Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ariston AMD 109 - Zawiesza się na 1 minutę przed końcem programu i wciąż pierze

g_sob 01 Mar 2014 18:52 1914 7
  • #1 01 Mar 2014 18:52
    g_sob
    Poziom 10  

    Drodzy,

    mam problem z pralką Ariston AMD 109. Otóż program "zawiesza się" na minutę przed końcem. To znaczy, krok po kroku: uruchamiam pralkę, ustawiam program (w tym przypadku dajmy na to "4", trwający 1h 10min) i daję start. Program się uruchamia, pralka zaczyna prać i pierze przez 1h i 9 minut. Potem na wyświetlaczu przez cały czas jest 0:01 i pralka może tak kręcić i kręcić. Program w ogóle nie dochodzi do kolejnych etapów, czyli płukania i odwirowań.
    Oczywiście można wyłączyć pralkę i odpalić sobie samo półgodzinne płukanie, a potem krótkie odwirowanie (10 min), ale chyba nie tędy droga.

    Czy ktoś ma pomysł, jak sobie z tym poradzić?
    Dodam, że pralka nie wyświetla żadnych komunikatów o błędach. Po prostu pranie się nie kończy, tylko kręci i kręci, a na wyświetlaczu jest 0:01.

    z góry dzięki serdeczne za jakiekolwiek wskazówki.

    0 7
  • #3 01 Mar 2014 19:27
    g_sob
    Poziom 10  

    Dobre pytanie. :) Jak to szybko zweryfikować? Pranie niby wyprane, plam nie ma, w zimnej by się chyba nie wyprało... ;)

    0
  • #4 18 Mar 2014 10:03
    buniek108
    Poziom 1  

    Kolega już rozpracował temat? Mam identyczny przypadek. Przez telefon serwisant powiedział mi że chyba pompa.

    0
  • #5 18 Mar 2014 10:07
    g_sob
    Poziom 10  

    Nie, nic nie rozpracowałem. :( Dalej to samo.
    Na innych programach jest ten sam problem, że się zawiesza i nie bierze płynu. Ale na samym programie częściowym "Płukanie" płyn bierze i płucze.
    Wcześniej miałem uszkodzony hydrostat i magik wymienił mi na nowy, ale podobno od innej pralki (nie dedykowany do tego Aristona) i może w tym jest jakiś problem?

    Jak byś coś rozgryzł, to daj koniecznie znać tutaj!

    1
  • #6 07 Wrz 2018 16:18
    drmatter
    Poziom 9  

    Hej.
    Odgrzewam temat, co było przyczyna? Mam 0:01 do końca prania, wodę grzeje - nie wiem czy odpowiednio, ale grzeje, płynu do płukania nie bierze. Na programie płukanie płyn pobiera.
    Pozdrawiam
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003

    0
  • #7 07 Wrz 2018 23:02
    Robo-technical
    Poziom 26  

    A wodę wylewa? Hydrostat czysty?

    0
  • #8 10 Wrz 2018 11:54
    drmatter
    Poziom 9  

    Wylewa i termostat czysty, ale temat już rozwiązany.

    Było grzebane przy pralce i styki na grzałce musiały nie dolegać poprawnie, przy pierwszym testowym praniu sprawdzałem czy grzała wodę i grzała na początku potem musiała przestać, a ja sobie poszedłem. Zatem pewnie nie osiągnęła zadanej temperatury i kręciła sobie 2h z 0:01 do końca, proszek zużyła, płyn do płukania był w zasobniku.

    Grzałka sprawdzona - ok, styki poprawione, teraz grzeje dobrze i pranie się kończy.

    1