Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Błąd F0 płyta Mastercook I4DE64 ZS

SJurdziak 06 Mar 2014 13:30 4371 4
  • #1 06 Mar 2014 13:30
    SJurdziak
    Poziom 8  

    Szanowni Użytkownicy!

    Mam od ponad dwóch lat płytę jak w temacie (Mastercook I4DE64 ZS).
    Jakoś tydzień temu pojawił mi się raz błąd F8, który zniknął po odłączeniu zasilania (tylko na prawej stronie płyty).
    Niestety po dwóch dniach przy intensywnym gotowaniu pojawia się błąd F0. Znika samoczynnie po jakimś czasie (czasami godzinie, czasami kilku godzinach).

    Jak używam płyty raz/dwa razy dziennie nic się nie dzieje, jak częściej pojawia się problem.
    Czy ma ktoś jakiś pomysł? Wygląda to trochę jak przegrzewanie się.
    Ma ktoś może jakąś serwisówkę do tej płyty?

    Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam

    3 4
  • Pomocny post
    #2 07 Mar 2014 15:58
    madiz08
    Poziom 14  

    Witam Kolego
    mój model płyty to mastercook/IDI64S co prawda, ale zaczynało sie podobnie najpierw z tego co pamiętam wyskakiwało F8, a potem F0 (któraś z tych na pewno), po tygodniu dwa prawe palniki raz chodziły a raz nie, trzeba było przerwy aby znowu dzialały, potem reset napiecia czasami pomagał (mam płytę na oddzielny bezpiecznik na 3 fazy) po kolejnym tygodniu wogóle nie mogłem włączyc płyty i dopiero odłączenie prawych palników od zasilania spowodowało, że mogłem używać dwóch lewych. Resztę problemu opisałem w https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...=p%B3yta&sid=ce3396e0d52fd7271c456b270ef8a383 ,. Może u ciebie za niedługo też problem będzie narastał i w końcu nie będziesz mógł uruchomić, jeżeli tak będzie to może wymiana kondensatorów jak w moim przypadku pomoże. Cały koszt to 1,80zł i dzisiaj już można gotować na 4-ech palnikach.

    A zasilanie prawych palników masz odłączone na stałe? i działają ci dwa lewe? i na nich wyskakuje F0?

    2
  • #3 13 Mar 2014 21:03
    SJurdziak
    Poziom 8  

    Witam!

    Bardzo dziękuję za wskazówki. Wygląda na to, że mam taki sam problem. Próbuję wymienić te kondensatory.

    Pozdrawiam
    Szymon

    0
  • #4 30 Wrz 2014 18:10
    bremik
    Poziom 1  

    Witam,
    Kolego, mam podobny problem w innej płycie Mastercooka, czy u Ciebie wymiana kondensatorów pomogła?

    0
  • #5 30 Wrz 2014 20:46
    SJurdziak
    Poziom 8  

    Witam,

    ostatecznie sprawdziłem kondensatory i były ok. Rozkręciłem całą płytę i jak ściągnąłem radiatory z takich dużych tranzystorów, zobaczyłem że przy jednym nie było w ogóle pasty termoprzewodzącej. Nasmarowałem wszystko i od 3 miesięcy cisza, żadnych błędów.
    Mam nadzieję, że trochę pomogłem.

    Pozdrawiam
    Szymon

    2