Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

toshiba a300 - 1-EH PSAG4E 03601RPL RESTART NEC TOCIN

07 Mar 2014 13:12 3129 10
  • Poziom 8  
    A więc na wstępie chciałbym podziękować za wcześniejsze wyjaśnienie tematu w spr. NEC TOCIN. Porada aby wymienić na tantalowy kondensator 6 x 330uF okazała się pomocna na rok czasu. Jak widać na załączonych zdjęciach zastosowałem 6 starych kondensatorów, które wylutowałem ze starej płyty głównej. Nawet nie próbowałem wlutować "nowych" bo podobno się nie sprawdzają.
    Miesiąc temu raz się wyłączył lapek, no i myślałem że to wina dysku przez bad sektory. ZainstalowaŁem nowego Windowsa 7 i pochodził z dwa tygodnie bez problemu. No i się zaczeło, reset po resecie. System się ładował no i reset, lub doszedł do paska ładowania i reset.Dzisiaj próbowałem zainstalować mu system z podpiętym zasilanie i baterią: start cd, ładowanie no i po 5 minutach pasek Windowsa i znów reset. No to w końcu zaczołem tylko na samej baterii bez zasilacza no i nawet doszedłem do wyboru opcji instalacji Windowsa, ale patrze że działa no to mu zasilacz podpinam i.... znów reset !!!

    Rozebrałem laptopa, zdjołem blaszkę-alu tam gdzie wlutowałem wcześniej kondensatory.
    Podłączyłem pod zasilanie i włączyłem. Słychać w okolicach tych kondensatorów tantalowych I procka (BGA?) takie nie słychać
    Po odłączeniu zasilania i tylko na baterii: syczenie ustępuje tak, że prawie nie słychać. Po ponownym podłączeniu wtyczki zasilacza znów słychać wyraźne syczenie. Tylko nie przypomina mi się czy wcześniej jak poprawnie działał było to słychać.

    A więc do szanownych kolegów kilka pytań mam:
    -czy ta wymiana na 6 tantalowych pomaga na określony czas, czy poprostu może się zużyły?
    -wylutować i wlutować kolejne? Tylko, że już takich nie mam jak zdobyć i musiałbym poczekać.
    -czy wina leży po stronie innego układu?
    -co tu mógłbym jeszcze sprawdzić i jak?

    Dodam że z grafiką nigdy nie było problemów. Lapka przyniosłem dziś z samochodu zimnego i go włączyłem. Na początku nic nie chciało się wyświetlić na ekranie. Dopiero po 2/3 restartach ekran załączył i mogłem wejść bez problemu do BIOSU.

    Dodam również, że gdy byl rozebrany i tak aby tylko podpięty do zasilania to się restartowal szybko po 5 sekundach a za chwile po 1s. Widać było wentylatorze i diodach jak się załączają. Jak w miare to wszystko spiołem i podłączyłem matryce to już normalnie trzymał do poziomu biosu i na zasilaczu.

    Ten układ obok wlutowanych kondensatorów grzeje się tak ok. 50-70 `C

    Czy znów może być kłopot z tymi kondensatorami?

    Proszę pomóżcie, nie wiem co dalej...
    toshiba a300 - 1-EH PSAG4E 03601RPL RESTART NEC TOCIN toshiba a300 - 1-EH PSAG4E 03601RPL RESTART NEC TOCIN toshiba a300 - 1-EH PSAG4E 03601RPL RESTART NEC TOCIN toshiba a300 - 1-EH PSAG4E 03601RPL RESTART NEC TOCIN toshiba a300 - 1-EH PSAG4E 03601RPL RESTART NEC TOCIN toshiba a300 - 1-EH PSAG4E 03601RPL RESTART NEC TOCIN toshiba a300 - 1-EH PSAG4E 03601RPL RESTART NEC TOCIN toshiba a300 - 1-EH PSAG4E 03601RPL RESTART NEC TOCIN
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 18  
    W gnieździe CPU pod procesorem jeszcze podobno warto zmienić.
  • Poziom 8  
    Pod CPU sprawdzę. W niedziele będzie wiadomo co tam jest. Ale może to być też ten BGA :(
  • Relpol przekaźniki
  • Spec od komputerów
    lukasnsk napisał:
    Pod CPU sprawdzę. W niedziele będzie wiadomo co tam jest. Ale może to być też ten BGA :(

