Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki telefon wybrać do 600 zł

percent16 02 Mar 2014 19:31 12036 33
    percent16
    Level 8  
    Witam :)
    Na początek powiem, że wiem, że takich tematów na forum jest pełno, ale trudno jest znaleźć coś co opisywałoby teraźniejsze realia, a jak wszyscy wiece to technika w ciągu kilku miesięcy potrafi się diametralnie zmienić, nie mówiąc już o cenach, które zmieniają się niczym w kalejdoskopie..
    Dlatego proszę o nie usuwanie mojego tematu i pomoc, którą będą subiektywne i poparte doświadczeniem opinie.

Co do telefonu to:
    - potrzebuje go do:
    * "poruszania się" po internecie( fb, chrome itd.)
    * słuchania muzyki (słuchawki)
    * pisania sms
    * grania w jakieś średnio-dobre gry
    - chciałbym aby miał minimum:
    * 1gb ram
    * 2 rdzeniowy procesor
    * aparat 5 mpix
    * wyświetlacz od 4,3-4,5"
    OGRANICZENIA CENOWE: 600 ZŁ

Telefon może też być używany..
    Proszę o szybką odpowiedź.

Z góry dziękuje za pomoc! ;)
    Brzymeq
    Level 32  
    Moje propozycje to coś ze stajni HTC. Nie będę się rozpisywał co do ich możliwości, to na pewno znajdziesz w necie. Nie napisałeś czy nowy czy używany, jeśli rzadko zmieniasz telefony to lepiej inwestować w nowy z gwarancją. Moje typy - HTC evo 3d (ciężko o nowe), HTC One V, HTC Deisre 300.
    kurak18
    Level 17  
    Myślę że za te pieniądze przy odrobinie szczęścia kupisz zadbany sony sp
    dobre parametry i jakość wykonania
    percent16
    Level 8  
    Ten HTC One V i HTC Desire 300 maja tylko 512 ram
    Co do Sony sp to wątpię, żeby ją znaleźć w tej cenie.
    A co myślicie o Samsungu s2?
    kurak18
    Level 17  
    samsung s2 tez jest dobry choć już za stary i jedynie nie oficjalne wsparcie przedłuża mu żywot chodzi o androida ale bez wątpienia jeden z lepszych w swojej klasie i cenie

co do sony sp jakiś miesiąc temu szukałem telefonu dla żony i trafiłem na egzemplarz za 600zł więc kwestia cierpliwości i negocjacji :)
    Fallouciarz
    Level 22  
    Od siebie polecę Samsunga Galaxy SII, świetny model po dziś dzień, net po wifi/transmisji danych śmiga bez zacięć, muzyki również słucham bardzo często na tym fonie na słuchawkach oraz w samochodzie (telefon podłączony poprzez jack'a do wyjścia AUX w radiu), w gry niestety rzadko gram aczkolwiek z takimi bebechami myślę że nie będzie miał problemów, używam jeszcze navi, do której ten fon świetnie się nadaję oraz muszę przyznać że robi rewelacyjne zdjęcia (jak na telefon oczywiście). Działania oryginalnego softa nie opiszę ponieważ aktualnie korzystam z Custom ROM'a opartego o Androida 4.3.1. Bateryjkę już mam troszkę wyświechtaną aczkolwiek 2 dni spokojnie wytrzymuje :)
    kokosz4815
    Level 11  
    Hm, może Umi X1? Pamiętam, że jakoś pół roku temu kupiłem go za 550 zł i od tego czasu świetnie się sprawuję.
    Diarmad
    Level 10  
    Witam,

proszę zajrzeć do pierwszego tematu w dziale z instrukcją zamieszania takich tematów, jest tam formularz, który dobrze wypełnić.

Ponieważ sam poszukuję jakiegoś urządzenia w podobnej cenie to wypowiem się nad moimi typami:

-przede wszystkim: trzeba uważać z używanymi telefonami.
    Dlaczego?
    Nie masz znajomych którym kilka razy upadł taki telefon i wygląda jak gniazdo pająków? jak upadnie po raz n-ty, albo mają jakąś wypasioną gwarancję w sieciówce to trafia on do serwisu gdzie "naprawiają" taki egzemplarz i sprzedają przez pośredników jako "używany, igła, wygląda jak nowy etc." a po prostu powinno być angielskie: "refurbished"

Poza tym moje typy to budżetówki, ale z 1GB RAMu i Androidem Jelly Beans:

-Kruger & Matz Drive KM0407
    -Krüger&Matz Live
    -Krüger&Matz Mist
    -Pentagram Combo 4-core
    -Lenovo A760

