podglądam ten temat , w latach 89 , kupiłem generator 35KW i leży do dziś , może ktoś wie jak jest od strony prawnej , nadz. budowlany i inne przepisy obowiąz. dziś... pozdrowienia dla wszystkich
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theremarek_Łódź wrote:Kwazor wrote:Co do mocy generatora to 5kW można urzywać bez pozwolenia z tego co wiem ale moze się myle.
Używać bez pozwolenia? To pędzenie energii jest traktowane tak samo jak pędzenie bimbru??
teh wrote:Małe turbiny
marek_Łódź wrote:teh wrote:Małe turbiny
Należy się podziękowanie za kawał solidnej wiedzy w temacie. Jeszcze tylko pytanko o ewentualne linki.
I jeszcze taka uwaga - wiatraki, w miarę wzrostu produkcji będą taniały, a źródła kopalne drożały. To naprawdę jest przyszłość i rządy (nie mówię o "naszym" nie-rządzie) powinny to wspierać wszelkimi możliwymi sposobami.
teh wrote:Może się przyda: www.inter-c.pl/~icc/
Dodano po 4 [minuty]:
Obowiązujący dotychczas art. 32 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia z dnia 10 kwietnia 1997 r. - Prawo energetyczne (Dz. U. z 2003 r. Nr 153, poz. 1504 z późn. zm.) obowiązek uzyskania koncesji na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania paliw i energii nakładał na przedsiębiorcę dopiero wówczas, gdy energia wytwarzana była w źródłach o mocy powyżej 5 MW niezależnie od ich rodzaju.
Quote:
Sytuacja uległa zmianie wraz z wejściem w życie z dniem 1 maja 2004 r. ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o zmianie ustawy - Prawo energetyczne i ustawy - Prawo ochrony środowiska (Dz. U. Nr 91, poz. 875) , zgodnie z którą uzyskania koncesji wymaga prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie m. in. wytwarzania energii elektrycznej w odnawialnych źródłach energii bez względu na ich moc. Koncesjonowaniu podlega więc każda działalność gospodarcza w zakresie wytwarzania energii elektrycznej w odnawialnych źródłach energii.
janto wrote:Podsumowując ( sam jestem zainteresowany wiatrakiem ok. 1kW):
czy zanalazł ktoś ścisłe informacje odnośnie wymaganych zezwoleń na taki wiatrak?
Mój wiatrak miałby tylko dogrzewać dom i ciepłą wodę wtedy, gdy wieje, bez magazynowania energii. Gdy nie ma wiatru, ogrzewanie gazowe. Jako generator pracować będzie przewinięty na 3X380V alternator o mocy 1,5kW. Z odczepu na uzwojeniu uzyskam 12V potrzebne do zasilania małego akumulatora do wzbudzenia i regulacji napięcia wyjściowego.
Zasilanie grzałek bespośrednio z alternatora.
Być może, gdyby to wszystko dobrze chodziło, podłączę na końcu falownik, żeby uzyskać stabilne napięcie i 50 Hz.
Niestety nadal nie wiem, czy ktoś się nie doczepi (jakiś urzędnik) a nie chcę iść pytać do urzędów, bo by się zaraz tym zainteresowali i wyszukali tysiąc problemów.
W mojej okolicy jeszcze kilka lat temu pracowało kilka wiatraków o mocy od około 500W do jakieś 5kW. Dzisiaj nie ma po nich śladu.
Dlaczego???
Kwazor wrote:Sytuacja uległa zmianie wraz z wejściem w życie z dniem 1 maja 2004 r. ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o zmianie ustawy - Prawo energetyczne i ustawy - Prawo ochrony środowiska (Dz. U. Nr 91, poz. 875) , zgodnie z którą uzyskania koncesji wymaga prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie m. in. wytwarzania energii elektrycznej w odnawialnych źródłach energii bez względu na ich moc. Koncesjonowaniu podlega więc każda działalność gospodarcza w zakresie wytwarzania energii elektrycznej w odnawialnych źródłach energii.
Bez wzgledu na moc to nawet moj kalkulator podlega koncesji![]()
I to ma być ochrona środowiska..... tfu dzieki.
marek_Łódź wrote:
Nie wątpię też w to, że gdy już tych wiatraków będzie odpowiednio dużo, spreparuje się stosowną regulację, która pozwoli sciągnąć z mikrowiatrakowców to, co "bezprawnie" pobrali z atmosfery.
marti_1988 wrote:Mam tylko jeszcze jeden mały problem . Czy do naładowania akumulatora energią wytworzoną przez wiatrak jest potrzebny jakiś układ ??
marti_1988 wrote:Czyli bez obawy moge na dachu postawić swój wiatrak jeśli energie którą wytworzy będe wykorzystywał tyko do swoich potrzeb .
marek_Łódź wrote:marti_1988 wrote:Mam tylko jeszcze jeden mały problem . Czy do naładowania akumulatora energią wytworzoną przez wiatrak jest potrzebny jakiś układ ??
Przetwornica DC/DC ze stabilizacją napięcia i ogranicznikiem prądu. Proste układy tego typu mozna zrealizować np. na MC34063 dokładając ewentualnie tranzystor mocy (szczegółowe aplikacje w datasheet). Układ musi zapewnić podbicie/ograniczenie napięcia prądnicy do poziomu mogącego doładować akumulator niezależnie od jego poziomu na maszynie.
marti_1988 wrote:Czyli bez obawy moge na dachu postawić swój wiatrak jeśli energie którą wytworzy będe wykorzystywał tyko do swoich potrzeb .
Z punktu widzenia przepisów o działalności gospodarczej i jej koncesjonowaniu - spoko....reszta została powiedziana wyżej
teh wrote:dla wlasnych potrzeby mozesz sobie wystawic swoj wiatrak jest tylko ograniczenie do 3 czy 4 metrow a jak wyzszy to mosisz pisac o pozwolenie
marti_1988 wrote:Marek_Łódź dzieki za odpowiedz na moje pytanie , ale nie miałbys moze jakiegoś schematu takiej przetwornicy albo jakiś link gdzie by można było to znaleść . Z góry dzieki .
marti_1988 wrote:A nie było by czegoś takiego z jakimś polskim opisem bo nie jestem zbyt bystry w tych sprawach :/