Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ullrich KO 21 - Za wysokie temperatury ogrzewania i wody użytkowej.

jarecho 01 Mar 2014 23:45 1440 5
    jarecho
    Level 11  
    Witam serdecznie.

Posiadam kocioł Ulrich Kondensich KO 21 z roku 2002, Do tej pory jestem z niego zadowolony i mam nadzieje że jeszcze trochę pożyje.

Od nowości były wymienione tylko dwa elementy: wentylator i pompa.

Mój problem zaczął się od niedawna, a mianowicie kocioł mam ustawiony na 36stopni - zawsze nagrzał się się do 41st i się wyłączył, w tej chwili nagrzewa się do 70st czasem nawet do 80st.
    Przy grzaniu wody użytkowej jest dokładnie tak samo (sterownik ustawiłem na minimum)

Dziś załączył mi się błąd 16 Przegrzanie - zadziałanie termostatu bezpieczeństwa STB.

Co może być odpowiedzialne za tego typu zachowanie?
    jarecho
    Level 11  
    Nie może być brudna woda ponieważ miesiąc temu spuszczałem wodę w celu wyczyszczenia filtra siatkowego i magnetycznego.

Wydaje mi się że komputer nie dostaje informacji o tym że temperatura przekroczyła jakąś wartość.
    User removed account
    User removed account  
    serwo66
    Level 25  
    Kolego jaszt "umyj się i nie pisz głupot" bez obrazy, właśnie spuszczenie wody jeśli było spuszczone z całego centralnego mogło spowodować zakamienienie wymiennika a nawet wręcz częściowe przytkanie. Zmniejszenie ilości gazu spowoduje zmniejszenie ilości spalin i automatycznie wydłuży czas nim zadziała STB a nie oto chodzi , prócz tego zmniejszenie ilości gazu zmniejsza moc kotła a więc może nie dogrzać centralnego lub ciepłej wody. Stawiam na uszkodzony czujnik temp. NTC w centralnym lub elektronikę. Nie znam kotłów Ullricha ale z praktyki znam działanie kotłów gazowych i wiem że jeśli byłby to problem z ciągiem to wyświetliłby się kod z błędem wentylatora a nie przegrzew .
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    jaszto wrote:
    Mirzo sie umyj i nie pisz głupot.

Jakoś tak się składa, że jestem serwisantem tych urządzeń i wiem co je boli. A myję się dość często. Proponuję Ci wyrażanie swoich myśli po dokładnym przemyśleniu.
    Masz ode mnie osobiste ostrzeżenie ustne.

Dodano po 4 [minuty]:

jarecho wrote:
    Nie może być brudna woda ponieważ miesiąc temu spuszczałem wodę w celu wyczyszczenia filtra siatkowego i magnetycznego.

Może nie dość precyzyjnie się wyraziłem, ale ten błąd wynika z ograniczonego przepływu wody przez wymiennik. Przytkany wymiennik płytowy ogranicza przepływ wody przez niego, a to powoduje szybki przyrost temperatury, co masz wskazane na wyświetlaczu. Owa brudna woda to uczyniła. Lekarstwem na to jest uzdatnienie wody w obiegu, poprzedzone płukaniem chemicznym całej instalacji. Na początek wymontuj wymiennik płytowy i daj go do prania.