Penatgram najtańszy w Saturnie,
    Krugery w Euro AGD RTV,
    Lenovo trzeba szukać

link do porównywarki:
    http://www.mgsm.pl/pl/porownanie/7966/7387/7471/7469/
    percent16
    Level 8  
    Myślicie, że postawienie na Kruger&matz mist lub Kruger&matz live było by dobrą decyzją?
    No bo jakby nie patrzeć będzie to telefon nowy, prosto ze sklepu, z gwarancją i 4-rdzeniowym procesorem. Uważacie, że się opłaca? Mógłby ktoś wydać jakąś opinie na ich temat? Posiada ktoś, któryś z tych telefonów albo zna kogoś kto go posiada?
    Diarmad
    Level 10  
    Są dostępne testy na różnych portalach...generalnie jak na telefony budżetowe są bardzo dobrze oceniane... ja sam się powoli decyduje na któregoś, jednak trzeba zaznaczyć że tylko Mist i Drive posiadają szkło Dragontrail, które jest odpowiednikiem Gorilla Glass 2, a żaden z Kruger &mist nie spełnia wymagań Aero2(bycie urządzeniem kat.10- jednak póki co Aero się nie pluje o używanie urządzeń wolniejszych). Jedyną wadą Drive w porównaniu do Mist i Live są gorsze aparaty, jednak trzeba pamiętać że są to też aparaty budżetowe- wykorzystywane w wielu konstrukcjach, nawet markowych, jednak nie spodziewaj się jakości porównywalnej do np: Samsunga...

Aha szkło Dragontrail posiada np Xperia Z1 (chyba z1, na pewno jakaś Xperia).

za Drivem bardzo przemawia 4000mAh baterii...

A teraz oczywiste wady:
    Android w wersji 4.1 - niby Jelly Bean, ale jednak trochę podstarzały

Nie jest to popularny telefon- ilość dostępnych modyfikacji oprogramowania(nie mówię o aplikacji ale o oprogramowaniu) będzie ograniczona.

Akcesoria- też pewnie dedykowanych za wiele nie będzie...
    percent16
    Level 8  
    Załóżmy, że zdecydowałbym się na mist. Jak u niego jest np z słuchaniem muzyki na słuchawkach? Nie odstaje od markowych telefonów? Bo trudno znaleźć takie informacje..

I jeszcze jedno pytanie, gdybyś Ty miał wybrać, któryś z tych telefonów:
    -Krüger&Matz Live
    -Krüger&Matz Mist
    -Pentagram Combo 4-core
    -Lenovo A760
    to który byś wybrał i dlaczego?
    Fallouciarz
    Level 22  
    Żadnego, niech Ci się cokolwiek w nim posypie to naprawa tylko i wyłącznie przez autoryzowany serwis producenta (na 90% za granicą) czyli koszty najprawdopodobniej przewyższające koszt samego telefonu, brak alternatyw do tego wyjścia ponieważ nie ma części zamiennych dostępnych na rynku, to jednorazówka = wywalasz kasę w błoto.
    percent16
    Level 8  
    Ale jeśli go zakupie np. w rtv agd to będę miał na niego 2 lata gwarancji, czyż nie?
    Fallouciarz
    Level 22  
    Wszystko się zgadza ale np upadnie Ci, pęknie szybka i nie działa dotyk - tego Ci już nie naprawią w ramach gwarancji, a naprawa tego u w autoryzowanym serwisie często przewyższa koszt kupna całego telefonu, a alternatyw po prostu nie ma z braku dostępnych części.
    Diarmad
    Level 10  
    No to jest tak:

Muzyka w Krugerach to podobno marzenie (firma ta zajmuje się dźwiękiem, słuchawkami itd i tu się postarała)

Jeżeli zbijesz ekran to kupujesz nowy telefon najpewniej- ale powiedz mi w przypadku jakiego nowego smartphona tak nie masz? Co to za różnica jak kupisz HTC za 1500zł a potem naprawa ekranu TYLKO 800zł ? i tak już tego nie zrobisz:D a przynajmniej mało z moich znajomych naprawia ekrany...