    O czym Ty piszesz?
  • Poziom 8  
    O to co jest na tej płytce od procesora. Ale to nie jest w tym problem, tylko na płycie. Tak jak wyżej napisałem ten dźwięk syczenia jest w okolicach kondensatorów tantalowych i układu. Czy może jest to wina układu co steruje zasilaniem (bga?) bo rebalingu to już napewno nie zrobię.

    toshiba a300 - 1-EH PSAG4E 03601RPL RESTART NEC TOCIN toshiba a300 - 1-EH PSAG4E 03601RPL RESTART NEC TOCIN

    Dodano po 2 [godziny] 23 [minuty]:

    Jeszcze raz podejdę do tematu tych kondensatorów i wlutuje 6 innych sztuk, tylko, że nie mam takowych. Może ktoś wie, którego z szanownych kolegów mógłbym poprosić o kondensatorki oczywiście używane?
  • Poziom 18  
    To jest grafika, zmień kondensator pod prockiem - wyjmij procka z socketa.
  • Poziom 8  
    Pod jakim prockiem? Nie rozumiem. Tam jest socket. Wskaż jak możesz, bo ciemny jestem...
  • Poziom 8  
    Witam. Za radą lukasrz pod prockiem ukazał się kondensator 220 uF. Wylutuję i sprawdzę, ale nie mam w mierniku do zmierzenia pojemności więc gdzieś na elektrodzie jest jak sprawdzić podstawowym multimetrem.
    Ale jeszcze spróbuje zamienić kondensator z tym z zaznaczonym na fotce (strzałka) co znajduję się przy "wtyczce do DVD" - jest taki sam 220.
    Chcę podmienić bo nie mam takiego samego żeby z innej płyty głównej wylutować. Pozatym na wynik tego co chcę zrobić będzie trzeba poczekać, gdyż nie mam lutownicy o większej mocy jak tylko 30W.
    Kupię lutownicę, przelutuję i napiszę co z tego wyszło.

    toshiba a300 - 1-EH PSAG4E 03601RPL RESTART NEC TOCIN toshiba a300 - 1-EH PSAG4E 03601RPL RESTART NEC TOCIN
  • Poziom 8  
    Nic nie wyszło. Cały czas restart.
    Na początku próbuje załapać: diody i wiatrak podrygują jakby im strzelano z napięcia, potem jak się włączy to podtrzyma z 7 sekund i zgon. Jak włączę go z baterii to trzyma. Sprawdziłem już nawet bez procesora i to samo tylko, że matryca się nie włączy. Ciągle słychać tak jakby się malutki przekaźnik załączał gdy tylko próbuje się włączyć lapek. Wsłuchałem się i w okolicach procesora się to dzieje. Nie słychać go było przy wyjętym procku.
    Syczenie o którym pisałem na początku już cichsze.

    Podmianka nie pomogła na inny kondensator.
    220 85CP8 d na 220 85BP5 d

    Dodano po 7 [minuty]:

    Mógłby ktoś rozszyfrować symbole tych kondensatorów?

    Dodano po 20 [minuty]:

    Ile voltowe są te kondensatory?
  • Spec od monitorów
    Na obrazku (lewa strona) z 12.03. masz na płycie (pod białymi stickerami ) napisane:
    Cytat:
    PT10SG-6050A2171301-MB-AD2

    czyli platforma PT10SG

    Pierwszy napis A300-1EH to nazwa serii
    Link
    zaś to co napisano jako Part number: PSAG4E-0360 o sa dane o ukompletowaniu w : procek, pamięć itp itd
    ___________________

    Spróbuj może (po wymianie tych NEC) odpalic z jedną pamięcia naprzemian raz w jednym slocie /raz w drugim (potem to samo z druga pamięcią)
    *jak jedna tylko pamięć w T. to pracuje dobrze tylko w jednym z dwóch slot RAM

    W tej seri częśto bywal problem z Norh na GM965.