Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VW Golf 2 - Hamulce przednie nie odbijają

Marshal666 02 Mar 2014 17:34 3120 11
  • #1 02 Mar 2014 17:34
    Marshal666
    Poziom 15  

    Witam
    W golfie zostały wymienione z przodu wszystkie gumy(reparaturki) w maju i było wszystko ok. Po kilku miesiącach hamulce znowu zaczęły trzymać i nasmarowałem prowadnice. Teraz znowu nie odbijają i już nie wiem co z nimi może być. Hamulce grzeją się na tyle że felga była dość ciepła po przejechaniu ok 40 km(Kato-Pszczyna). Podejrzewam że mogła już pójść pompa hamulcowa lub przewody giętkie.
    Dodam jeszcze że auto ma na liczniku 350tys. Silnik 1.6 + LPG.


    Jeśli temat jest w złym miejscu to proszę o przeniesienie ;)

    1 11
  • Sklep HeluKabel
  • #2 02 Mar 2014 17:40
    frankie84
    Poziom 11  

    Przewody elastyczne do weryfikacji, jak i same zaciski. Albo jest coś źle poskładane lub wyczyszczone, albo przewód hamulcowy jest rozwarstwiony.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 02 Mar 2014 18:03
    TM85
    Poziom 26  

    Tłoczki bezproblemowo wciskasz w cylinderek? Powinieneś bez problemu przetłoczyć płyn z powrotem do zbiorniczka.

    0
  • #4 02 Mar 2014 18:48
    żałosna udręka
    Poziom 32  

    Brak luzu na regulowanym popychaczu pomiędzy pompą, a servem. Odsunąć pompę od serva, skręcić dwa obroty na regulacji. Wszystko w temacie.

    2
  • #5 03 Mar 2014 16:44
    Marshal666
    Poziom 15  

    Pierwsze sprawdzę luz na tym popychaczu jeśli to nie pomoże wezmę się za przewody giętkie.

    0
  • #6 10 Mar 2014 22:22
    Marshal666
    Poziom 15  

    Jednak zacząłem od przewodów ale problem jest chyba w czym innym. Plastikowa tulejka która jest między gumą a metalową tulejką była podwinięta i zacisk od strony kierowcy ciężko odbijał. Chodzi mi o to co jest na tym zdjęciu:
    http://e-autoparts.pl/zestaw-naprawczy-zacisk-hamulca-p-1163735.html

    Moje pytanie jest takie: czy da się dostać same te plastikowe tulejki? Nie było tego w zestawie naprawczym który kupiłem a tutaj jest zestaw z tymi gumami których nie potrzebuję bo mam nowe.

    0
  • Pomocny post
    #7 10 Mar 2014 23:29
    kwok
    Poziom 39  

    Co by nie było - sprawdź czy tłoczki lekko chodzą. Jak będzie duży opór to odkręć dopowietrznik. Jak dalej duży opór to do regeneracji i zalej płynem Organika, shell albo TRW.

    0
  • #8 11 Mar 2014 07:01
    frankie84
    Poziom 11  

    Marshal666 wywal te plastikowe tulejki i bez nich poskładaj zacisk.

    Moderowany przez ociz:

    3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji. ostrzeżenie

    0
  • #9 11 Mar 2014 11:57
    Marshal666
    Poziom 15  

    kwok napisał:
    Co by nie było - sprawdź czy tłoczki lekko chodzą. Jak będzie duży opór to odkręć dopowietrznik. Jak dalej duży opór to do regeneracji i zalej płynem Organika, shell albo TRW.


    Tłoczki są ok chodzą lekko nie tak dawno przeszły regenerację(pisałem wyżej) w tym czasie zrobiłem niecałe 10k km.

    frankie84
    Założyłem jeden zacisk bez tej tulei plastikowej ale czy będzie to miało jakieś skutki negatywne?

    0
  • #10 11 Mar 2014 14:47
    ociz
    Moderator Samochody

    Marshal666 napisał:
    czy będzie to miało jakieś skutki negatywne

    Guma się wytrze i cały zacisk będzie latał jak żyd po pustym sklepie.

    0
  • Pomocny post
    #11 11 Mar 2014 18:04
    frankie84
    Poziom 11  

    ociz G. prawda. Tylko w tych modelach zacisków są plastiki i osobiście wszystkim klientom je wywalam. W zaciskach identycznych, w innych modelach vw i nie tylko, normalnie pracuje ślizg w gumie i nic sie nie dzieje.

    0
  • #12 02 Kwi 2014 09:22
    Marshal666
    Poziom 15  

    Przewody giętkie wymienione, prowadnice sprawdzone, w lewej prowadnicy wywaliłem tą tulejkę bo już nie nadawała się do niczego i tylko przeszkadzała w normalnej pracy...
    Jeżdżę ok 2 tyg wszystko jest ok, nie odczuwam tego żeby hamulce nie odbijały, koła są zimne. Aaaa i wymieniłem klocki z lewej strony ponieważ już prawie ich nie było a z prawej strony były jeszcze dosyć dobre. Oczywiście założyłem używane które dopadłem na złomowisku :D

    Klikam "Pomógł" komu trzeba i temat można zamykać.

    0
  Szukaj w 5mln produktów