Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

emachines e730g i5-430M/HD5470/2GB/320GB - Windows 7 Home - nie uruchamia się

magna777 05 Mar 2014 22:23 1077 0
  • #1 05 Mar 2014 22:23
    magna777
    Poziom 6  

    Pewnego dnia laptop w czasie normalnej pracy wyświetlił komunikat o jakimś bledzie Windows (krótko, nie zdążyłem przeczytać) i zaczął zamykać wszystkie otwarte programy, potem system i na koniec się wyłączył. Po uruchomieniu rozpoczynał ładować Windows, proponując automatyczną naprawę systemu -> długo wykonywał naprawę -> wyświetlił komunikat, że naprawa się nie powiodła (błąd 0x490, problem z integralnością plików systemowych).
    Po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu windows proponuje załadować system w trybie awaryjnym lub normalnie. Jednak w każdym przypadku ładowanie systemu zatrzymuje się po kilku sekundach, następnie czarny ekran i nic się nie dzieje (czekałem 2 razy ponad godzinę). Próbowałem kilka razy - ładowanie systemu zawsze zatrzymywało się w ten sam sposób. Wyłączyć laptop mogłem już tyko guzikiem wł. Po kilku próbach włączyło się menu odzyskiwania systemu.
    Próbowałem;
    - test pamięci Windows - brak błędów
    - przywrócenie do ostatniej działającej konfiguracji
    - przywrócenie do zapisanego punktu przywrócenia systemu
    Nic nie pomogło, więc spróbowałem pełne przywrócenie systemu z partycji recovery, opcja z zachowaniem danych użytkownika. Poszło bez problemów, ale po ponownym uruchomieniu komputera znowu ta sama sytuacja jak na początku - propozycja uruchomienia w trybie normalnym lub awaryjnym i zatrzymanie komputera z czarnym ekranem. Jedyna różnica - teraz wszystkie komunikaty są po angielsku.
    Próbowałem zainstalować z płyty Windows XP, ale instalacja urywa się na samym początku, na etapie ładowania sterowników i wyskakuje komunikat, że może to uszkodzić sprzęt.

    Do zawartości twardego dysku mogę się dostać poprzez mini Windows XP z płyty Hiren Boot CD, więc dane mogę zgrać.
    Sprawdziłem z tej płyty:
    - pamięć MemTestem - brak błędów.
    - dysk twardy HD Tune - 1 bad sektor, info SMART nie wyświetla.

    Wcześniej zdarzał się kilka razy "niebieski ekran", ale zawsze bardzo krótko wyświetlany i reset, wiec nie znam treści.

    Przed wystąpieniem problemu nie instalowałem nowego oprogramowania, aktualizacji czy sterowników.

    Pytanie: jak można uratować, ewentualnie postawić na nowo system? czy powyższe objawy nie świadczą o problemach hardware?

    0 0