Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.1 (Archiwum)

dzik6 15 Dec 2006 16:15 5073329 12803
Helukabel
    Apollo
    Level 16  
    roburek 123

Witam!
    Proszę przesłać nam fotkę tabliczki znamionowej, ale o przyzwoitej ostrości, ponieważ ta którą zamieściłeś jest nieczytelna...

http://photos.allegro.pl/photos/400x300/15/1507/150730/15073001/150730017

Odczytałem tylko obroty 3800 - 5400. Jest coś również 30 l/sek. A może to nie jest dmuchawa tylko turbina na sprężone powietrze lub wodę
    Coś tu nie gra. Jeżeli to miało służyć do rozruchu awaryjnego to 54 A to stanowczo mało do rozruchu nawet silnika od "malucha" w trudnych warunkach...

http://photos.allegro.pl/photos/400x300/15/1507/150730/15073001/150730017_1

Nieczytelność tabliczki znamionowej może również służyć do sprzedania "kota w worku"
    Pozdrawiam.
  • Helukabel
    Lisciasty
    Level 20  
    Wiem ze juz bylo 10x, ale wyszukiwara wyszukuje cale watki,
    trzeba by sie przekopywac przez 100 stron :/

Powiedzcie prosze, jaki byl adres tego polecanego sklepu z neodymami?

Dzieki...
    Apollo
    Level 16  
    adam20

Witam!
    Żadne plusy i minusy, prądnica o której piszesz jest prądnicą prądu zmiennego i ma wyprowadzone 3 początki i 3 końce zwojnic fazowych.
    Problemowe końce służą do łączenia w gwiazdę lub trójkąt w odpowiedniej konfiguracji, a następnie do prostownika. Sądząc po Twoim pytaniu, powinieneś raczej skorzystać z pomocy elektryka, ponieważ w innym przypadku możesz mieć kupę dymu...
    Pozdrawiam.

Dodano po 6 [minuty]:

listku zielony :D

http://www.marketon.pl/magnesy/ - klikniesz tam na "kontakt"
    lub
    Xinxin Polska
    05-850 Ożarów Maz.
    Ołtarzew
    ul. Nizinna 26
    skr. pocztowa nr 8
    e-mail: zamowienia(malpa)xinxin.pl

Pozdrawiam. Dyżurny wiatrakowiec :D
    Edek45
    Level 29  
    Witam,byłem zwolennikiem tego sklepu z magnesami,ale po ostatnim zakupie przypuszczam że zostałem oszukany,ponieważ zamiast potężnych magnesów N45,dostałem N38 o takich samych rozmiarach(i jak im to teraz udowodnić)
  • Helukabel
    wasia
    Level 17  
    adam20 wrote:
    Więc jak panowie z tymi magnesami w amerykanie- mianowicie, czy magnes ma omiatać cały zwojek czy tylko okienko-? (...)

Siłą rzeczy gdy masz trzy cewki i przypadają na nie 4 magnesy ( jest to optymalna kombinacja ) to magnes nie jest w stanie objąć Ci całej cewki , tylko najwyżej jej okienko i to wystarczy do prawidłowego działania .

Co do dalszej części Twojego pytania całkowicie zgadzam się z Apollo - skorzystaj z pomocy jakiegoś elektryka , lub uważnie prześledź anglojęzyczne strony z wiatrakami .

Grzesiek_ke . Jak możesz to podaj gabaryty i dane cewek i tego " ukraińca " . Wydaje mi się ,że ta maszyna jest także godna powielenia .
    Osiągi mile widziane.

Sklep z magnesami osobiście polecam - http://www.magnesy.pl/strona/cennik/index.html - profesjonalna obsługa , nigdy mnie nie zawiedli .

