Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.1 (Archiwum)

dzik6 20 Apr 2008 22:56 5073521 12803
SterControl
    chudzian
    Level 13  
    sylwek9999 A orintujesz sie moze jaka jest róznica w obrotach trzypłatowca i dwupłatowca przy tej samej predkosci wiatru ?

Rozumiem ze predkosc wiatru do rozruchu dwupłatowca jest większa niz trzy czy 5 płątowaca ?

U mnie jest jeszcze taki problem ze mam troche terenu zabudowanego koło siebie i te wiatry sa czasami mizerne.

Pozdrawiam :)
  • SterControl
    qscgu
    Level 34  
    JESIOTR1: Też byłbym zainteresowany
    wilkowski(malpa)gmail.com
    chudzian
    Level 13  
    Wojtek32 dzieki za link. Program bardzo kreatywny. Zauwazyłem ciekawa rzecz.

Ze mimo ze smiło dwułatowe ma wieksze obroty to ma mniejszy moment i biorąc pod uwage wszystkie apekty uzyskana moc z tego smigła bedzie około 74W. Natomiast przy smigle trzypłatowym moment wynosi az 1,89.

Daje to mniejsze obroty znacznie ale moc większą bo 79W.

Co o tym sądzicie?
    Wojtek32
    Level 28  
    chudzian To co pamiętam zrobiłeś amerykana 9 cewek to potrzebujesz obroty minimalne 400 na minutę nawet jak dałeś więcej zwojów to i tak za bardzo ich nie zmniejszysz . Jak sam zauważyłeś różnica mocy między 3 a 2 jest znikoma rzędu kilu wat . Tu głośno się nie mówi o rzeczywistych mocach wiatraków które są dożo poniżej wszystkich wyliczanych . Uwzględniając wszystkie błędy możesz przyjąć 1/3 wyliczanej mocy jako rzeczywistą szczególnie na słabych wiatrach .
    Właśnie naocznie zobaczyłem błędy w profilu swojego śmigła podczas palenia liści na działce . Dym gęsty a wiatr delikatny wiał prosto w śmigło pokazując zawirowanie powietrza na łopatach , tragedia nie profil a robiłem według dostępnych opracowań w internecie . Tak że zrobienie dobrego profilu to prawdziwe wyzwanie i nie lada sztuka . A miałem skalę porównawczą do oryginalnych łopat z włókna węglowego gdzie dymek robił ładny wzór śruby za łopatami . Niestety takiego profilu nie zrobię w warunkach domowych .
    Tak że życzę powodzenia w doborze łopat .
    06061947
    Level 28  
    konstruktor 123456 a jakie jest Twoje "miejsce stania" jeśli podhale, lub tereny podgórskie, to współczuję!
    GW
  • SterControl
    Wojtek32
    Level 28  
    Jakie zjawiska zaobserwowałem na swoich śmigłach i jakie wnioski się nasunęły . Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.1 (Archiwum)
    Strefa wewnętrzna praktycznie nie pracuje .
    Środkowy pierścień pracuje na pograniczu korzyści dając więcej odbicia jak ciągu o czym wspominał Kolega 06061947 a spowodowane zachodzeniem na siebie fal powietrza przez zły kąt łopaty . Dopiero ostatni pierścień pracuje poprawnie i to on daje obroty i moc śmigła . Dałem się jak większość nabrać na dostępne opracowania łopat w internecie . Niestety program Wiatrak wytyka to skutecznie przez podanie kątów skrętu łopaty a co jest lekceważone . Druga przyczyna to grubość deski z jakie się wykonuje łopatki , są stanowczo za cienkie nie pozwalając na prawidłowy skręt łopatki .
    Pozdrawiam,,
    chudzian
    Level 13  
    Dzieki za pomoc. Dzisiaj troche powiało i miałem okazje przetestować całość. Moją mała turbinke zamontowałem na balkonie ;-) Troche dziwnie wyglada ale narazie do testów padło na balkon.

Smigło zrobiłem nowe. Trzypłatowiec o srednicy 144 cm. Nagrałem filmik jak działa moja turbinka, wrzuce na forum jak załąduje mi sie na youtube.com.

Juz mam filmik. Jakos jest baaardzo słabiutka :( Ale widac jak wchodzi na obroty na moim balkonie ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=wZiGZRrCsPY

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest mozliwe zrobienie czegos takiego zeby akumulatory były ładowane połaczone równolegle a rozładowywane na obciązeniu szeregowo. Chodzi oto zeby łądować mniejszym napięciem a rozładowywać większym.

