Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Massey Ferguson 3060 - nie odpala z kluczyka, elektrowłącznik

01 Mar 2014 22:00 3612 19
  • Poziom 11  
    Witam o to problem w mf 3060 . Wymieniliśmy elektrowłącznik ponieważ tamten już się skończył i po zalożeniu nowego , tak się dzieje że nie odpala z kluczyka elektrowłącznik jest nowy , co to może być na ostro odpala bez problemu ale po zgaszeniu już nie odpali z kluczyka nawed gdy ciepły. Zbliża się sezon a na OSTRO palić nie będziemy ?? LINK dO FILMU : http://www.youtube.com/watch?v=6O2FL1lP24w
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Wygląda na źle założony. Słychać, że nie wykonuje pełnej pracy i nie załącza styków rozrusznika. Zmierz jeszcze napięcie na nim podczas próby odpalania.
  • Poziom 11  
    zobacze kolego :)
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Rozrusznik na stół. Rozebrać, zweryfikować, wymienić, co trzeba.
  • Poziom 11  
    rozkręcany był tylko elektrowłącznik wymieniony został na nowy i ciągnik dalej nie odpala , po przękręceniu kluczyka tylko słychać tyknięcie .
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    GrzechoDawid napisał:
    rozkręcany był tylko elektrowłącznik wymieniony został na nowy i ciągnik dalej nie odpala , po przękręceniu kluczyka tylko słychać tyknięcie .

    Co nie wyklucza innej usterki rozrusznika. Może jest mechanicznie przyblokowany? Na stół i do przeglądu.
  • Poziom 39  
    Witam
    Jeżeli kręci na krótko ,a przez automat nie ,to może być jak pisze kolega Błażej (źle założony automat,myślę że chodzi o 180°zaciski śrubowe),lub źle założony na widełki.Jak podasz napięcie z grubego zacisku na cienki (50),to pali?,jeżeli zapali to spadki napięcia na przewodzie sterującym automat.
  • Poziom 25  
    Wyprzedzę autora... stacyjka wraz z przewodem sterującym automat jak to nazwałeś było omijane- krótki kabel bezpośrednio pod śrubę z głównym przewodem zasilającym. Pierwszy raz jak założyli elektrowłącznik to wcale nie pykał, jak przyjechałem to okazał się ciepły(obrócony o 180°) Moim zdaniem coś blokuje widełki, dlatego trzpień elektrowłacznika nie chowa się całkiem i nie załącza rozrusznika..
  • Poziom 39  
    Automat najlepiej wymieniać na wyjętym rozruszniku ,wówczas ma się pewność że trzpień automatu jest dobrze założony na widełki.
  • Moderator Samochody
    jpna100 napisał:
    Wyprzedzę autora... stacyjka wraz z przewodem sterującym automat jak to nazwałeś było omijane- krótki kabel bezpośrednio pod śrubę z głównym przewodem zasilającym. Pierwszy raz jak założyli elektrowłącznik to wcale nie pykał, jak przyjechałem to okazał się ciepły(obrócony o 180°) Moim zdaniem coś blokuje widełki, dlatego trzpień elektrowłacznika nie chowa się całkiem i nie załącza rozrusznika..

    Gdyby był obrócony o 180°, to po właczeniu nie wyłaczałby rozrusznika, do momentu zdjęcia klemy. Nie wciąga do końca kotwicy, prawdopodobnie jest od innego rozrusznika.
  • Poziom 25  
    Cytat:
    Gdyby był obrócony o 180°, to po właczeniu nie wyłaczałby rozrusznika, do momentu zdjęcia klemy. Nie wciąga do końca kotwicy, prawdopodobnie jest od innego rozrusznika.


    Dziwne zjawisko bo elektrowłącznik zagrzał się tylko jak był obrócony o 180° (dokładniej to był gorący że można by było jajecznicę usmażyć :D)i wcale nie wyrzucał widełek z bendixem
  • Poziom 39  
    jpna100 napisał:
    elektrowłącznik zagrzał się tylko jak był obrócony o 180°

    Tak właśnie będzie po jedna z cewek (są dwie)będzie cały czas pod napięciem.Przeważnie w automatach jedna z dwóch śrub tych grubych jest krótsza i do niej musi być podłączony przewód wychodzący z rozrusznika.
  • Poziom 11  
    czyli co zły elektrowłącznik czy wina rozrusznika ?
  • Poziom 39  
    Jak kręci na krótko to wina może być automatu,lub jego powiedzmy (nie twierdzę że tak)niewłaściwym zamontowaniu.Czy zakładałeś automat na wymontowanym rozruszniku.
  • Poziom 11  
    elektrowłącznik jest nowy lecz nie orginalny od MF 3060 :) w sklepie rolniczym powiedziano że podejdzie bez problemu ponieważ brali już do takich sprzętów . Elektrowłącznik był zakładany bez wyciągania rozrusznika .
  • Poziom 39  
    Być może właśnie przez to masz trzpień automatu źle założony,może być jak pisał kolega Robokop że trzpień będzie minimalnie za długi.Wyciąg go najlepiej i sprawdź na stole czy chodzi.
  • Poziom 11  
    aha czyli wyciągnoąć elektrowłącznik , potem rozrusnzik wszystko na stół i założyć elektrowłącnzik ponownie pod akumulator i spróbować czy chodzi ???
  • Moderator Samochody
    nikusert napisał:
    może być jak pisał kolega Robokop że trzpień będzie minimalnie za długi.

    Za krótki! Kotwica zawisa na widełkach bendixa i nie wciska "czopka" zwory układu silnoprądowego.
  • Poziom 39  
    Tak masz rację ,przepraszam za pomyłkę .