Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VSX-323 - Brak dźwięku w głośnikach. Sygnał optyczny z TV LG.

mckulas 02 Mar 2014 12:24 2613 9
  • #1 02 Mar 2014 12:24
    mckulas
    Poziom 6  

    Dzień dobry,

    dziś rano Amplituner Pioneer VSX-323 przestał nadawać dźwięk, który telewizor LG 50PA5500 przesyła do jednostki za pomocą kabla optycznego.

    Na początku zresetowałem amplituner i na nowo ustawiłem parametry. W telewizorze również sprawdziłem ustawienie przesyłania dźwięku po kablu optycznym i stwierdzam:

    1. Telewizor przekazuje sygnał optyczny (jest podczerwień w kablu).
    2. W amplitunerze zapala się kontrolka DIGITAL, więc amplituner rozpoznaje to źródło dźwięku.
    3. Jeśli wypnę kabel optyczny z amplitunera to kontrolka DIGITAL przestaje się świecić, więc prawidłowo sygnał jest gubiony.
    4. Pozostał źródła dźwięku w amplitunerze działają bez problemu. mp3, tuner, ps3 za pomocą HDMI również widać i słychać.

    Kabel optyczny Toslink jeden z tańszych, ale sprzęt raz zmontowany nie był ruszany, więc chyba kabel się nie uszkodził skoro podaje sygnał?

    Przełączałem pilotem na różne wejścia i słychać ten charakterystyczny dźwięk przełączania.

    Obawiam się jakiegoś uszkodzenia, czy może macie jeszcze jakieś sugestie co się mogło stać?

    0 9
  • #2 02 Mar 2014 13:11
    anmedia
    Poziom 39  

    mckulas napisał:
    Obawiam się jakiegoś uszkodzenia, czy może macie jeszcze jakieś sugestie co się mogło stać?

    Sprawdzenie kabla. Wypnij kabel z TV i wepnij do odtwarzacza DVD. Jak zadziala to problemem bedzie TV. Jak nie to kabel do wymiany lub nalezy zmienic ustawienia we wzmacniaczu.

    0
  • #3 02 Mar 2014 14:06
    mckulas
    Poziom 6  

    anmedia napisał:
    mckulas napisał:
    Obawiam się jakiegoś uszkodzenia, czy może macie jeszcze jakieś sugestie co się mogło stać?

    Sprawdzenie kabla. Wypnij kabel z TV i wepnij do odtwarzacza DVD. Jak zadziala to problemem bedzie TV. Jak nie to kabel do wymiany lub nalezy zmienic ustawienia we wzmacniaczu.


    To niestety nie pomogło, podłączyłem dekoder cyfrowy.

    ROZWIĄZANIE:

    Przełączałem kilka razy SPEAKERS ON / OFF i dźwięk zaczął płynąć. Chyba coś się "przywiesiło".

    Swoją drogą tam jest jakaś zwrotnica którą słychać podczas przełączania źródła sygnału?

    0
  • #4 02 Mar 2014 14:10
    anmedia
    Poziom 39  

    mckulas napisał:
    Przełączałem kilka razy SPEAKERS ON / OFF i dźwięk zaczął płynąć.

    W tym przypadku nie byloby glosu wogole, na zadnym wejsciu sygnalu. A ty napisales:
    mckulas napisał:
    4. Pozostał źródła dźwięku w amplitunerze działają bez problemu. mp3, tuner, ps3 za pomocą HDMI również widać i słychać

    a to wyklucza calkowicie to co napisales.

    mckulas napisał:
    Swoją drogą tam jest jakaś zwrotnica którą słychać podczas przełączania źródła sygnału?

    Nie zwrotnica tylko przelacznik elektroniczny. Trudno stwierdzic nie slyszac ani nie widzac. Najlepszym rozwiazaniem podejsc do sklepu ktory posiada taki sam model w sprzedazy i sprawdzic.

    0
  • #5 02 Mar 2014 14:36
    mckulas
    Poziom 6  

    anmedia napisał:
    a to wyklucza calkowicie to co napisales.

    Wiem, że wyklucza, ale pomogło.

    Czytałem, że w niektórych amplitunerach czasami trzeba kilka razy przełączać źródło by zagrało.

    0
  • #6 02 Mar 2014 14:38
    anmedia
    Poziom 39  

    mckulas napisał:
    Czytałem, że w niektórych amplitunerach czasami trzeba kilka razy przełączać źródło by zagrało

    Masz taka informacje w instrukcji? Bo jest to bzdura.

    0
  • #7 02 Mar 2014 15:20
    mckulas
    Poziom 6  

    anmedia napisał:
    mckulas napisał:
    Czytałem, że w niektórych amplitunerach czasami trzeba kilka razy przełączać źródło by zagrało

    Masz taka informacje w instrukcji? Bo jest to bzdura.


    Gdzieś w sieci, coś w tym musi być bo czasami jak przełączam na tuner lub mp3 to tuner nie łapie od razu a mp3 nie widzi pendrive.

    Widocznie mój egzemplarz coś szwankuje.

    0
  • #8 02 Mar 2014 15:44
    anmedia
    Poziom 39  

    mckulas napisał:
    Gdzieś w sieci,

    A co na to instrukcja ... zapytam jeszcze raz. Wiadomosci z "sieci" nalezy traktowac jako pomoc a nie jako 100% rozwiazanie problemu.
    mckulas napisał:
    Widocznie mój egzemplarz coś szwankuje.

    Napisalem powyzej podejdz do sklepu i sprawdz na innym egezmplarzu. To niski model i nie bedzie problemu z jego dostepnoscia.
    mckulas napisał:
    a mp3 nie widzi pendrive

    I myslisz ze to wylacznie wina amplitunera?!

    0
  • #9 02 Mar 2014 15:52
    mckulas
    Poziom 6  

    W instrukcji nic na ten temat, a co do pendrive to trzy sprawdzone i jest to samo. Jak problem będzie uciążliwy to wyślę sprzęt do serwisu.

    0
  • #10 02 Mar 2014 15:54
    anmedia
    Poziom 39  

    mckulas napisał:
    W instrukcji nic na ten temat,

    No wiec producent nie przewiduje takich sytuacji i nalezy to traktowac jako usterke.

    0