Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch PBH 160R - iskrzy, gorący stojan

mizyn 06 Mar 2014 19:16 4863 4
    mizyn
    Level 10  
    Witam,
    proszę o pomoc w ustaleniu uszkodzonego elementu napędu tej młotowiertarki.
    Sprzęt już trochę wysłużony, ale mechanizm działał jak dotąd bez zarzutu. Ostatnio zdarzało się, że nie zawsze włączała się od razu, pomagało wstrząśnięcie a co ciekawe nie chciała się uruchomić w pozycji poziomej, gdy przekręciłem ją na drugą stronę silnik załączał się. Myślałem że to jedna ze szczotek jest zużyta i stąd takie objawy. Rozkręciłem, dokładnie oczyściłem wnętrze, szczotki mało zużyte, komutator gładki. Po kilku dniach zabuczała i koniec. Obecnie po załączeniu wygląda to tak: silnik charakterystycznie "buczy" szczotki mocno iskrzą, wirnik nie obraca się ( wyjąłem go i dokładnie oczyściłem, uzwojenia i komutator wizualnie bez uszkodzeń ). Stojan (również wyczyszczony, wizualnie ok) od razu bardzo gorący. Zastanawiam się czy padł wirnik, stojan czy też może jest uszkodzony włącznik.
    Dziękuję za pomoc.
    arewin
    Level 21  
    Witam, proponuję po tej diagnozie którą opisałeś sprawdzić łożyska, następnie właśnie włącznik nawet zwłykłym miernikiem na końcu martwić się o wirnik o najprawdopodobnie jest uszkodzony.
    elettrico
    Level 12  
    Najprawdopodobnie wirnik sprawdz czy nie trze o stojan
    mizyn
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedź. Póki co czekam na nowy włącznik. Tak jak pisałem wirnik jak i wnętrze stojana dokładnie oczyściłem papierem 1200, śladów tarcia nie ma.
    liseczq
    Level 21  
    A ja mam pytanie.

Mam młotowiertarkę i na samym wierceniu nie ma ani grama iskry.

Włączę udar, to iskrzy trochę w pracy jałowej, a przy wierceniu widzę już dość duże iskrzenie. Bez udaru nic nie iskrzy.

Silnik jest kompaktowy (skręcony wirnik ze stojanem) gdyż jest to KRESS a oni takie silniki robią. Nie ma możliwości żeby np. przesuwał się wirnik i np, szczotki się ruszały.

Łożyska oba wymienione, zarówno to z tyłu jak i z przodu. Młotowiertarka ma normalnie moc, obroty OK, udar kuje, tylko dość mocne iskrzenie na włączonym kuciu.