Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
BotlandBotland
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Arduino uno r3 - avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00

03 Mar 2014 19:18 6468 25
  • Poziom 14  
    Witam realizuję sobię taki oto zegarek http://majsterkowo.pl/zegar-ds1307/ i mam problem bo przy wgrywaniu kodu pojawia mi się błąd taki jak w temacie dowiedziałem się już, że jest to brak łączności lecz wszystkie rzeczy mam poprawnie czyli : wybrane arduino w programie , wybrany port , poprawność połączeń, wyjętą atmegę z arduino . Nie wiem o co chodzi, arduino pracuje z innymi układami typu blinking LED , jest to dopiero moja pierwsza próba programowania z przeniesieniem mikrokontrolera na płytkę stykową . Dodam, że posiadam oprogramowanie windows 7 64bit i na nim programuję.
  • BotlandBotland
  • BotlandBotland
  • Poziom 14  
    Bez podłączonego arduino Arduino uno r3 - avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00
  • Pomocny post
    Poziom 25  
    Łączenie rezonatora w ten sposób nie jest najlepszym pomysłem, powinien być możliwie blisko wyprowadzeń Atmegi. Można go wetknąć pod skosem bez dodatkowych przewodów.
  • Poziom 14  
    Kondensatory są tylko rezonator je zasłania a o co chodzi ci z resetem ?
  • Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
    mario8423 napisał:
    Kondensatory są tylko rezonator je zasłania ...

    OK, ale ja ich nie widzę w okolicach kwarcu mikrokontrolera.

    mario8423 napisał:
    ... o co chodzi ci z resetem ?

    Aby być pewnym poprawnego działania mikrokontrolera należy podciągnąć do Vcc rezystorem 10k.
  • Poziom 14  
    OK reset poprawiony , spojrzałem na datę zdjęcia i spostrzegłem , że się myliłem i faktycznie nie ma tam kondensatorów, bo jest to zdjęcie z fazy budowy (sory za kłopot) ale od momentu pierwszego podłączenia były i są do dzisiaj, kwarc przesunąłem bliżej mikrokontolera ale układ nadal nie działa :( , jedyne czego nie zrobiłem to nie dodałem tych paru rezystorów 240ohm o ,których można przeczytać w artykule http://majsterkowo.pl/zegar-ds1307/ służą one do sterowania multipleksowego.

    Dodano po 54 [sekundy]:

    Może to być spowodowane tymi rezystorami ?
  • Poziom 14  
    Ale moglibyście odpisać czy pomożecie w tym temacie , czy może wiecie coś a nie siedzicie cicho i czekacie aż problem sam się rozwiąże.
  • Poziom 14  
    Ok temat uaktualniam wyświetlacz działa a nie działał dlatego że nie dochodziło wszędzie napięcie (wina płytki) teraz działa ale nadal mi wyskakuje ten błąd i nie działają wszystkie cyfry wyświetlacza. Arduino uno r3 - avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    "Nadal wyskakuje błąd", czyli stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00 ?
    To oznacza, że IDE nie może połączyć się z procesorem. Jeśli twierdzisz, że połączenia są poprawne, to możesz wskazać sposób w jaki programujesz ten procesor? Bo jakoś nie mogę się dopatrzeć tego na Twoich zdjęciach. Jeśli chcesz mieć pewność, że połączenia jednak są złe, to włóż procesor z powrotem do płytki arduino i tam spróbuj go zaprogramować.
  • Poziom 14  
    Układ podłączyłem bez procesora na płytce, procesor jest w arduino i dodam że nawet godzina się zmienia !! tylko coś jest nie tak z kodem albo nawet podłączeniem bo zmieniają się segmenty co wskazuje na zmianę minuty i nie można raczej nic z tego odczytać -.- ale działa !! tylko przyciski nie działają nie da się nimi nic ustawić. Co do programowania to robię to tak klikam weryfikuj potem załaduj i czekam gdy już się załaduje dzieją się dziwne rzeczy opisane wyżej . Ps. mogłem nie wspomnieć o dość ważnej rzeczy ten błąd wyskakuje tylko wtedy gdy programuję procesor na płytce ale gdy programuję go w arduino i podłączam arduino w ten sposób : Arduino uno r3 - avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00 to błędu nie ma ale dzięją się rzeczy opisane powyżej pps. co do sterowania wyświetlaczem nie używam układu pcf8574 tylko pcf8574p czy ma to jakieś znaczenie ?

    Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

    OK dodałem jeszcze rezystory 4,7kohm do lini scl i sca i teraz pokazuje mi na wszystkich wyświetlaczach 5.5.5.5. ale nie odmierza czasu i przyciski nadal nie działają. oczywiście mówię o procesorze w arduino nie o tym na płytce.
  • Poziom 14  
    Trochę się cofnąłem i zacząłem robić wszystkie etapy budowy wyświetlacza po kolei i odkryłem , że wszystko działa do momentu podłączenia przycisków bo po podłączeniu przycisków jest już inny kod i mi wywala błąd : too many initializers for byte [10] chodzi o znak }; , który jest na około 30 linijce kodu. podaję kod :
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 25  
    mario8423 napisał:
    too many initializers for byte [10]


    Czyli że tablicę 10-elementową inicjalizujesz większą niż 10 liczbą elementów.
    Do displayArray[10] przypisujesz ich 11.
  • Poziom 14  
    Ok. poprawiłem teraz jest displayArray[11] :) i jeszcze mi wywalało coś tam was not declaired in this scope przy tym kawałku kodu :
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    usunąłem tą 1 i 2 przy displayArray i weryfikowanie poszło pomyślnie ale wogle nie mogę sterować przyciskami.

