Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zelmer Supremo 13Z013 - Pompka po włączeniu ekspresu cały czas pracuje.

yogi2006 02 Mar 2014 16:15 4212 8
lampy.pl
  • #1
    yogi2006
    Level 15  
    Witajcie,

    Jak w temacie ekspres 13Z013 zaraz po uruchomieniu przelewa wodę do ociekacza. Na pompce podaje ~120V. Czy jest to do naprawienia? Znalazłem service manual ale schematu brak, czy ktoś miał taką usterkę?
  • lampy.pl
  • Helpful post
    #2
    nioop

    Home appliances specialist
    Wydaje mi się iż 120V to ciut za mało by ruszyć pompe..
    Ja osobiście radzę wysuszyć elektronikę ;) Bo napewno cieknie na nią z elektrozaworu..
    Jeżeli masz szczęscie to pomoże.. Gorzej jeżeli cieknie juz od dawna i na stałe uszkodziło elektronikę.. Bo z tego co pamiętam zalewa głownie układ na płytce..
  • #3
    yogi2006
    Level 15  
    Płytka sucha, bez śladów wody.

    Zaraz po włączeniu zasilania ekspres przelewa wodę do ociekacza. Kiedyś miałem Nerro i chyba po włączeniu do zasilania pobierał trochę wody. Nie wiem czy sprawny Supremo też tak przelewa trochę wody do ociekacza.

    Czy spotkał się ktoś z takim objawem?
    Czy elektronika jest do kupienia?

    Zelmer Supremo 13Z013 - Pompka po włączeniu ekspresu cały czas pracuje.
  • lampy.pl
  • Helpful post
    #4
    nioop

    Home appliances specialist
    A ja owszem.. Posiadam elektroniki do tego modelu..
    Ogłoszenie jest na forum..
    Nie wiem czy to nie jest defekt lampy błyskowej ale ja na płytce widzę zacieki po wodzie..
  • #5
    yogi2006
    Level 15  
    Defekt lampy, brak osadów z wody.

    Czy elektronika działa samodzielnie? Nie trzeba wymieniać kompletem jak w nerro? Pewnie nie bo druga to tylko przyciski? Proszę o potwierdzenie i piszę PW.
  • #6
    nioop

    Home appliances specialist
    Elektronika działa samodzielnie..
    Natomiat jeszcze chciałem przed tym zapytać..
    Pompa uruchamia się odrazu po włączeniu ekspresu ? Czy najpierw ekspres sie nagrzewa po czym samoczynnie uruchamia pompe ?
  • #7
    yogi2006
    Level 15  
    w momencie włączenia wtyczki pompa zaczyna pracować
  • Helpful post
    #8
    nioop

    Home appliances specialist
    No to w tym przypadku na 99% problem polega na uszkodzonej elektronice..
  • #9
    yogi2006
    Level 15  
    nioop wrote:
    No to w tym przypadku na 99% problem polega na uszkodzonej elektronice..


    Wymiana elektroniki pomogła, dziękuję za pomoc.