Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford C-Max Mk2 - nie dzialajace przednie wycieraczki

02 Mar 2014 21:57 2130 2
  • Poziom 9  
    Witam,

    kilkanaście dni temu dopadła mnie awaria zabezpieczenia odcięcia paliwa, która uniemożliwiała uruchomienie auta (C-Max, 2004, 1.8 benzyna). Odcięcie zostało założone przy module z bezpiecznikami BSI po stronie pasażera.Po usunięciu problemu i wymontowaniu wadliwego zabezpieczenia zostały błędnie przecięte i połączone ze sobą dwa przewody na wtyczce zasilającej koloru brązowego na skrzynce bezpiecznikowej tzn gruby przewód czerwony +12V mylnie został połączony bypassem z pobliski grubym przewodem koloru biało-czarnym (nie wiem co to za przewód), co najprawdopodobniej spowodowało zwarcie i objawiało się początkowo tym, że cały czas chodziły wycieraczki przednie i tylna, aż w końcu spalił się silniczek przednich wycieraczek.

    Po wymianie silnika na sprawny i usunięciu bypassa miedzy tymi przewodami wycieraczki nie działają.Na silnik wycieraczek na żadnym pinie nie pojawia się zasilanie +12V, chociaż w skrzynce słychać przekaźniki podczas przełączania prędkościami wycieraczek. Bezpieczniki sprawdzone, kable tak samo. Jest podejrzenie, że przy okazji zwarcia coś złego stało z modułem BSI (poza wycieraczkami wszystko działa, tylna wycieraczka jest OK).

    Pomysł jest, żeby spróbować podmienić skrzynkę na inną. Moja ma oznaczenie takie jak na zdjęciu w załączniku. Na allegro (http://allegro.pl/uklad-elektryczny-...category-50761) jest parę używek - pytanie jest, jakimi symbolami się kierować przy zakupie? Czy muszą być identyczne? Mam gościa, który ewentualnie mógłby przepisać mi konfigurację.

    A może problem tkwi gdzie indziej? Z góry dzięki za pomoc i sugestie.

    Waka

    Ford C-Max Mk2 - nie dzialajace przednie wycieraczki
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 11  
    Rozebrać skrzynkę i sprawdzić czy jakaś ścieżka nie uległa przepaleniu albo luty przy złączu lub przekaźniku się nie przegrzały.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 9  
    BSI wymienione i wszystko hula jak należy :)