Pozdrawiam
    Apollo
    Level 16  
    http://maciejw5.wrzuta.pl/img/middle/c4efVsDkbQ/wiatrak01
    http://maciejw5.wrzuta.pl/img/middle/aeCTAUABex/wiatrak02
    http://maciejw5.wrzuta.pl/img/middle/qjP8sJXLtO/wiatrak03
    http://maciejw5.wrzuta.pl/img/middle/yffc3qNejp/wiatrak04

mw5

Masz tak zwaną "beczkę", przy pogodzie bezwietrznej jest całkowicie otwarta, ze wzrostem wiatru zaczyna się zamykać (zmniejsza swoją średnicę) aż przy bardzo dużym wietrze tworzy "beczkę". Trudna regulacla spręzyn, ale po wyregulowaniu sprawuje się dość dobrze. Uwaga, potrafi hałasować :D
    U nas na działkach ktoś miał taką beczkę na kratowym słupie energetycznym, napędzało toto prądnicę autobusową czterobiegunową 24V 2 KW. Po przeniesieniu się właściciela do [*] krainy "wiecznej wiatrowości", wdowa sprzedała ustrojstwo. Dalsze losy "beczki" są mi nieznane...
    Mam nadzieję, że automatyka sprawuje się u Ciebie dobrze :D
    Pozdrawiam.
    mw5
    Level 14  
    Ten wiatrak stał u mnie ponad 3 miesiące.
    Mi on nie hałasował ( może dobrze ołożyskowałem go )
    To fakt że zamyka się przy silnych wiatrach, ale za to wytrzymał całe lato , a czasami wiało ostro.
    Cały czas staram się wkleić film z pracą tego wiatraka.
    kubal
    Level 15  
    witam jak myślicie ile można wyciągnąć mocy z przerobionego silnika od pralki automatycznej
    romanbem
    Level 17  
    Edek45 wrote:
    przypuszczam że zostałem oszukany,ponieważ zamiast potężnych magnesów N45,dostałem N38 o takich samych rozmiarach(i jak im to teraz udowodnić)

Pozdrawiam wszystkich
    Edek45-a jak można sprawdzić w domowych warunkach,jakie te magnesy są w rzeczywistości.
    Czy jast jakiś domowy sposób
    kamil_Ziomek
    Level 20  
    Witam wszystkich!
    Ja mysle ze z tego silnika od pralki to by sie dalo tak z 1kW wyciagnac (silnik ten jest zrobiony prawiei jakalternator oprucz wirnika a alternator od maluszka ma jakies 500W 36A 12V, a jest dwa razy mniejszy)pozatym to juz bylo opisane na samym poczatku cos kolo 5 strony (znalazlem orginalny alternator z fiata 126p nawinietego orginalnie na 2 fazy)

Ja mam pelno magnesow z silnikow od wycieraczek itp i magnesy od komarka od magnetyzera z tym ze te od wycieraczek sa duzo mocniejsze
    wie ktos jaka one maja moc??
    JoAsik
    Level 11  
    Dobry wieczór :)
    MW5 - może spróbuj swój filmik umieścić na tej stronce:
    http://tinypic.com/
    Tylko trzeba zaznaczyć przy filmiku "upload video".

Polecam. Do fotek także. :-)
    ZGG
    Level 27  
    Pisałem wcześniej.Jest to na tych stronach. Zamieściłem fotki. Jak przerabiałem alternatory na neodymy. I co z tego wyszło. Ale chyba tego nikt z was nie czytał. Pisałem że wszystkie wyroby byłego PRLU są do kitu. I żadne lakierowanie blach nic nieda.Bo prądy wirowe powstają wewnatrz blach.To materjał jest zły NP: wypaliłem stojan od alternatora stara 28, i włożyłem bez uzwojeń.Spalone blachy są dostatecznie utlenione i odizolowane. A nadal sie grzały. To co zamieściłem. jest fajnie zrobione. Ale należało poszukać trochę blach ze stojana z dużego silnika. elektrycznego. Ja własnie kończę coś takiego. 10 cm blach -27,4 - cmśrednicy. I 72 Złobki.Jak skończę , to wam napiszę co z tego wyszło.A co do tej nieszczęsnej magistrali 400KV, to mieli pole po byłym PGR I tam nikt nie mieszka Nawet jest prościej. Ale jednostka nadal się nie liczy. Mogę się potulnie zgodzić wziąć jałmużnę lub zaprotestować i nie dostać wogule nic. ZGG
    Apollo
    Level 16  
    Witam Koleżankę Joasię w naszym gronie "zakręconych wiatrakowców" i miło będzie nam częściej Koleżankę gościć. Może Koleżanka szuka jakiegoś wiatraczka? Polecam Kolegę Wasię, jest dobry w te "lego". :D
    Pozdrawiam serdecznie...

