Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus p5n-e sli - Po czyszczeniu kręcą się tylko wentylatory z pełną mocą

djmitas 01 Mar 2014 13:07 2646 13
  • #1 01 Mar 2014 13:07
    djmitas
    Poziom 23  

    Tak jak w temacie. Konfiguracja sprzętu:

    Płyta Głowna: Asus P5N-E SLi
    Ram : 2 x Goodram 2GB 800MHZ Dual Chanel
    Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 G0 2,4 @ 3,4 (1,43V) (SillentiumPC Spartan Pro HE 924 po lappingu)
    Zasilacz: Chieftec GPS-550 AB A
    Karta Graficzna: Sapphire Radeon HD 5770 1GB GDDR5 Vapor-X
    Dysk: Seagate ES.2 500GB

    A problem jest następujący. Postanowiłem wyczyścić trochę sprzęt z nagromadzonego kurzu. Czyszczenie odbyło się mała szczoteczką (grafika mocno była zawalona kurzem) i sprężonym powietrzem. Wyciągana była tylko Karta graficzna. Po czym wszystko złożyłem. Odpalam, i wszystko działa, wchodzę do Biosu by sprawdzić temperaturę Procesora i pokazuję 33 stopnie na CPU i NB 21 stopni... I nagle komputer się zawiesił i po paru sekundach wyłączył. Po ponownym uruchomieniu ponownym wszystkie wentylatory chodzą na max obrotów (Na grafice też). I nic się nie dzieje... Co się stało? Robiłem to nie raz i na pewno żadnego zwarcia nie zrobiłem. Po czym powoli zacząłem wszystko testować. A dokładniej:

    - zmieniłem kolejności Ram (1 kość w każde gniazdo, 2 kości ogółem wszystkie możliwe konfiguracje)

    - wyciągłem Ram i głośniczek milczy...

    - podmieniłem procesor na jakiegoś Celerona D 3,2 GHZ i bez zmian.

    - Sprawdzałem całą płytę główna pod względem napuchniętych/uszkodzonych kondensatorów i stan jest idealny.

    - Rozkręciłem zasilacz i tam też wszystko wporządku.

    - wkładałem inną kartę graficzną i to samo.

    - Wkładałem w 2 slot PCI-E kartę moją i inną (GF6600GT) i to samo.

    - Nie mogę znaleść zworki ClearCMOS ale wyciągłem baterie i odłączyłem zasilacz na całą noc i dziś sprawdzałem i bez zmian.

    Czekam za miernikiem do sprawdzenia napięć. Wydaje mi się że padła płyta główna... Ale dlaczego? I co mogło paść na płycie? Co mogę sprawdzić miernikiem oprócz 12V i 5V na zasilaczu? Jeśli chodzi o wymianę kondensatorów czy coś to sobie na pewno z tym poradzę. Pozdrawiam i dziękuje za wszelakie odp. Jak potrzeba jakieś zdjęcia to mogę podesłać.

    Dodano po 6 [minuty]:

    P.S. mam już miernik.

    0 13
  • #2 01 Mar 2014 13:11
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Szkoda, że nie masz karty diagnostycznej, wtedy byłoby wiadomo czy Bios w ogóle startuje.

    Jeżeli nie startuje to można podmienić procesor na inny oraz wylutować i nagrać Bios jeszcze raz przy pomocy programatora (widzę, że na tej płycie Bios jest przylutowany).

    0
  • #3 01 Mar 2014 13:43
    djmitas
    Poziom 23  

    Podmieniałem już procesor. A z tym programatorem będzie problem mieszkam w małej miejscowości i wątpie żeby jakiś serwis miał takie coś. Jakieś inne sugestie co mogę sprawdzić? Zaraz podam odczyt napięć na zasilaczu.

    Dodano po 26 [minuty]:

    5V - 4,97V

    12V - 11,82V

    12V sprawdzałem na molexie na zasilaniu Graficznej (6pin) i na dodatkowym zasilaniu procesora wszędzie jest tak samo. Sprawdzane pod obciążeniem płyta główna, procesor, chlodzenie cpu, 1 kosc ram, karta graficzna.

    0
  • #4 01 Mar 2014 13:47
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Samo programowanie to nie problem, na allegro taka usługa nie kosztuje dużo (z wysyłką), oczywiście trzeba wcześniej wylutować kość.

    Na razie wyciągnij płytę z obudowy, podłącz i uruchom na stole, sprawdź jeszcze raz wszystkie połączenia, najlepiej wszystko rozłącz i podłącz jeszcze raz.

