Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

GeForce GTX 550 Ti - sterownik ekranu przestał działać ale odzyskał sprawność

wojtek20122 04 Mar 2014 19:48 4167 17
  • #1 04 Mar 2014 19:48
    wojtek20122
    Poziom 9  

    Witam!
    Jakiś czas temu pojawił mi się problem związany ze sterownikami ekranu. Występuje on w większości moich gier. Problem polega na tym że w ciągu kilku minut po rozpoczęciu gry zawiesza mi się ekran i wyskakuje komunikat :"Sterownik ekranu przestał działać ale odzyskał poprawność". Resetuje się tak jakby połączenie monitora (na ekranie wyskakuje komunikat że jest używany port HDMI, tak jakby karta graficzna się wyłączała i włączała na nowo albo coś w tym stylu). Uniemożliwia mi to granie w niektóre moje gry, np: Po ok 5 min. gry w CS Source zawiesza mi się ekran, i znika obraz gry, ale gra dalej jest włączona, i trzeba ja na nowa włączać i tak w kółko -,-, natomiast w grze Prototype 2 zawiesza się jedynie na ok. 3 sekundy, i mogę grać dalej, ale dzisiaj się pogorszyło bo przy ok. 3-4 zawieszeniu ekran gry robi się cały biały i trzeba ją wyłączać menadżerem zadań. Do dzisiaj mogłem w spokoju grac w tą grę, więc zmotywowałem się i napisałem ten post. Uprzejmie proszę szanowne forum o pomoc.

    Windows Ultimate 64-Bit SP 1
    Intel Core i5-3570k CPU 4x3,4GHz
    NVIDIA GeForce GTX 550 Ti
    Kingston HyperX 8GB 1x8GB DDR3 1600MHz
    ASUS P8675-V
    Aerocool VP-650 650 W

    0 17
  • #2 04 Mar 2014 21:24
    2303692
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 04 Mar 2014 21:26
    wojtek20122
    Poziom 9  

    Sterowniki mam najnowsze, ten problem mi występował już jakieś ok. 6 - 8 wersji temu. Co do wersji biosa to nie mam pojęcia

    0
  • #4 04 Mar 2014 21:43
    2303692
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 04 Mar 2014 22:03
    wojtek20122
    Poziom 9  

    Mam trzy procesy związane z NVIDIA, NVIDIA GEforce Expierience, NVIDIA Settings i NVIDIA NvTrmu Aplicaton, co mam z tego wyłączyć ?

    Dodano po 3 [minuty]:

    Mam jeszcze trzy procesy które nie maja żądnego opisu, są to : nvstreamsvc.exe, nvvsyc.exe i nvxdsync.exe. Tamte procesy też nazywają się podobnie ale napisałem jaki maja opis, a te są bez opisu więc napisałem nazwę procesu. Który mam z tych procesów wyłączyć?

    0
  • #6 04 Mar 2014 22:16
    2303692
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 04 Mar 2014 22:26
    wojtek20122
    Poziom 9  

    Czy jak to pomoże to będę musiał zawsze wyłączać te procesy które powodowały ten problem, czy to zniknie?

    0
  • #8 04 Mar 2014 22:33
    2303692
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 04 Mar 2014 22:42
    wojtek20122
    Poziom 9  

    W msconfig są tylko trzy programy NVIDIA, wszystkie są programami o nazwie NVIDIA Geforcce Expierience, mam się zająć tylko tymi trzema, czy tymi sześcioma co trzy z nich są
    tylko w procesach w menadżerze zadań ?

    0
  • #10 04 Mar 2014 22:49
    2303692
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 04 Mar 2014 23:00
    wojtek20122
    Poziom 9  

    Dobrze, dziękuję za pomoc, jutro, lub w najbliższym czasie popróbuje z tymi procesami i napiszę o efektach.

    0
  • #12 04 Mar 2014 23:02
    2303692
    Użytkownik usunął konto  
  • #13 05 Mar 2014 19:10
    wojtek20122
    Poziom 9  

    Witam!
    Pobawiłem się tymi procesami o których mi pan mówił i za wiele to nie podziałało. Dało się tylko zatrzymać trzy procesy z opisami: NVIDIA Geforce Expierience Backend, NVIDIA NvTmru i NVIDIA Settings. Są jeszcze inne trzy procesy, nvstreamsvc.exe, nvvsyc.exe i nvxdsync.exe, ale kiedy sie próbuje je zamknąć wyskakuje komunikat odmowa dostępu. Po zamknięciu tych trzech które się dało, zawiesiło się jedynie trochę później niż zwykle, ale wyszło na to samo. Testowałem na dwóch garach.

    0
  • #14 05 Mar 2014 19:19
    2303692
    Użytkownik usunął konto  
  • #15 05 Mar 2014 19:27
    wojtek20122
    Poziom 9  

    Pisze mi że mam najnowszą wersję, system przeinstlowywałem jakis czas temu i przed reinstalacja miałem już ten problem, postawienie nowego systemu nic nie zmieniło. Słyszałem żę podobno całkowite odinstalowanie karty graficznej, i usunięcie wszystkiego związanego z nią i ponowna instalacja może pomóc w takim przypadku, czy to prawda?

    0
  • #16 05 Mar 2014 20:53
    2303692
    Użytkownik usunął konto  
  • #17 05 Mar 2014 21:10
    wojtek20122
    Poziom 9  

    Mogę sprawdzić na innej karcie graficznej, bo chyba jeszcze posiadam starą. Są w niej uszkodzone textury ale powinna sobie poradzić z CS Source, co do aktualizacji biosu, jak to sie robi?

    0
  • #18 05 Mar 2014 21:21
    2303692
    Użytkownik usunął konto