Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

skoda fabia 1,4 tdi 2006 rok - Dziwne brzęczenie dochodzące od strony kierowcy

tommydj86 05 Mar 2014 22:54 11766 10
    tommydj86
    Level 10  
    Witam.

Jestem tu nowy oraz jestem nabywcą Skody Fabii 1,4 tdi 2006 rok. Od dwóch dni martwi mnie dziwne brzęczenie które jest słyszalne w kabinie samochodu oraz na zewnątrz po podniesieniu maski. Brzęczenie dochodzi z obszaru zaznaczonego na zdjęciu:

skoda fabia 1,4 tdi 2006 rok - Dziwne brzęczenie dochodzące od strony kierowcy

Brzęczenie słychać po uruchomieniu silnika. Czasami ma charakter taki że parę sekund słychać to brzęczenie a następnie parę sekund nie słychać. Jednak najczęściej ma formę ciągłego brzęczenia- nieustannego bez jakichkolwiek przerw.
    Dźwięk tego brzęczenia jest zawsze o tym samym tonie - średnio wysoki (przypominający ten dźwięk, który kiedyś był słyszalny w tvp1 na tym kolorowym ekranie testowym nadawanym o porannych porach przed rozpoczęciem się pierwszego programu).

Nie wiem co to może być bo nigdzie nie mogę znaleźć dokładnej opisówki co, gdzie się znajduje pod maską fabii.

Czy ktoś się już spotkał z takim problemem? Dodam że dźwięk jest na dłuższą metę bardzo denerwujący i rozprasza podczas jazdy.....
    bartek 8118
    Level 18  
    Tam znajduje się filtr powietrza. Odkręć go i zobacz czy nadal piszczy.
    tommydj86
    Level 10  
    Wybacz że zapytam, ale czy w filtrze jest coś co by mogło tak brzęczeć? Na zdjęciu zaznaczyłem ten rejon bo inaczej się nie dało, ale dźwiek dochodzi jakby z glębi tego obszaru...

Bo ten prostokątny komputer co jest zaraz za filtrem mógłby tak brzęczeć?
    Rozważam obcję czy to nie układ wspomagania...a dokladnie pompka elektryczno hydrauliczna. Tylko czy ona faktycznie tam jest?...

Na prawdę nie mam zielonego pojęcia co jest przyczyną tego brzęczenia tym bardziej że dopiero się uczę tego samochodu. :-(
    bartek 8118
    Level 18  
    Pompa wspomagania jest mniej więcej pod akumulatorem. Te pompy często piszczą ale tylko w czasie kręcenia kierownicą, bo tylko w tedy ona działa . Podobno można się do niej dostać przez miejsce na światła przeciwmgłowe. Jak nie odkręcisz filtru to się nie przekonasz czy to to piszczy.
    andrzej20001
    Level 43  
    Zawory podciśnieniowe buczą?Odpowietrzenie idzie do filtra.
    tommydj86
    Level 10  
    zaglądałem dziś znowu pod maskę i według mnie ten dźwięk jest najbardziej słyszalny przy tej blaszanej skrzynce za filtrem (sterownik silnika?)... Czy jest taka opcja żeby ten sterownik buczał wysokim tonem? Może jakiś kondesator tam jest który piszczy....

Bo na prawde nie wiem co tam innego jest co by mogło wydawać z siebie taki dziwny dźwięk.... Przeszukałem chyba już wszystko w necie aby znaleźc co tam innego może wydawać jakieś dźwieki.... niestety nic nie znalazłem ;/
    rafal19785
    Level 2  
    Czy zlokalizowal pan ta usterke w skodzie ?opisywana przez pana mam podobny problem ztym buczeniem.prosze o odp jak to moŻliwe pozdrawiam
    tommydj86
    Level 10  
    Witam.
    Niestety nie namierzyłem co to jest. Po prostu dałem sobie z tym spokój. Samochód chodzi na razie jak trzeba wiec nie będę szukał dziury w całym :) Chociaż nie ukrywam że chciałbym sie dowiedzieć co jest grane...

Pozdrawiam
    rafal19785
    Level 2  
    Szkoda dzis posprawdzalem wszystko i jest ok chyba tez dam spokuj chociaz troche denerwuje to ale wnioskuje ze to moze byc serwo daje taki odgłos

Dodano po 1 [godziny] 16 [minuty]:

skoda fabia 1,4 tdi 2006 rok - Dziwne brzęczenie dochodzące od strony kierowcy to urzadzenie odpowiada za ren glos po odlaxzeniu na chwile tego przestalo buczec
    tommydj86
    Level 10  
    Pytanie co to jest. Nie znam sie zbytnio na mechanice.
    Czy to zdjęcie przedstawia dokładnie to samo miejsce co jest zaznaczone na moim zdjęciu?
    rafal19785
    Level 2  
    To jest po lewej stronie kolo zboornika plynu chlodzacego od niego wychodzi 4 rurki on wpada w wibracje i dahe taki gluchy dzwiek

Dodano po 11 [minuty]:

Na probe moze pan odlaczyc te rurki na chwile i dzwiek ustanie