Pozdrawiam ;)
    baks2601
    Level 13  
    Witam wszystkich zakręconych wiatrem.
    Pozwolę sobie na przedstawienie wyników dotychczasowej mojej pracy. To co przedstawiam jest końcowym etapem przed postawieniem masztu w pion. Nie przewiduję platformy serwisowej a więc wszystko musi być dopięte na dole. Ponieważ dziś wiało około 5 m/sek więc nie mogłem się oprzeć pozwolić śmigiełku trochę się pokręcić. Blady strach mnie ogarnął kiedy na woltomierzu pojawiło się ponad 230 V. Podłączenie dodatkowych obciążeń pozwoliło wyhamować obroty. Nadmieniam iż wiatrak pracował w takiej pozycji jak na zdjęciach.
    Postawienie masztu planuję na sobotę. Przekażę następne zdjęcia i wstępne wyniki pomiarów w możliwie największych kombinacjach i wzajemnych zależnościach tj, prędkości wiatru, obrotów , mocy, napięcia.
    Pozdrawiam
    Tomasz Mir
    Level 11  
    A ja swoje postawiłem na słupie telefonicznym + jeszcze ok 2 metry. całość ma prawie 8 metrów. Jutro pierwsze testy. odległość aku od pr. to zaledwie 4 metry. Jutro dziewicze wiatry :D
    romanbem
    Level 17  
    Baks2601 super maszyna i super wykonanie.Godne podziwu. Ciekawe ile wyciągniesz mocy z tego cacka i jakie były całkowite koszty inwestycji.
    Moje gratulacje
    greenpeace
    Level 24  

A powyżej po remoncie i z nowym czubkiem moja paskuda. I znowu aku sie ładuja. :D
    JESIOTR1
    Level 33  
    Ja już wszystkie prądnice sprzedałem po 0,30 zł za kilogram i więcej już nie mam.
    ostanislaw
    Level 17  
    JESIOTR1 wrote:
    Ja już wszystkie prądnice sprzedałem po 0,30 zł za kilogram i więcej już nie mam.

To straciłeś u nas na złomie płacą po 0,40 zł za zwykłą stal a za miedź duuużo więcej.
    Ale jeżeli tak łatwo przychodzi ci budowa prądnic to zrób dla mnie jedną zapłacę ci 200% twojej ceny. A co!!! znaj pański gest.:D
    Pozdrawiam Stanisław
    kubal
    Level 15  
    witam poszukuję przetwornicy 12/220v z funkcją automatycznego restartu
    większość wyłącza się przy 10v ale sama się nie włączy gdy aku się naładuje czy ktoś wie jak to rozwiązać może są gotowe do kupienia
    pozdrawiam proszę o pomoc
    sianio
    Level 15  
    kubal wrote:
    witam poszukuję przetwornicy 12/220v z funkcją automatycznego restartu
    większość wyłącza się przy 10v ale sama się nie włączy gdy aku się naładuje czy ktoś wie jak to rozwiązać może są gotowe do kupienia
    pozdrawiam proszę o pomoc

Taką przetwornicę kupisz na allegro lub ebay.Niedawno kupiłem fajną na ebay 24/230/2000W.I ona posiada automatyczny restart.Pozdrawiam
    JESIOTR1
    Level 33  
    06061947 wrote:
    O, Q- a ale się narobiło

Co tam Komputer czy Program? Ja zawsze mam jedną, bezcenną prądnicę do Swojej zabawy.
    Pozdrawiam Bardzo Serdecznie
    scq
    Level 16  
    Witam Wszystkich

Sianio czy możesz podać model swojej przetwornicy?

ps. Ile w praktyce bieże prądu na jałowo?

