Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wysokie użycie CPU, Intel Core i3 540 3.07 GHz

07 Mar 2014 21:58 2811 25
  • Poziom 10  
    Witam. Dzisiaj wyczyściłem sobie komputer po 4 latach, odpalam, wszystko działa normalnie lecz gdy włączyłem grę to procesor zaczął szaleć (około 70-85 użycia CPU). W procesach najwięcej używał javaw.exe (nawet 60 jednostek).
    Chciałbym jakiejś porady, ponieważ przy tym użyciu procesor sięga 70 stopni, a nie mam teraz czasu i raczej wystarczających umiejętności aby zdjąć chłodzenie Boxowe i zmienić pastę.
  • Poziom 33  
    Cybernetyczny napisał:
    a nie mam teraz czasu i raczej wystarczających umiejętności aby zdjąć chłodzenie Boxowe i zmienić pastę.


    Skoro tak to oddaj komuś kto ma takie coś, pozostała konfiguracja - moc model zasilacza.
  • Poziom 29  
    Cybernetyczny napisał:
    a nie mam teraz czasu i raczej wystarczających umiejętności aby zdjąć chłodzenie Boxowe i zmienić pastę.



    Pisząc tutaj szukasz magika, który zrobi to telepatycznie na odległość?? Skoro w tym leży problem to trzeba pastę wymienić.
  • Moderator na urlopie...
    Cybernetyczny napisał:
    a nie mam teraz czasu i raczej wystarczających umiejętności aby zdjąć chłodzenie Boxowe i zmienić pastę.


    Więc czego oczekujesz?
    70stC to dużo za dużo dla tego procesora.
    Wartość krytyczna to 72stC, ale wiem (bo dziś już podobny temat był), że te wartości muszą być duuuuużo niższe.

    I3 540 - specyfikacja

    Pasta do wymiany "na wczoraj".

    Potem zajmiemy się systemem i jego "dolegliwościami" programowymi.
  • Poziom 10  
    Nie jestem pewny czy to leży w tym..
    Wcześniej było w miarę normalnie, robiłem nawet test w obciążeniu 100 % przez 25 minut, temperatura wynosiła 40-50 stopni. Zasilacz jest słaby, to wiem : Logic PCF ATX 500 W.
    Co do zmiany pasty, to po prostu się boję.. Dziś próbowałem ściągać radiator (ma on dziwne zaczepy z takimi jakby skrętkami [przekręciłem wszystkie tak jak pokazywały strzałki] ale siedział potem dalej mocno dlatego zapiąłem spowrotem.
  • Poziom 29  
    Cybernetyczny napisał:
    Dziś próbowałem ściągać radiator (ma on dziwne zaczepy z takimi jakby skrętkami [przekręciłem wszystkie tak jak pokazywały strzałki] ale siedział potem dalej mocno dlatego


    To musiałeś czegoś nie przekręcić bo to chłodzenie się tylko na tym trzyma, jak przekręcisz to musisz jeszcze każdą do góry pociągnąć.
  • Moderator na urlopie...
    Cybernetyczny napisał:
    Dziś próbowałem ściągać radiator (ma on dziwne zaczepy z takimi jakby skrętkami [przekręciłem wszystkie tak jak pokazywały strzałki] ale siedział potem dalej mocno dlatego zapiąłem spowrotem


    Jak ruszyłeś, to naruszyłeś starą pastę i bez wymiany się nie obejdzie. Albo trzeba było już wyjąć radiator i wyczyścić pastę, potem nałożyć nową, albo trzeba było w ogóle nie ruszać.

    Nie wyszedł, bo raz, tam masz kołki rozporowe, które trzymają się w otworach montażowych, a dwa, radiator ściśle przylega do procesora.
    Przy zdejmowaniu, najpierw uruchom komputer w BIOS na chwilę, rozgrzej procesor, wyłącz i dopiero demontuj, ale nie ciągnij do góry, tylko najpierw lekko przekręć radiatorem w obie strony, tak by osadzony CPU w gnieździe nie wyszedł razem z radiatorem. Często się zdarza na "zimnym" CPU.

    Potem dokładnie usuń stara pastę, nałóż nową (cieniutka warstwa), nałóż radiator (dokładnie osadź wszystkie kołki mocujące i potem je dokładnie zatrzaśnij.
    To wszystko.
    Jeśli dobrze to zrobisz - będziesz miał spokój na następny okres czasu.