ZGG

Witam!
    Ty nie jesteś przypadkiem jakąś częścią od roweru? Przeskoczyłeś przez Dziewczynę, taką piękną, uśmiechniętą i nawet ukłonu nie złożyłes :D :D

Wracając do blach transformatorowych (bo o takich tu mowa) uczono mnie, że blachy muszą być dwustronnie powlekane specjalnym lakierem, celem odizolowania od blach sąsiednich. Natomiast wyżarzanie blach krzemowych jest niedopuszczalne z uwagi na zachwianie proporcji krzemu w stali.
    Specjalnie poszedłem do warsztatu i znalazłem bardzo stary alternator, jeszcze z (-) na masie, wkręciłem do tokarki i dałem 1 500 obr/min, po 15 minutach alternator był zimny. W porównaniu do czasów dzisiejszych, za PRL były sztywno trzymane normy... coś o tym wiem. I wyobraź sobie ZGG, że nawet kury się niosły. :D
    Pozdrawiam.
    JoAsik
    Level 11  
    Witam serdecznie. :-)
    Dziękuję za miłe powitanie Kolego Apollo. :-) Lubię czytać to forum, a w razie jakichkolwiek pytań, na pewno je zadam.
    Pozdrawiam również. :-)
    chester8
    Level 19  
    Witam
    Może zamiast sztukowania i kombinowania z stojanami łatwiej byłoby poszukać silnik dużej mocy, który ma to wszystko co nam trzeba, ewentualnie go przewinąc i stoczyć wirnik aby wkleić neodymy i nie trzeba się męczyć z ułożyskowaniem, czy innymi rzeczami .
    wykonalibyśmy sobie poprostu prądnice taką jak z KOMELU
    A co do mocy z silnika od pralki to wszystko zależy od obrotów jakimi będziemy napędzali ten silnik, ponieważ stałym parametrem jest maksymalny prąd płynacy przez uzwojenie np. 10A i teraz przy 100obr/min mamy przykładowo 200V co nam daje ok 2000W natomiast jesli podwyższymy obroty do 200 obr/min to mamy ok 400V i moc 4000W tak więc moc zależy głównie od obrotów jakimi będziemy to napędzali.
    Ta sprawa dotyczy alternatorów, są małe a mają duza moc dlatego ze potrzebują odpowiednio wysokich obrotów.
    Na dobra sprawe z takiego slnika można wyciągnać nawet kilka kilowat...
    Pozdrawiam
    Edek45
    Level 29  
    Witam,do romanbem,pytasz jak sprawdzić w domowych warukach siłę magnesów,sam jestem ciekaw i jeżeli ktoś wie,to bardzo prosze o wypowiedzi
    chester8
    Level 19  
    Aby dokonać porównania ich sił bez wartości w jednostkach można przymocować magnes a nad nim umieścić cienką blache której rogo będą się wszpierały na stopkach wyższych od wysokosci magnesu tak aby pomiędzy magnesem i blachą pozostała szczelina następnie zmierzyć najlepiej czujnikiem do centrowania wałów obrotowych (nie wiem jak się to fachowo nazywa) dokonać pomiaru wygięcia się blachy.
    Robiłem tak jak łączyłem uzwojenia elektromagnesów gdzie było kilka uzwojeń i nie wiadomo było jak połączyć końce i poczatki aby był najsilniejszy...
    Pozdrawiam
    romanbem
    Level 17  
    Edek45 wrote:
    ale po ostatnim zakupie przypuszczam że zostałem oszukany,ponieważ zamiast potężnych magnesów N45,dostałem N38 o takich samych rozmiarach(i jak im to teraz udowodnić)

