Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung ps50a556 - zostaje osd po zmianie kanału

monekx 07 Mar 2014 22:05 2931 21
NDN
    monekx
    Level 14  
    Witam.
    Tv po wymianie kondensatorów. Pozostaje obraz OSD i kontury poprzednich programów np. paski na kanałach informacyjnych.

hmm CHASSIS ?
    50fhd(WF2)

zasilacz
    BN44-00222A Wf3.5 Rev1.1
    Ysus
    50'uf1 y-main(2l)
    xsus
    50'uf1 x-main(1L)
    płyta główna
    BN41-00974b
    logic
    LJ92-01952A
    matryca
    lj68-00193A

Proszę o pomoc i wyrozumiałość :)
  • NDN
    olekt2002
    Level 30  
    monekx wrote:
    Tv po wymianie kondensatorów

Których i w jakim celu?
  • NDN
    monekx
    Level 14  
    450v 330uf i 450v 22uf spuchnięte. (330uf 1500uf wymieniłem w drugim i mi się pomyliło)
    Podam zaraz napięcia na zasilaczu...
    zasilacz BN44-00222A WF 3,5 Rev 1.1
    na Y sus i Z sus>>>
    Va = 57v ok
    Vs= 207v ok
    Vg = 14,87v powinno byc min 15v max 15v nie wiem czy jest dobre ???

do ligic board>>>
    D53v = 5,25v ok
    Ps on = 0,449v
    Vs on = 3,215v
    To na załączonym odbiorniku, nie zmierzyłem napiec idących na płytę główna bo jak odepnę taśmę to odbiornik się wyłącza.
    olekt2002
    Level 30  
    monekx wrote:
    450v 1500uf
    to popraw.
    Niektóre kondensatory tylko tak wyglądają jakby były spuchnięte, szczególnie te w przetwornicach starszych otvc. Napisz jeszcze jaki był powód ich wymiany.
    monekx
    Level 14  
    1 wyciekał wiec na pewno padnięty. Osoba od której go mam twierdziła że telewizor się nie chciał załączyć. Kiedy kupowałem go, załączył się bez problemu lecz nie zauważyłem błędu z OSD. Rozebrałem go i gołym okiem było widać ze kondensatory do wymiany.
    monekx
    Level 14  
    Panie Zbyszku, to kwestia honoru. Wiem jak wyregulować ale nie znam napięć i nie wiem gdzie przyłożyć. Nie widzę punktów pomiarowych. Dołożyć mam do 1 z pól potencjometru ?
    YFR
    -188,4v na jednym polu
    -187,0v na drugim

YRR skacze miedzy 22v a 37v

VSCAN
    193,8v
    194,8v
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Witaj,

Nie wiadomo do końca czy to jeszcze Y sus, ale jak prowadze serwis napraw Y sus/ów z matrycy S50HW-YB02, to często spotkałem się z tym, że pozostają niedogaszone piksele na matrycy gdy opdające zbocze oscylogramu jest nieustawione odpowiednio do PDP. Załączam przykładowe zdjęcie z pomiarów moim oscyloskopem, musisz ustawić 'falling ramp' oscyloskopem

Podczas kręcenia pyrkiem od FR zaznaczona część oscylogramu ma sie zmieniać, ustaw podobnie jak na obrazkach. Mierzy się w punktach pomiarowych na buforach Y -drive

pozdr.
    monekx
    Level 14  
    Kręciłem i nic nie wykręciłem. Niestety, ale toczę bój nie naruszając domowego budżetu o hotair a następnie oscyloskop, wiec go nie posiadam. Kręcąc FR powoli nic. Im dalej od środka tym więcej pojednczych pikseli zabarwionych na zielono w prawo a różowo w lewo. Próbowałem wszystkimi i nic, oczywiście wróciłem do poprzednich ustawień.
    Na obrazie nawet po wyłączeniu i załączeniu, nawet z zasilania pozostają cienie starego obrazu.
    masivatack
    Level 1  
    Ale masz Skiba ładny oscyl. ;) Chwalipięta ;)
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    monekx wrote:

Na obrazie nawet po wyłączeniu i załączeniu, nawet z zasilania pozostają cienie starego obrazu.