    Dodano po 2 [godziny] 34 [minuty]:

    Zauważyłem, że gdy wgrywam ten 2 kod (ten 2 odpowiedzi wyżej) na arduino to wszystko jest dobrze (oprócz przycisków) ale gdy go wyjmuję z arduino i próbuję go zaprogramować na płytce stykowej to wywala mi błąd więc musi być coś z połączeniami ale wszystko jest dobrze :( Proszę pomocy już się w tym gubię powoli.
  • Poziom 25  
    mario8423 napisał:
    ale gdy go wyjmuję z arduino i próbuję go zaprogramować na płytce stykowej to wywala mi błąd

    Jak programujesz na płytce stykowej? Bootloader czy ISP? Nie pokazałeś jak wówczas podłączasz programator/usb.
    mario8423 napisał:
    wywalało coś tam was not declaired in this scope

    "coś tam" - więc pewnie powodem jest coś tam :D
  • Pomocny post
    Poziom 16  
    el2010tmp napisał:
    mario8423 napisał:
    too many initializers for byte [10]


    Czyli że tablicę 10-elementową inicjalizujesz większą niż 10 liczbą elementów.
    Do displayArray[10] przypisujesz ich 11.


    A przypadkiem elementów nie numeruje się od zera?

    Ja ten błąd miałem jak programowałem procesor z podłączonym wyświetlaczem... Nie wiem dlaczego niestety. Restart arduino oraz IDE pomógł.
  • Poziom 25  
    Gruby__ napisał:
    A przypadkiem elementów nie numeruje się od zera?

    Owszem od zera:
    displayArray[0] - element o indeksie 0 [pierwszy]
    displayArray[10] - element o indeksie 10 [jedenasty]
    byte displayArray[10] - deklaracja tablicy złożonej z dziesięciu :D elementów.
  • Poziom 16  
    O matko, przepraszam, z samego rana chyba za wolno trybie. :D Zwracam honor.
  • Poziom 25  
    Zdarza się, ja też na tym forum kilka razy "zabłysłem" :D
  • Poziom 14  
    el2010tmp napisał:
    mario8423 napisał:
    ale gdy go wyjmuję z arduino i próbuję go zaprogramować na płytce stykowej to wywala mi błąd

    Jak programujesz na płytce stykowej? Bootloader czy ISP? Nie pokazałeś jak wówczas podłączasz programator/usb.
    mario8423 napisał:
    wywalało coś tam was not declaired in this scope

    "coś tam" - więc pewnie powodem jest coś tam :D

    Jak już wspomniałem jestem laikiem więc nie wiem o co chodzi z programowaniem isp , bootloader mam wgrany (kupiłem od razu z wgranym) na razie odłóżmy temat coś tam declaired in this scope bo zegar działa na tym kodzie aż do momentu kiedy wyjmę procesor i włożę go na płytkę prototypową . Zamieszczam zdjęcia niestety nie mam sprzętu najwyższej klasy sory za jakość.
    Arduino uno r3 - avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00 Arduino uno r3 - avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00 Arduino uno r3 - avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00 Arduino uno r3 - avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00 Arduino uno r3 - avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00 Arduino uno r3 - avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00
  • Poziom 16  
    No te zdjęcia do kitu... Na pewno dobrze wszystko podłączyłeś? Na pewno jest bootloader? Może go nadpisałeś. Kwarc? Kondensatory?
  • Poziom 14  
    Da się nadpisać bootloader ? w jaki sposób ? poza tym jeśli procesor jest w arduino wszystko jest ok ale gdy przenoszę go na płytkę to już nie, kwarc jest kondensatory też.
  • Poziom 14  
    Temat uaktualniam z powrotem otóż: sprawa nie działających przycisków została rozwiązana, problem polegał na tym , że były one z tzw. ,,wylutu'' i nie wszystkie były sprawne 1 nawet był zwarty na stałe. został tylko sam czysty problem : avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00 proszę o pomoc.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Z góry uprzedzam, że oprócz przycisków w układzie nie ma już nic z ,,wylutu'' więc wszystko jest raczej sprawne.
  • Poziom 14  
    Ostatnie uaktualnienie !!! udało mi się zaprogramować układ tak, że po odcięciu arduino i po podprowadzeniu zasilania układ działa i staje się samodzielny, robiłem to na bazie tego poradnika https://www.youtube.com/watch?v=_m9aciePKEk


    UWAGA ! lecz coś jest nie tak bo po zaprogramowaniu układ nie wyświetla pełnych segmentów i nie odmierza czasu proszę o pomoc , mam nadzieję , że to już ostatni etap zabawy z tym zegarem.
  • Poziom 14  
    Witam, temat zamykam, problem rozwiązany, wszystkim dziękuję za pomoc, powodem ,,krzaczków'' były zbyt starte ścieżki na płytce ( moje pierwsze wytrawianie).