Dlatego zadałem to pytanie, bo myślałem, że masz jakieś konkretne podstawy do podejrzeń o oszustwo.
    Ja zamawiałem N40 i myślę, że takie dostałem, bo ten rozmiar,który zamawiałem, nie występował w innych wielkościach jeżeli chodzi o moc.
    Pozdrawiam
    ZGG
    Level 27  
    Przeskoczyłem przez dziewczynę.Itp. A czy ty wogule wiesz że internet mam na impulsy. i zaglądam tylko czasem. A z tym[ pedałem bo to chyba miałeś na mysli] to ci wyszło. Pewnie napatrzyłeś się kodowanych[ filmów dla dorosłych] jak tak rozumujesz to wogule wam wszystkim nic nie doradzę i nie podeślę. Spróbujcie zrobić coś sami. Ja sobie poradzę i jak coś zrobię to mi działa. A co do spalenia blach .To jak na przewijalni wyjmują stare uzwojenia, kture były dokładnie zalakierowane.I nijak ich wyjąć się nieda??? Właśnie wypalaja w specjalnym piecu.naszczęście robią to żadko . Choć silnik potym nieładnie wygląda.To nadal działa. Baj Baj. Na święta. bawcie się sami. Mądrale. ZGG
    chester8
    Level 19  
    Joasik
    Jeśli jesteś dziewczyną to pierwsza na tym forum
    Jestem pełen podziwu dla takich Kobiet...

Dodano po 38 [sekundy]:

może wpadłas kogoś poderwać na śmigło:)
    Apollo
    Level 16  
    ZGG

Z całym należnym szacunkiem dla Twojej osoby, oświadczam, że nawet na myśl mi nie przyszło żeby Ciebie obrazić. Dlaczego z setek części rowerowych wybrałeś akurat pedały? A może mnie chodziło o koło, że np. jesteś zakołowany i nie zauważyłeś Dziewczyny?
    Z różnych sztywnych tematów, masztowo - wiatrakowo - prądnicowych, należy nam się również odrobina odprężającego humoru. Z mojej skromnej osoby możecie sobie również pożartować, z jedynym wyjątkiem, a mianowicie, nie nazywać mnie "czarna d*pa" bo tego nie ścierpię :D
    Jeżeli źle zrozumiałeś moje intencje, to masz moje PRZEPROSINY.

Wracając ponownie do blach transformatorowych i silników elektrycznych, powiem tylko tyle, że należy rozróżniać pojęcie wyżarzania, a podgrzewania silnika do 150 stopni celem zmiększenia impregnatora uzwojeń.
    Tak się składa, że kiedyś zajmowałem się zawodowo przezwajaniem silników elektrycznych i przepuściłem ich setki przez swoje ręce jak również transformatorów oraz innego wymyślnego badziejstwa i coś na ten temat jeszcze wiem.
    Serdecznie pozdrawiam zgniewanego Kolegę ZGG
    greenpeace
    Level 24  
    romanbem: To są magnesy neodymowe? Czemu ich powierzchnia jest taka "górzysta"?
    eco123
    Level 14  
    JoAsik wrote:
    Witam serdecznie. :-)
    Dziękuję za miłe powitanie Kolego Apollo. :-) Lubię czytać to forum, a w razie jakichkolwiek pytań, na pewno je zadam.
    Pozdrawiam również. :-)

Nie ma sprawy można pytać, w razie zainteresowania kurs na CAD-FEM w programie NASTRAN w Monachium można przeprowadzić, który to program łopatki wiatraka na kliknięcie myszką wylicza i wykonuje profile, dalej robocik i łopaty pracują na Mikołaja, a nie Mikołąj łopatą.

