czy nie wyskoczą jakieś błędy. Żadnych błędów nie ma.
    pepe150
    Level 36  
    Po bokach w obudowie są zapadki, które musisz odbezpieczyć przy wyciąganiu.

Rozbieranie BSM i wymiana przekaźnika to nie jest takie łatwe jak się wydaje.
    Przekaźniki elektroniczne, lutowane na płycie.
    Benedykt1
    Level 11  
    Pepe150,
    dziękuję za cenną wskazówkę.
    Ważna wiadomość dla mnie, że przekaźnik jest w module BSM. Czy jest on widoczny na mojej fotografii?
    Czy w takim razie uważasz, że lepiej jest wymienić cały moduł BSM niż bawić się w wymianę przekaźnika?
    Pytanie dodatkowe: obok modułu jest nakrętka (widoczna na mojek fotografii po lewej stronie). Czy konieczne jest jej odkręcenie, czy moduł "wyjdzie" po odblokowaniu samych zapadek (zatrzasków)?
    pepe150
    Level 36  
    Przekaźnik jest w środku schowany, przez obudowę może zobaczysz...
    Ta nakrętka to przewód +12V, więc odepnij akumulator, i też trzeba odkręcić.

Jeżeli nie potrafisz się bawić lutownicą to lepiej zakup nowy lub używany moduł BSM.
    Nie niższy niż B3. Możesz zamontować B3, B4 i B5.
    Benedykt1
    Level 11  
    Pepe150,
    bardzo dziękuję za wyjaśnienia i sugestie.
    Zamówiłem używany moduł BSM B3 z oznaczeniem identycznym jak ten w mojej cytrynce.
    Mam nadzieję, że sobie poradzę z wymianą. Gdyby pojawiły się u mnie jakieś wątpliwości co do wymiany, to będę dalej pytał. Oczywiście dam znać, czy wymiana modułu wyeliminowała usterkę.
    Benedykt1
    Level 11  
    Pepe150,

operacja zakończona sukcesem. :ok:
    Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Jesteś wielki. :spoko:

Mam jeszcze jedno pytanie, wynikające z mojej ciekawości. Który przekaźnik na płytce BSM odpowiada za włączanie/wyłączanie świateł mijania? Czy ktoś może wskazać go na załączonej fotografii?

Pozdrawiam serdecznie,
    Benedykt