Czy są to cienie, które pozostały z o wiele wcześniejszego oglądania, czy pozostałość po tym co widziałeś przed chwilą? Może masz po prostu lekko przepalony fosfor na matrycy? Jak tak to tu masz lek:

http://www.youtube.com/watch?v=wYtEQn1JqOI&list=PLsglERZ8B1AZ0bCwbNm5ZmFT-5qzMSf2Z
    monekx
    Level 14  
    Te duszki zostaja raczej na krotki czas z poprzedniego ekranu. Jesli mam obraz ze stale wyswietlanymi elementami w jednym miejscu np. pasek kanalu informacyjnego, zalacze OSD lub pauze to po kilku minutach zapamietuje je na kilka minut. Dodam ze lepiej je widac na bialym I czarnym tle. Podczas regulacji na Ymain im wieksza przewaga rozu lub zieleni tym lepiej duszki byly widoczne
    Podlaczylem tv przez kabel RGB z komputera i puscilem film. Poinformuje o rezultatach za jakies 2:20

dziekuje za podpowiedzi
    mirex
    Level 43  
    Zbyszek! Znowu mącisz koledze w głowie!
    monekx wrote:
    Pozostaje obraz OSD i kontury poprzednich programów np. paski na kanałach informacyjnych.

Co do tego ma regulacja FR??
    Zgadnij ile razy przyszło mi kręcić tym potencjometrem, a nie "pyrkiem", w oryginalnie zamontowanym module?
    Nie masz pojęcia, jaki stan TV był przed wymianą kondensatorów. A powinieneś dobrze wiedzieć, że akurat te wymienione (zresztą niepotrzebnie pewno, poza tym niby wylanym ewentualnie) nie mają związku z efektem na obrazie.

To mi się szczególnie podoba w tym temacie. ;)
    monekx wrote:
    Panie Zbyszku, to kwestia honoru. Wiem jak wyregulować ale nie znam napięć i nie wiem gdzie przyłożyć. Nie widzę punktów pomiarowych. Dołożyć mam do 1 z pól potencjometru ?
    monekx wrote:
    Vg = 14,87v powinno byc min 15v max 15v nie wiem czy jest dobre ???
    monekx
    Level 14  
    Panie Mirex mi podobają się kawały o blondynkach, a jednak powstrzymuje się przed pisaniem o tym w postach np. o mechanice samochodowej.
    Gdybym miał taką wiedzę jak wy pewnie tv już był by sprawny. Staram się jak mogę.
    Proszę was o to żebyście nie zrobili z tego tematu kolejnego pojedynku.
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    mirex wrote:
    A powinieneś dobrze wiedzieć, że akurat te wymienione (zresztą niepotrzebnie pewno, poza tym niby wylanym ewentualnie) nie mają związku z efektem na obrazie.

Oczywiście, że nie mają....
    Ja tylko pisałem z 'mojego doświadczenia'.
    Nie będę dyskutował mirex, nie chcę robić koledze 'bagna' z tego tematu.
    monekx
    Level 14  
    zbyszekskibinski wrote:

Nie będę dyskutował mirex, nie chcę robić koledze 'bagna' z tego tematu.

Dziękuję, wezmę się za zimne luty(tyle mogę, a nóż)
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    massiveatack wrote:
    Nie zapomnij też o ciepłych lutach.
    Mirex, a niech sobie lamerki dwa dyskutują do woli, będzie więcej śmiechu. ;)

Panie Wiciu, a jak powiem, że mam większe doświadczenie w PDP niż Ty? To co Ty na to?
    Autor, niech wejdzie jeszcze w service mode, i sprawdzi ile godzin ta matryca przepracowała (panel ON time) na górze...
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    gadziet wrote:

Ja niestety nie mam takiego ładnego oscyloskopu, nie stać mnie na taki. :)

Ten Hantek? Przecież to kupisz w Chinach za 800zł! Jak oszczędzisz na 'tym' i 'tamtym' to zakupisz na eBayu :D

Dodano po 40 [minuty]:

monekx wrote:
    prawie 6000h

to średnio 3 lata użytkowania (zakładając, ze telewizor był uzywany 6 godz/dz.) Nie jest to jeszcze duża ilość godzin dla PDP.
    monekx
    Level 14  
    wiki wrote:
    Both plasma-type and LCD-type displays exhibit a similar phenomenon called transient image persistence, which is sometimes confused with screen burn but is not permanent. In the case of plasma-type displays, transient image persistence is caused by charge build-up in the pixel cells (not cumulative luminance degradation as with burn-in), which can be seen sometimes when a bright image that was set against a dark background is replaced by a dark background only; this image retention is usually released once a typical-brightness image is displayed and does not inhibit the display's typical viewing image quality.