W euro agd rtv masz jakiś pakiet ubezpieczenia przed upadkiem czy coś...ale tutaj polecam przeczytać cały regulamin zdanie po zdaniu a nie sugerować się sprzedawcą który powie, że po półtora roku rzucasz telefonem, przychodzisz i dostajesz nowy, lub kase- a potem okazuje się że tak jest tylko przez 6 miesięcy albo inne gwiazdki...

brak dostępnych części... Krugery mają popularne podzespoły, wszystkie telefony które wypisałem są na tych samych prockach, chipsetach i grafice, ekrany różne, ale myślę że też w wielu konstrukcjach używane... mist, albo drive w ogóle bazuje na obudowie Pentagrama Ego, więc myślę że aż takiej tragedii z częściami nie będzie... w ostateczności tak jak mówię: jak spadnie ci smartphone i stłucze się ekran- to obojętnie jaki to telefon, ale naprawa jest cholernie droga... w niektórych Samsungach czy HTC jest to większy koszt niż nowego Krugera :D
    percent16
    Level 8  
    Dziękuję wszystkim za rady! :)
    Ostatecznie wybrałem nowego Samsunga Galaxy Core :)
    danielkolota
    Level 1  
    miałem już styczność z serwisem firmy LECHPOL (producenta/dystrybutora KM), stłukłem ekran w tablecie. Serwis wymienił mi go w ciągu 14 dni za kwotę 100 zł, więc moim zdaniem nie należy do najgorszych.
    Piotr0209
    Level 15  
    Quote:
    Ostatecznie wybrałem nowego Samsunga Galaxy Core

Jesteś z niego zadowolony?
    krzysztof12100
    Level 12  
    Przyłączę się do dyskusji, ponieważ też szukam telefonu w tych granicach cenowych i będę go podobnie użytkował. Dodam, że nie miałem nigdy styczności z dotykowym telefonem. Ekran około 4".

Jakie jest Wasze zdanie o Xperia P, gdyż taki ma kolega i najbardziej mogę się do niego odwołać/porównywać?

Parametry telefonów za wiele mi niestety nie mówią, jeżeli chodzi o ram, androida, procesor itp. ;/

Czekam na pomoc!
    Pozdrawiam!
    czamarek4
    Level 9  
    myślę ze za 600 dobrym wyborem będzie JiaYu G4S
    rwtryb

Level 13  
    Nie wiem czy wiesz, ale za 700 zł możesz miec już Samsung grand NEO,
    mniejsza ilość RAM to Samsung Galaxy chat,
    a jeżeli chcesz w tej cenie weź sobie kolorowego GoClever, całkiem przyzwoicie działa, choć nie tak dobrze jak Samsung NEO, ale o wiele lepiej od CHAT
    krzysztof12100
    Level 12  
    czamarek4 wrote:
    myślę ze za 600 dobrym wyborem będzie JiaYu G4S

Wolał bym marki z którymi naprawą i gwarancją nie będę miał problemów.

Mógłbym sprecyzować o jakiego dokładnie GoClever chodzi. Bo z tego co widzę na allegro to marka, a jaki model?

Samsung grand NEO wszystko dobrze, ale może coś z mniejszym wyświetlaczem. Bateria wtedy będzie dłużej trzymała?
    rwtryb

Level 13  
    Słuchaj to jak z mniejszym to xperia T można chyba już dostać używany w tej cenie, chyba, że chcesz koniecznie nowy,

z baterią Ci nie powiem niestety, ale niedługo będę testować Grand NEO, więc za tydzień mogę napisac co i jak :)
    krzysztof12100
    Level 12  
    Wolałbym nowy, ponieważ rzadko zmieniam telefon.

Patrzyłem na Xperie L. Ogólnie podobają mi się Xperie.
    pitrala1
    Level 33  
    Jak chcesz to miałbym prawie roczną xperie S w bdb stanie :) fajny telefonik, taka większa delikatnie i wydajniejsza xperia P :)
    krzysztof12100
    Level 12  
    pitrala1 wrote:
    Jak chcesz to miałbym prawie roczną xperie S w bdb stanie :) fajny telefonik, taka większa delikatnie i wydajniejsza xperia P :)

Dzięki za zainteresowanie, ale szukam nowego telefonu, jak pisałem wcześniej bardzo rzadko zmieniam telefony także wolę nówkę sztukę :D
    pitrala1
    Level 33  
    Ma gwarke, więc :P zawsze 2 folie na ekranie, więc ta oryginalna anty-scretch jest w stanie idealnym :P
    krzysztof12100
    Level 12  
    Mimo wszystko nówka :)

Tylko jaki, nie ma chyba telefonu co każdy powie, że dobry.
    Patrzyłem Xperie L, Xperie M i HTC DESIRE 500.

Nie chciałbym większych niż 4,3"

Co jeszcze możecie zaproponować? I jakie jest Wasze zdanie o tych 3 telefonach?

Pozdrawiam!
    Siwas93
    Level 8  
    Jeśli w grę wchodzą też używane tel. to polecałbym

Sony Xperie T

- aparat 13 Mpix
    - pamięć wbudowana 16gb
    - 1 gb ram
    - 2 rdzeniowy procesor Qualcomm MSM8260A 1500 MHz

i

LG 4x HD

- aparat 8 Mpix