    Acha. Użyj markowej, porządnej pasty termo-przewodzącej. AS5, AS Ceramique 2, MX-2, MX-4 lub Zalmana.
  • Poziom 10  
    Mam już zakupioną MX-4 więc jutro spróbuję to zrobić. Lepiej nie obciążać teraz jakoś specjalnie komputera? Konieczne jest też użycie alkoholu izopropylowego?
  • Moderator na urlopie...
    Cybernetyczny napisał:
    Konieczne jest też użycie alkoholu izopropylowego?


    O. Oczywiście. Bardzo pomocny będzie.
    Delikatnie usuń dokładnie starą pastę.
    MX-4 będzie ok.

    Cybernetyczny napisał:
    Lepiej nie obciążać teraz jakoś specjalnie komputera?

    Lepiej nie.
  • Poziom 10  
    Właśnie podgrzałem CPU do około 65 stopni (min. - 56, max. - 70).
    Teraz będę się zabierał do zmiany pasty.
  • Poziom 10  
    Mam pewien problem z zabezpieczeniem płocka, wszystko inne szło zgodnie z planem. Mianowicie, nie mogę zamknąć tej płytki, na,płycie opór stawia śruba między wcieciem blachy.
    Na końcu blaszki zauważyłem 3 "zawiasy" jeden szeroki na środku zaczepiony o dzwignie i dwa po bokach, które nie są o nią zaczepione.
  • Moderator na urlopie...
    Cybernetyczny napisał:
    Mam pewien problem z zabezpieczeniem płocka, wszystko inne szło zgodnie z planem. Mianowicie, nie mogę zamknąć tej płytki, na,płycie opór stawia śruba między wcieciem blachy.
    Na końcu blaszki zauważyłem 3 "zawiasy" jeden szeroki na środku zaczepiony o dzwignie i dwa po bokach, które nie są o nią zaczepione.


    Daj zdjęcie.
  • Poziom 10  
    Moge zrobić Ci z rana? Bo już zakrecilem.
  • Moderator na urlopie...
    Cybernetyczny napisał:
    W załączniku wysyłam zdjęcia


    I w tym momencie w czym przepraszam masz problem? Zamykasz blaszkę, dociągasz dźwignię (zabezpieczasz) i sprawa załatwiona.

    Dlaczego przy okazji nie odkurzysz pod blaszką?
    Piny pod procesorem wszystkie prościutkie?
  • Poziom 10  
    Po włączeniu włączył mi sie komunikat od american megatrends ze nowy cpu zainstalowawany i pyta mnie czy odpalic setup lub załadować ustawienia deafult'owe.
  • Poziom 10  
    Wziąłem F2, wszystko działa normalnie, temperatury zmniejszyly się w idle do max 42 C
  • Moderator na urlopie...
    Ustaw BIOS :!:
    Na Default nie działaj.
    Włącz/wyłącz potrzebne/niepotrzebne urządzenia, dostosuj parametry bootowania, ustaw procesor, pamięć itd, a dopiero działaj.

    Potem włącz system normalnie i daj zrzut z HWmonitor w obciążeniu.
  • Poziom 10  
    Tak to wygląda przy 15 minutowej grze.
    Wysokie użycie CPU, Intel Core i3 540 3.07 GHz

    Najgorzej niepokoi mnie ten proces javaw.exe. Wcześniej używał on zdecydowanie mniej.
  • Moderator na urlopie...
    Cybernetyczny napisał:
    Tak to wygląda przy 15 minutowej grze.


    Jest ok.

    Cybernetyczny napisał:
    Najgorzej niepokoi mnie ten proces javaw.exe. Wcześniej używał on zdecydowanie mniej.


    Przeskanuj system MBAM, ADWCleaner, TFC i CCLeaner.
    Powyłączaj niepotrzebne procesy z autostartu Windows'a.
  • Poziom 10  
    Skanowałem CCleanerem przed czyszczeniem i wywalilo mi ponad 20 GB plików.
  • Moderator na urlopie...
    swiercm napisał:
    Przeskanuj system MBAM, ADWCleaner, TFC i CCLeaner.
    Powyłączaj niepotrzebne procesy z autostartu Windows'a.


    W tej kolejności.
    W Ccleaner dodatkowo najpierw usuń niepotrzebne programy startujące z systemem, a następnie sprawdź rejestr na obecność błędów i napraw (kilkakrotnie, do momentu nie występowania żadnego).
  • Poziom 10  
    Nie miałem czasu zrobić skanów z braku internetu, dlatego zapewne zrobię je jutro.
    Zauważyłem też, że obudowa kręci 3000 obrotów co wiąże się z dużym hałasem.