Czy ja nie rozumiem czy piszą na wiki że to normalne i nie wpływa na jakość oglądania?
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    monekx wrote:
    wiki wrote:
    Both plasma-type and LCD-type displays exhibit a similar phenomenon called transient image persistence, which is sometimes confused with screen burn but is not permanent. In the case of plasma-type displays, transient image persistence is caused by charge build-up in the pixel cells (not cumulative luminance degradation as with burn-in), which can be seen sometimes when a bright image that was set against a dark background is replaced by a dark background only; this image retention is usually released once a typical-brightness image is displayed and does not inhibit the display's typical viewing image quality.

Czy ja nie rozumiem czy piszą na wiki że to normalne i nie wpływa na jakość oglądania?

To wszystko zależy w jakim stopniu odbywa się to. Przecież, gdyby jakiś potencjalny klient zechciał kupić nowy TV i przelatywałyby mu 'duszki' na ekranie, natychmiast by reklamował. Jeżeli np. telewizor miał przez kilka godzin wyświetlany obraz w tym samym miejscu (np. ktoś oglądał plazmę przez kilka godzin z uszkodzonym y-drive gdzie pojawiał się poziomy pas na szerokość obrazu) to normalnym jest to, że po naprawie y-drive dalej będą wyświetlane w tym miejscu przez pewien czas piksele formuujące ten pas w tle. Ale nie może być tak, że dzieje się to cały czas i jest wyraźnie widoczne i świadczy to o tym, że coś nie tak jest z płytami SUS, które sterują tym PDP

Dodano po 1 [minuty]:

słony paluszek wrote:

Ja już mam tak duże doświadczenie, że nie potrzebuje oscyloskopu. Wystarczy jak dotknę palcem badany punkt, a przebieg pokazuje mi się po wewnętrznej części powiek. ;)

No to nic innego nie pozostaje mi jak Tobie pogratulować :D
    monekx
    Level 14  
    Niestety ale tv idzie w świat :) Naczytałem się na internecie, że taka usterka jest możliwa np. przy używaniu tv przy maksymalnym kontraście i nie przestrzeganiu kilku zasad użytkowania plazmy(szczególnie w początkowym okresie). Nawet na oficjalnej stronie lg o tym piszą. Są dwa typy tej usterki, długo falowe tzn. burn-in i krótko falowe TIR(Temporary Image Retention). Przy czym burn-in ponoć producenci praktycznie wyeliminowali. Moja usterka pasuje w 100% do TIR. Krótko trwałe pozostałości po paskach, logach i innych długo eksponowanych elementów w jednym miejscu, szczególnie widoczne na jasnym tle. Telewizor ma nawet system zapobiegania tym usterką, który nazywa się pixel shift i przesuwa obraz w pionie i poziomie o max 4 pixele co 1-4 minuty. To ma zapobiegać(nie usuwać) temu problemowi. Do tego ma jeszcze wgrany soft do czyszczenia burn-in, przesuwający się biało czarny ekran i białe tło do wyboru. Być może osoba od której kupiłem tv nie włączyła tej opcji lub ta opcja to taki pic na wodę. Producenci twierdzą tak jak jest napisane w wikipedii, że to nie wpływa na jakość oglądanej telewizji. Wg. mnie jest inaczej. Chciał bym się upewnić czy to sus-y ale nie chce pompować więcej pieniędzy bo mi braknie na hota i oscyloskop :) ekonomia > ciekawość
    Dziękuję wszystkim którzy wnieśli coś do tematu(szczególnie Panu Zbyszkowi) i ponad to tym co powstrzymali się od walki na przechwałki :)
    Wiem że nic nie wiem ale się uczę.
    Pozdrawiam