PS. Ładna czapeczka, taką samą kupiłem na Check Point Charllie w Berlinie,
    gdzie do dzisiaj mieści się museum uciekinierów z komunistycznego raju oraz posterunek MP z workami z piaskiem dla ochrony przed kałaszami.
    wasia
    Level 17  
    Witam perwszą damę tutejszego forum . Nie wiedziałem , że kobiety mogą być także " zakręcone " wiatraczkami . :D .

Apollo nie czuje się takim ekspertem , na jakiego mnie kreujesz , ale wielkie dzięki za uznanie :D .

Mw5 według mnie , wiatraczek bardzo ładnie się prezentuje , jak możesz to podaj jakieś osiągi . ( nie wiem czy nie za często powtarzam to zdanie :D ) .

Kubal . Co do mocy silnika od pralki , to osobiscie udało mi się wicisnąć okolice 1kW ( tak jak pisał Chester ) , ale jest to oczywiście moc chwilowa , bo straty na rezystancji uzwojenia wynosiły wtedy około 0,5 kW więc na dłuższą metę przegrzałbym ustrojstwo .

Obecnie mam zamiar połączyć ze sobą dwa takie siniki , by zwiększyć moc i obniżyć straty.

Pozdrawiam.:D
    Edek45
    Level 29  
    Witam,wszystkich,ciekawy sposób na sprawdzenie siły magnesów,tylko skad wziążć taki czujnik
    Najlepiej byłoby mieć dwa magnesy o takich samych rozmiarach i z różnego materiału,w moim przypadku N38 i N45
    Romanbem,pytałeś czy mam jakieś podstawy do przypuszczenia że są to magnesyN38 a nie N45
    Otóż w sklepie w którym kupowałem są magnesy o wymiarach 40x18x10 i różnia się między sobą ceną i materiałem z którego je wykonano
    Moja poprzednia prądnica została zrobiona na magnesach o wymiarach 40x15x6 N38.Odstęp między tarczami był około 18-20mm
    Gdy chciałem zdjąć tarczę musiałem podwarzać ją na kilka razy wkrętakiem i kluczami taka była siła
    Obecnie mam amerykana na magnesach niby N45,odstęp między tarczami wynosi około 22mm i gdy chcę zdjąć tarczę robię to palcami i nie potrzeba mi do tej czynności żadnych narzędzi
    Dodam jeszcze że magnesy na obu tarzczach zostały przyklejone z zasadami wykonywania amerykańców
    Pozdrawiam
    greenpeace
    Level 24  
    Edek45: Ja mam na rotorze N38 - tylko trochę większe i nie ma możliwości ściągnięcia drugiej tarczy przy użyciu samych rąk. Ja do ściągania stosuję specjalnie wykonaną szpilkę fi10 z rączką.
    Może u Ciebie magnesy na przeciwległych tarczach się odpychaja?
    Edek45
    Level 29  
    Witaj Greenpeace,wszystkie magnesy na tarczach są przyklejone naprzemian,N i S,obrócenie jednej tarczy o kąt 90stopni,spowoduje że magnesy będą się np odpychały a nie przyciągały(a to jest jeszcze trudniejsze do zrobienia)
    Przypominam że u mnie jest po 20 magnesów na każdą tarcze
    Ogólnie jestem zadowolony z osiągów,bo czasem daje nawet 50A przy napięciu 12-15V
    Jeszcze nie było u mnie takich wiatrów jak kilka miesięcy temu,i nie wiem co to będzie gdy ostro "zawieje"
    chester8
    Level 19  
    Edek
    A robiłeś próby przy zwarciu uzwojeń??
    może masz gdzieś przerwe w uzwojeniu??? i dlatego tak lekko idzie...