pozdrawiam: scq
    kubal
    Level 15  
    dzięki sianio może masz jakieś zdjęcie bo z jeżykami u mnie cienko nie poczytam opisów z góry dziękuje
    ZGG
    Level 27  
    Do Baks 2601. Czego tak się przestraszyłeś, pamietaj że międzyfazowe to 400wolt. Nie osiągnąłeś nawet napięcia nominalnego. Jak dałbyś jeszcze mostek prostowniczy byłoby 1,32 raza wiecej.Ja miewałem nawet 470 wolt i ponad 50 amper. I wtedy to moze paść blady strach.Co z tym zrobić. Te twoje łopatki mają po 1,75 metra? Czy wieksze.Mój sąsiad ten od pocisku ma łopatki 2,4 metrowe . To jak miał podłączoną grzałkę 600 wat. To swieciła mu jasno. Ale gdy pożyczyłem mu wkład od pieca kaflowego,3 razy po 1kw, to już przy jednej grzałce dostawał czkawki. A przy dwu niechciał sie kręcić. Dziś u mnie jest tak przeciętnie220 wolt i 15 Amperków. A wporywach do 270 Wolt i 20 A.
    maromarol
    Level 14  
    witam wszystkich ,dlugo obserwuję ten temat więc może to kogoś zaciekawić, mam informacje dla zainteresowanych budowaniem wlasnej prądnicy , na jednym z warszawskich zlomowisk zauważyłem silnik a raczej stojan z 72 żłobkami z tabliczki wyczytałem silnik 2 biegowy obroty 1000/250 moc 5,5/3,3kW tabliczka troche zatarta ale po wyglądzie 5 kW ma napewno i cos jeszcze pisało żę to silnik dzwigowy.Zainteresowanym moge dac namiary. Jutro może uda mi się tam wpaćś i zrobic fotkę, z tego co wyczytałem na tym forum to taki stojan jak znalazł do wolnoobrotowej pradnicy, jak się komuś przyda to może pojechac i go kupić (chyba po 1,80 za kg biora ale pewności brak) i radzę się pośpieszyc bo może trafic do huty.
    A i oczywiście stojan bez miedzi na szczęście pakiety są tylko troszeczke na brzegach wygięte, reszty obudowy silnika nie widzialem w pobliżu ale może gdzieś leża, można by pakiety porozdzielać i z jednego stojana zrobic kilka o mniejszej mocy ale co i jak to nie moja dziedzina i wole nie pisac glupot.
    juro62
    Level 11  
    witam wszystkich wiatrakowcuw mam prozbe do maromarol napisz adres zlomowiska w warszawie bo szkoda takiego dobrego stojana juro 62
    andy1978
    Level 16  
    Witam. Proszę mnie poprawiać jeśli się mylę. Wiatrak (12V 200Wat) poprzez regulator napięcia ładuje akumulator samochodowy, który z kolei jest podłączony do UPS’a 300(Wat). Do UPS’a podłączam urządzenia na 230V maksymalnie 300-tu watowe. Czy dobrze rozumuję? Czy będzie występował jakiś problem z UPS’em jeśli tak podłączę?
    sianio
    Level 15  
    scq wrote:
    Witam Wszystkich

Sianio czy możesz podać model swojej przetwornicy?

ps. Ile w praktyce bieże prądu na jałowo?

pozdrawiam: scq
    Witam.Modelu Ci nie podam bo na przetwornicy pisze tylko Power inverter i tyle.Ile bierze na pracy jałowej też nie wiem bo ja jestem noga totalna z elektryki.Ale załączam specyfikację inventera.
    baks2601
    Level 13  
    Do ZGG
    Nie wiem czy zauważyłeś, że głowica wiatraka leży pod własnym ciężarem na paletach bez zabezpieczenia. Łopaty 10 cm nad ziemią. Nie znam jeszcze wszystkiego a więc nie trudno o emocje kiedy łopaty świszczą.
    gjacek
    Level 16  
    kolego baks , przepraszam że wtrącę ale nie przesadziłeś trochę z tym ogonem ? reszta bajka :) , grosza wpompowałeś to masz , co do napięcia to na biegu jałowym zawsze jest bardzo wysokie , niestety po obciązeniu maleje razem z satysfakcją z posiadania..................ale powodzenia życzę
    pozdr
    juro62
    Level 11  
    do andy 1978 wiatrak da 200 w a odbiornik pobiera 300 w tym ukladzie nie nadazy ladowac aku i po pewnym czasie bedzie 0 mocy na wyjsciu

Dodano po 33 [minuty]:

Mam prożbę do bardziej doświadczonych chcę zbudować małą przenośną elektrownię wodną do zasilania przyczepy kempingowej na rybach moc około150 200 wat jaką prądnicę zbudować aby była możliwie lekka i wolnoobrotowa mam 2 silniki od pralki 36 i48 żłobków 2 razy przeczytałem dokładnie całe forum i tak naprawdę już nie wiem na co się zdecydować amerykan czy rdzeniowa najlepiej 230 v dzięki za pomoc