logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gainward GTX 285 - jak wymienić pastę termoprzewodzącą na GPU?

numer_inaczej 03 Mar 2014 22:18 1197 3
REKLAMA
  • #1 13367256
    numer_inaczej
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam serdecznie.

5 lat temu zakupiłem tytułową kartę graficzną (Gainward GTX 285) i od tamtego okresu czasu nie wymieniałem w niej pasty termoprzewodzącej.

Aktualnie w OCCT, w stresie osiągam 88C, która po zdjęciu obciążenia spada dość szybko, około 10s do 56C a następnie do spoczynku 47C w jakieś 4, 5 minut.
    Kartę, wentylatory mam przesłonięte kartą muzyczną i tej konfiguracji nie chcę aktualnie zmieniać.

Czy te temperatury są prawidłowe?
    Jeśli nie to czy powinienem wymienić pastę termoprzewodzącą (zostało mi trochę Arctic MX4 po wymianie na CPU).

Dochodzimy do sedna - otóż nigdy wcześniej tego nie robiłem - owszem potrafię zdjąć i wypiąć wentylatory, jednak mam wątpliwości które śrubki mam wykręcić by dostać się do GPU.
    Załączam zdjęcie, na którym prosiłbym o wskazanie które należy odkręcić oraz czy powinienem odginać (?) te dolne zapinki?

Gainward GTX 285 - jak wymienić pastę termoprzewodzącą na GPU?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13367398
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 352
    numer_inaczej napisał:
    Czy te temperatury są prawidłowe?

Temperatura jest w miarę ok, tak czy siak warto wymienić pastę, zbije to parę stopni i przedłuży żywotność.

Co do śrubek, odkręć wszystkie i powoli oddzielaj kartę od chłodzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13367466
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    numer_inaczej napisał:
    które należy odkręcić oraz czy powinienem odginać (?) te dolne zapinki?

Wszystkie, docisk sam odejdzie.
  • #4 13367633
    numer_inaczej
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Dzięki za pomoc.
    Posta już została wymieniona. Ta stara chyba nie była jeszcze w najgorszej kondycji - była lepka, podczas gdy na cpu miałem twardą i się kruszyła.

Różnica w temperaturach przy takim samym teście jest niewielka - zyskałem jakieś 4C i z 84 opada nieco szybciej jak poprzednio.

Mam nadzieję, że wpłynie to na żywotność sprzętu.
    Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam
REKLAMA