    0
  • #5 01 Mar 2014 14:20
    djmitas
    Poziom 23  

    Tak właśnie zrobiłem mam na stole wszystko. Rozmontowałem wszystko... wyczyściłem każdą część dokładnie. złożyłem i nic to nie dało...

    Dodano po 29 [minuty]:

    A jak sprawdzić kondensatory miernikiem? Mam na nim opcje OHM, DCV, ACV, ACA, DCA i różne zakresy. Jak sprawdzić i jakie powinny być odczyty? Głownie są to kondensatory o oznaczeniu: 7x1 471 6,3 V. Wygląda on tak tylko ma inne oznaczenie. Asus p5n-e sli - Po czyszczeniu kręcą się tylko wentylatory z pełną mocą

    0
  • #6 01 Mar 2014 18:23
    Vieslav889
    Poziom 24  

    djmitas napisał:

    Czyszczenie odbyło się mała szczoteczką (grafika mocno była zawalona kurzem) i sprężonym powietrzem.

    Czy przed "potraktowaniem" wnętrza sprężonym powietrzem rozładowałeś kondensatory i wyciągnąłeś bateryjkę od BIOSu? Należy pamiętać, że sprężone powietrze wcale nie ma składu takiego jak zwykłe powietrze więc należy zachować ostrożność.

    0
  • #7 03 Mar 2014 05:58
    kuran17
    Poziom 19  

    Kolego vieslav889, a może on czyścił tą płytę powietrzem z normalnego kompresora.

    0
  • #8 03 Mar 2014 12:28
    djmitas
    Poziom 23  

    Powietrze z puszki. Przed czyszczeniem odłączyłem wszystko wraz z bateria i zacząłem wtedy czyszczenie. Jest możliwość ze padła sekcja zasilania procesora? Jak to sprawdzić? Przepraszam za brak polskich znaków ale pisze z telefonu z angielskim androidem i nie mam mozliwośći ich stosowania.poprawie post jak tylko będę miał mozliwość.

    0
  • #9 03 Mar 2014 22:09
    anet870
    Poziom 25  

    Komputer włącza się samoczynnie po wpięciu do sieci czy normalnie z przycisku power? Na tych zakresach nie sprawdzisz kondensatorów,potrzebujesz miernik z pomiarem pojemności. Grzeje się chipset, mostek? Tym miernikiem sprawdzisz bezpiecznik na płycie głównej wlutowany o oznaczeniu F. Jak się zachowują stabilizatory, tranzystory w okolicy procesora-napięcie temperatura?

    0
  • #10 06 Mar 2014 18:05
    djzatorze
    Poziom 23  

    Zanim cokolwiek, to zrobiłbym nie budzące wątpliwości czyszczenie BIOSu. Zworka jest o tutaj:
    Asus p5n-e sli - Po czyszczeniu kręcą się tylko wentylatory z pełną mocą

    0
  • #11 06 Mar 2014 19:13
    mikstu2
    Poziom 27  

    Ja bym w takim przypadku zdecydował się na podmianę płyty głównej.

    0
  • #12 06 Mar 2014 21:53
    Turbo92
    Poziom 17  

    Ostatnio kolega miał taki problem, płyta martwa.
    Po naprawie zasilacza nadal głucho.
    Dopiero odkurzenie, podmiana baterii na nową oraz zresetowaniu CMOS'a (wiem, to to samo) komputer odpalił.
    Zasilacz też rozbierałeś ?
    Wyciągnij płyte i pod jasnym światłem sprawdź, czy nie ukruszyłeś / zerwałeś żadnego elementu.

    0
  • #13 07 Mar 2014 12:50
    PiotrPitucha
    Poziom 33  

    Witam
    Sprężone powietrze niesie dwa ryzyka:
    - kręcące się wentylatory mogą generować napięcie
    - szybki przepływ może wygenerować duże napięcia elektrostatyczne.
    Raz udało mi się uszkodzić płytę z powodu pierwszego, ale większe ryzyko niesie elektrostatyka.
    Ty piszesz że płyta ruszyła więc stawiałbym na brak kontaktu na peryferiach.
    Kiedyś BIOS można było nadpisać startując z dyskietki, nie wiem jak to jest w nowych płytach i nie mówię o programie do zmiany BIOSu tylko o starcie "martwego" komputera z dyskietki.
    Pozdrawiam

    Ps. czy płyta wydaje jakieś piski podczas startu?

    0
  • #14 07 Mar 2014 12:51
    djmitas
    Poziom 23  

    Temat do zamknięcia. Zdecydowałem się na zakup Asus P5K PRO.

    0
  Szukaj w 5mln produktów