Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przenośna wytaczarka- jaki silnik do napędu posuwu?

zimolek2003 06 Mar 2014 21:25 4038 2
    zimolek2003
    Level 2  
    Jestem w trakcie budowy przenośnej wytaczarki. Potrzebuje pomocy w sposobie napędu śruby pociągowej posuwu. Nie wiem jaki dobrać silnik za niewielkie pieniądze, oczywiście żeby spełniał swoje zadanie. Czekam na podpowiedzi!

Dodano po 11 [minuty]:

Czy silniczek od wycieraczek 24V od Jelcza dałby sobie rade? Nie znam niestety parametrów tego silniczka , ale posiada przekładnię ślimakową i dwa biegi. czekam na podpowiedzi!
    hvelektronik
    Level 20  
    Witam Znajomy zrobił sobie wytaczarkę ale silnik był truj fazowy na pewno powyżej 200W połączony z śrubą pociągową poprzez przekładnie łańcuchową (redukcja obrotów) do tego
    zasilany z falownika. Silnik od jelcza pewnie za słaby, ale próby możesz zrobić przy małym wiórze pewnie da rade.
    zimolek2003
    Level 2  
    Dzięki za odpowiedź na mój post. Powiem tak, wytaczarka jest już praktycznie gotowa, wrzeciono napędzane jest wolnoobrotową wiertarką o mocy 2000W i maksymalną liczbą obrotów 500 na minute, jest to potężna wiertarka która w zupełności da sobie rade z wiórem nawet 5-6 mm. Chodziło mi jednak o dodatkowy silnik , który służyłby tylko i wyłącznie do napędu posuwu za pomocą śruby trapezowej. Chciałbym uzyskać informacje czy taki silnik od wycieraczek dałby rade wprowadzić w ruch posuw tej wytaczarki. Może ktoś ma jakieś doświadczenia i udzieliłby mi jakiej podpowiedzi co do kwestii posuwu w takiej obrabiarce. Jednakże dziekuję za info.