Witam, jestem zupelnie zielony jezeli chodzi o kasy fiskalne, dostalem ostatnio od znajomego elzab alfa extra, chcialem ja przeprogramowac (wyczyscic stare dane i powprowadzac wlasne), moze mi ktos wyjasnic jak to sie robi? Mam kabel do podlaczenia do komputera, ale nie wiem jakie oprogramowanie jest potrzebne...Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc
Ale to nie jest tak kolorowo jak myslisz. Jesli jest to kasa ufiskalniona nie mam molziwosci wyczyszczenia pamieci fiskalnej i nie ma mozaliwosci zmiany wprowadzonego numeru NIP do kasy. Reszte bazy danych mozna wyczyscic i zmienic Stawki podatkowe liste twarowa itd itd. Wiec jesli jest kasa fiskalna i chcesz jej uzywac no to musisz wymienic moduł fiskalny by moc prawnie ja uzytkowac.
A czy można ją przerejestrować na innego właściciela, czy wymaga to wymiany modułu,
to już trzeba się skontaktować z serwisem; nawet bez wymiany modułu przerejestrowanie
sporo kosztuje, i musi być wykonywane przez pracownika upoważnionego przez urząd
skarbowy. Niemniej jednak moduł fiskalny plus rejestracja to chyba tylko jakieś 30% ceny kasy.
Witam
Z tego co się orientuję to wymiana modułu fiskalnego jest to ok. 40 % wartości kasy. Biorąc pod uwagę, że kupując nową kasę można odliczyć 50 % jej wartości, to przefiskalizowanie kasy używanej mija się z celem.
Lepiej wykorzystać ją, jako dawcę części.
-usystematyzuję
1. kasa po użytkowaniu powinna zostać odczytana i wyrejestrowana ( jeśli kolega tego nie zrobił to ma problem)
2. dane właściciela można skorygować ale numer NIP jest zapisany w pamięci EPROM
3. jeśli chciałbyś jej używać jako inny właścicel to trzeba wymienić moduł i zafiskalizować urządzenie a potem zgłosić w urzędzie skarobwym
4. jeśli kasie skończyła się homologacja to jej nie zgłosisz do urzędu
Wartość takiej kasy jest taka ile jest w stanie zapłacić potencjalny nabywaca.
W praktyce nikt nie bawi się w wymianę niepewnych części bo łatwiej jest kupić nową / pewną część i zafakturować klienta.
Niestety takie operacje może wykonywac tylko serwis autoryzowany ( taki który ma autoryzację i odpowiednie plomby do danego urządzenia).
Jedyna rada dla Ciebie to wystawić kasę na allero z opisem że kasa jest wyrejestrowana i przeznaczona na części ( może jakiś serwisant z autoryzowanego serwisu dorabiający na boku się skusi).
Obrót kasami niewyrejstrowanymi jest prawnie zabroniony.
Wymiany pamięci fiskalnych kształtują się w okolicach 750 zlotych netto. więc raczej nieopłacalna jest taka operacja, dal przepracowanych urządzeń, no chyba, że jest to kasa która była mało eksploatowana.
rubens wrote:
Obrót kasami niewyrejstrowanymi jest prawnie zabroniony.
nawet po wyrejestrowaniu obrót takimi kasami jest zabroniony jezeli nie został zlikwidowany moduł u producenta nie możesz praktycznie nic zrobic. Tzn możesz wydłubac na własną odpowiedzialność moduł fiskalny i rpzechowywać go do końca roku gdzie był odczyt w obecności urzednika skarbowego + 5 lat jeszcze jako dokument fiskalny, ponieważ urzędnik może zażyczyć sobie ponownego odczytu. Jeżeli kasie nie została przedłużona homologacja, można w niej wymienić pamięć fiskalną i wprowadzić do użytku ale na ten sam numer NIPu. Nową homologacje (czyli kasy po czerwcu 2001, lub też jak kto woliz numerem unikatowym o 3 literach i 8 cyfrach) można przez serwis odsprzedać i wprowadzić ponownie do obiegu.
Wartość kasy po odczycie bez modułu fiskalneog dla serwisu jest warta max 100
mam do sprzedania kase fiskalna sharp ER-A227P, na gwarancji, uzywana 3 mce, do tego dokładam szuflade współpracującą z kasą i nową ,oryginalnie zapakowaną metkownicą, wszystko jak nowe, za 180 zł. 782035298
Jeśli nie to nie możesz jej sprzedać. Po odczycie zresztą powinieneś przechowywać moduł fiskalny, lub oddać go do utylizacji w serwisie producenta (co kosztuje około 50-100 netto).
Ale cena jaką chcesz uzyskać za tą kasę z osprzętem jest interesująca.
.. Po odczycie zresztą powinieneś przechowywać moduł fiskalny, lub oddać go do utylizacji w serwisie producenta (co kosztuje około 50-100 netto).
...
Jeżeli odczyt był z całości pracy kasy i jest podpisany przez US, serwisanta i użytkownika protokół z odczytu to obecnie (od 1.12.2008r.) nie ma obowiązku jego przechowywania ani utylizacji w serwisie producenta.
bea390 wrote:
mam do sprzedania... i nową ,oryginalnie zapakowaną metkownicą, wszystko jak nowe, za 180 zł. 782035298
Metkownica 1 czy 2 a może 3 rzędowa? Jaki producent?
Jedynie szuflada i metkownica przedstawia jakąś wartość. Kasa jako to wartość praktycznie zero zł chyba, że na części.
Sprzedaż i serwis kas fiskalnych oraz sprzętu towarzyszącego.
Sprzedaż części zamiennych.
Porady tylko na forum!
Pozdrowienia z Podlasia (nie mylić z woj.podlaskim)
Wykopaliska zamykam zalecając zapoznanie się z regulaminem forum.
Specjalizacja: Naprawy RTV-elektronika AGD i inne. Wykonamy każdą usługę elektroniczną.
Duże zaplecze magazynowe/sprzedaż, schematy.
Odpowiadam wyłącznie na forum!
_PREDATOR_