Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Funduino UNO R3] - Brak komunikacji Avrdude z płytką (Eclipse)

DuMaM 05 Mar 2014 01:00 1941 11
  • #1 05 Mar 2014 01:00
    DuMaM
    Poziom 10  

    Problem polega na tym, że jak korzystam ze środowiska Arduino przykładowy program Blink działa wyśmienicie. Jednak, gdy przejdę na Eclipsa wykonując alternatywny program w C wywala mi błąd:
    avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00

    Wiem, że była cała masa tematów o tym. Jednak, żaden nie pomógł mi w tym. Meczę się już, któryś dzień na tym problemem, więc nie odsyłajcie mnie do wujka google. Korzystam z płytki z tego zestawu.

    Jest on oparty na mikrokontrolerze ATMega328P-PU, do którego nic nie wgrywałem, żadnych fusebitów, bootloaderów itp itd. Układ jest raczej jak nówka prosto od chińczyka. Jedyna zabawa jaka miała miejsce to właśnie za pomocą środowiska Arduino.

    Teraz jednak muszę przerzucić się na C i chcąc programować w Eclipse wywala mi ów błąd. Samo środowisko skonfigurowałem jak tu i chciałem odpalić ów przykładowy program. Tak naprawdę dopiero po tej wstępnej konfiguracji w ogóle zaczęło się coś dziać. Widać, że jest jakaś wymiana danych i płytka startowa reaguje na moje starania, jednak nadal nie mogę się wgrać programu przez ten błąd.

    Dodatkowo skonfigurowałem jak ktoś gdzieś polecał, żeby USB do którego jest podłączona płytka na była ustawiona na niski port np. COM2. Dołączyłem zasilacz do gniazda no i bawiłem się ustawieniami Eclipse. Efekt zerowy ...

    0 11
  • #2 05 Mar 2014 06:57
    el2010tmp
    Poziom 25  

    DuMaM napisał:
    avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00

    Czy aby na pewno podłączasz tą płytkę przez programator stk500 ? Złącze USB na Funduino raczej nim nie jest :)

    0
  • #3 05 Mar 2014 17:08
    DuMaM
    Poziom 10  

    Hym... Obecnie próbuję to zrobić dla ustawień AVRDude dla "STK500 firmware 1.x", wcześniej próbowałem dla "Arduino". W obu przypadkach ten sam błąd.

    Jakieś sugestie co do ustawień?

    0
  • #4 05 Mar 2014 18:42
    grizley
    Poziom 9  

    wlaśnie uzywam arduino funduino do czystego c
    opisze jak ja robię i działa mi.

    Musisz zrobic nowy projekt wybrac 'c' odznaczyć debug
    wybrac atemga328p taktowanie 16000000 nastepnie w Project properties wybieram nowy programator i z listy wybieram arduino teraz wazne w pole override port musisz wpisac taki port pod jakim normalnie jest arduino zobacz na moje command line tak musi wygladac umnie dziala bardzo dobrze
    Zadne stk nie jest tu potrzebne

    [Funduino UNO R3] - Brak komunikacji Avrdude z płytką (Eclipse)

    0
  • #5 05 Mar 2014 19:58
    DuMaM
    Poziom 10  

    Występowanie błędu minęło. Powodem była zła konfiguracja prędkości przepływu. Oraz faktycznie ustawiona opcja "skt500" i teraz wgrywa się ładnie.

    Jednak nadal mam mały problem. Już chyba tak naprawdę ostatni :D
    Wgrywając program Blink z Arduino IDE, dioda L na płytce (ta obok TX i RX) pulsuje zgodnie z ustawionym opóźnieniem.

    Jednak, gdy wgrywam program z Eclipse bez obciążenia dioda L świeci jednostajnie, zaś po podłączeniu diody z rezystorem do pinu nr. 13 zaczyna pulsować z opóźnieniem 50-100ms ciężko określić dokładniej. Niezależnie od ustawionej wartości opóźnienia w Eclipse np. w tym programie:

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Log z Eclipse


    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #7 05 Mar 2014 21:42
    DuMaM
    Poziom 10  

    Słyszałem o tym oprogramowaniu co nie co i wolał bym jednak z Eclipse się pomęczyć. Jak naprawdę nic nie da wykombinować to wtedy się przerzucę na AVR Studio :cry:

    0
  • #8 05 Mar 2014 21:46
    grizley
    Poziom 9  

    @dondu
    a jak ustawic aby atmel studio widział arduino , nie chodzi mi o plugin do arduino i pisania w nim ale o czyste c .?
    Z duzo checią przesiadl bym sie na atmel studio ale tam chyba musze uzywać zewnetrznego programu do zaprogramowania ?

    0
  • #9 07 Mar 2014 09:27
    DuMaM
    Poziom 10  

    Czy przyczyną nieprawidłowej kompilacji może być fakt, że pracuję na Windowsie 8.1 i AVRDude nie do końca po prawnie kompiluje pliki dla tego systemu?

    Eclipse nie rozpoznawał make dostarczonego z AVRDude, i pracuje na make z MinGW.
    Jak myślicie?

    0
  • #10 14 Mar 2014 13:44
    DuMaM
    Poziom 10  

    Sprawa zamknięta. Winą był konflikt WinAVR z Windowsem 8.1. Stary kompilator błędnie współpracuje z nowym systemem. Po przerzuceniu się na Ubuntu problem się rozwiązał.

    0
  • #11 14 Mar 2014 15:45
    grizley
    Poziom 9  

    smieszne ze musisz siegnac po inny system operacyjny , gdzie wydales na niego jakies pieniadze a przerzucasz sie na darmowego linuxa

    0
  • #12 15 Mar 2014 17:01
    DuMaM
    Poziom 10  

    Testowałem problem też na oryginalnym Arduino i na kilku innych AVR'ach - bez rewelacji.
    Jeśli ktoś się uprze przy Eclipse to powiem, że się da. Tyle tylko, że ciężko skonfigurować i trzeba wykorzystywać biblioteki dołączone do Toolchaina do ATmela oraz te zawarte z gcc, ale wtedy nie ma co marzyć o wykorzystywaniu wtyczki AVR do Eclipse.

    Co zrobić, jak oprogramowanie nie nadąża.
    A co do systemu -> Windowsa 8.1 dostałem za free :P

    0