Do baks2601. Im większy i dłuższy ogon tym lepiej. Wiatrak nie tak myszkuje.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereandy1978 wrote:Witam. Proszę mnie poprawiać jeśli się mylę. Wiatrak (12V 200Wat) poprzez regulator napięcia ładuje akumulator samochodowy, który z kolei jest podłączony do UPS’a 300(Wat). Do UPS’a podłączam urządzenia na 230V maksymalnie 300-tu watowe. Czy dobrze rozumuję? Czy będzie występował jakiś problem z UPS’em jeśli tak podłączę?
JESIOTR1 wrote:Do andy1978 - dobrze kombinujesz, ale pod warunkiem, że będzie wiatr.Regulator napięcia jest zbędny.Jak zacichnie wiatr to nie będzie ładowania i wtedy z akumulatora masz dalej zasilanie dopóki starczy w nim pojemności Ah.Jak się skończy akumulator to musisz czekać na wiatr by go załadować.Można mieć duży akumulator wtedy nie musisz tak często czekać.
Do juro62 - małą przenośną elektrownię wodną do zasilania przyczepy kempingowej na rybach to zbuduj na niskie napięcie, bo średnie jest nawet dla ryb niebezpieczne - trzepie przez kalosze.
Do Wojtek32 - Najlepsze wiatraki są bez OGONA.A 15 A to cienko przy dzisiejszych wiatrach.
juro62 wrote:do andy 1978 wiatrak da 200 w a odbiornik pobiera 300 w tym ukladzie nie nadazy ladowac aku i po pewnym czasie bedzie 0 mocy na wyjsciu
Dodano po 33 [minuty]:
Mam prożbę do bardziej doświadczonych chcę zbudować małą przenośną elektrownię wodną do zasilania przyczepy kempingowej na rybach moc około150 200 wat jaką prądnicę zbudować aby była możliwie lekka i wolnoobrotowa mam 2 silniki od pralki 36 i48 żłobków 2 razy przeczytałem dokładnie całe forum i tak naprawdę już nie wiem na co się zdecydować amerykan czy rdzeniowa najlepiej 230 v dzięki za pomoc
andy1978 wrote:
Dlaczego regulator jest zbędny? Przecież akumulator ładuje sie napięciem około 14,4 V a prądnica przy większym wietrze da około 60V. Czy to nie zniszczy akumukatora?
AndM wrote:Dodano po 17 [minuty]:
Witam
Bardzo mnie zaciekawił poniższy link [url]http://maciejrz.republika.pl/[url]
Wszystko jest ładnie opisane, ale rysunek 4 wprowadza jakby zaprzeczenie rysunkowi3. I tak na rysunku trzecim wszystkie boki cewki znajdują się pod działaniem tego samego pola magnetycznego. Tak zaleca autor. Natomiast na rysunku 4 (prądnica trójfazowa) boki cewki z tej samej fazy znajdują się pod różnym polem magnetycznym. Proszę o wyjaśnienie dwóch powyższych rysunków.