Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

M-AUDIO/HCS 9950 MKII - montaż dodatkowego głośnika niskotonowego w kolumnie

lee32 04 Mar 2014 15:03 4161 9
    lee32
    Level 9  
    Witam.
    Posiadam kolumny M-AUDIO HCS 9950 MK II i planuję dołożyć z boku każdej kolumny głośnik niskotonowy o średnicy od 20-25 cm. Mam wzmacniacz YAMAHA RXv367. Pytanie moje brzmi, czy jest szansa poprawić bas w tych kolumnach, czy wzmacniacz da radę. Jak podłączyć dodatkowy głośnik do istniejących? Czy nie zepsuję kolumn taką ingerencją - wolałbym nie inwestować w subwoofer.
    Uzytkowinik19
    Level 38  
    Sprzedaj wszystko co masz i kup dobry wzmacniacz i dobre kolumny.

Za ok 800zł kupisz wzmacniacz i kolumny które nagłośnią z powodzeniem pomieszenie do 20m2
    intenso
    Level 39  
    Kiedy Ci brakuje basu,podczas oglądania filmów czy słuchania muzyki?
    lee32
    Level 9  
    Basu brakuje mi podczas słuchania muzyki muszę ustawiać we wzmacniaczu podbicie basu. Chciałbym podbicie basu ustawić na zero aby nie wymuszać basu na głośnikach średnio tonowych. Jesli chodzi o moc kolumn to jest wystarczająca na pokój 20m2 nigdy nie wykorzystywałem 100 % zakresu. Jeśli dołoże dodatkowy głośnik do kolumny czy wzmacniacz wytrzyma? i czy muszę coś jeszcze modernizować w elektronice kolumny. Dodatkowo lubię wku... sąsiada z dołu i potrzebuje głębszego basu.
    Uzytkowinik19
    Level 38  
    To mija sie z celem, dodanie głośnika wiąże się z koniecznością wprowadzenia zmian w zwrotnicy, a elektrycznie niedostrojony głośnik może wcale nie dać basu, to samo z obudową, może być za mała, i ogólnie takie zmiany są nie opłacalne, napisałem Ci że taniej jest sprzedać wszystko i zakupić wzmacniacz + dwie dobre kolumny.
    intenso
    Level 39  
    Kolego wkładanie dodatkowe głośnika basowego mija się z celem ponieważ litraż kolumny jest wyliczony dla głośników które się w niej znajdują.To samo się tyczy zwrotnicy która jest zaprojektowana pod te kolumny.
    Następna sprawa to że posiadasz najsłabszy model Yamahy .
    Niestety amplitunery Yamahy i Onkyo słabo się spisują w stereo.Z amplitunerów które grają dość dobrze w stereo to Denon, Marantz i Harman Kardon.
    Kolejny aspekt to jest to w jaki sposób masz skonfigurowane głośniki w amplitunerze.
    lee32
    Level 9  
    Co konkretnie masz na myśli mówiąc o konfiguracji głośników w aplitunerze.
    Arkadyo
    Level 31  
    Jedyne co możesz zrobić na początek to podpiąć te kolumny pod porządny wzmacniacz i wtedy ocenić czy pasuje Ci ilość i jakość basu. Jeżeli nie to albo dorobisz subwoofer aktywny albo sprzedaż kolumny i w ich miejsce kupisz 3 way stereo albo 2+1.
    W każdym razie przeróbka jak zaproponowałeś mija się z celem - nawet w przybliżeniu nie zdajesz sobie sprawy jakie komplikacje wprowadza przetwornik niskotonowy na bocznej ściance i to w konstrukcji już pod niego projektowanej. A tutaj? W jaki sposób chcesz wygospodarować objętość obudowy dla dodatkowego gdn? Bo przecież w jednej z midbasami pracować nie może. Musiałbyś komorę w której grają midbasy przebudować wyłącznie pod nowego gdna. Midbasy zamknąć w małych puszkach i tym samym pozbawić je grania basem - poprostu wykorzystać je tylko i wyłącznie jako średniotonowe.
    Teraz przebudowa zwrotnicy. Takie rozwiązanie z gdn z boku wymaga skrajnie niskiego filtrowania i najlepiej korekcji fazy. Jeżeli chciałbyś to zrobić na filtrze pasywnym to cewka będzie wielkości wiadra i w cenie panela subwooferowego na niedrogim tda i oczywiście nie będzie to posiadać korekcji fazy więc trzeba to korygować już w fazie projektowania zwrotnicy - nie słyszałem żeby ktoś kto umiałby sobie z tym poradzić pchał się w takie coś.
    Aktywne rozwiązanie jest pod każdym względem lepsze tyle, że w zasadzie muzycznie niczym nie różni się od wsparcia zestawu subwooferem bo i tu i tu trzeba dodatkowego wzmacniacza z aktywnym filtrem i korekcją fazy.
    intenso
    Level 39  
    lee32 wrote:
    Co konkretnie masz na myśli mówiąc o konfiguracji głośników w aplitunerze.

Przede wszystkim sprawdź czy w ustawieniach głośników,głośniki frontowe masz ustawione na Large czyli Duże,jak masz na Small to zmien na Large.
    Sprawdź czy podczas trybu stereo masz wyłączony subwoofer w ustawieniach głośników.
    Sprawdź czy nie masz włączonego trybu Pure Direct.
    TR
    Level 12  
    Po pierwsze sprawdź czy te "kolumny" mają zwrotnice!!!.
    Kolumny w cudzysłowiu, bo to najgorszy badziew jaki widziałem.
    W moich były dołożone tylko kondensatory i to jeszcze elektrolity, na średnio i wysoko-tonowy głośnik. Kolumny nie posiadały żadnych cewek, a o kompensatorach impedancji to w ogóle zapomnij. To co możesz zrobić to tylko sprzedać, uzbierać kasę i kupić coś lepszego.
    Ja próbowałem reanimować moje "kolumny" dokładając filtry II rzędu - budując JIG do programu Speaker Workshop.
    Po tych przeróbkach grało to lepiej, ale z "lipnych" głośników cudów nie uzyskasz.
    I tak na koniec sprzedałem to "coś" i kupiłem innej firmy.