Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Chiński skuter 2t - nie odpala, po dawce odpala i gaśnie - gaźnik?

cuando123 08 Mar 2014 16:24 14853 12
  • #1 08 Mar 2014 16:24
    cuando123
    Poziom 7  

    Witam.
    Mam taki problem z chińskim skuterem 50ccm 2t.
    Otóż odpaliłem go dzisiaj, przejechałem z 500 metrów, zdechł mi i koniec.
    Na początku myślałem, że to świeca, ale po przeczyszczeniu nie chciał dalej odpalać, więc rozebraliśmy gaźnik, przeczyściliśmy, sprawdziliśmy drożność wężyków, wszystko niby jest okej, ale jakby w gaźniku nie pobiera z komory paliwa bo gdy strzykawką wstrzyknę paliwo w miejsce, gdzie przychodzi rurka od filtra powietrza to skuter zapali, chodzi chwilę i gaśnie.
    Nie mamy zielonego pojęcia o co tu chodzi. Mój tata mówi, żeby jeszcze wygotować ten gaźnik w gorącej wodzie, to jedyne co przyszło mu do głowy...
    Zrobiło się to raptem z dnia na dzień, poprzednio skuter normalnie odpalał, jeździł - wszystko było okej.
    Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam.

    2 12
  • #2 08 Mar 2014 16:44
    tomjed
    Poziom 27  

    cuando123 napisał:
    gdy strzykawką wstrzyknę paliwo
    cuando123 napisał:
    to skuter zapali

    No to sam widzisz, że masz problem z gaźnikiem, a konkretnie coś gdzieś utkwiło i zapchało...

    cuando123 napisał:
    Mój tata mówi, żeby jeszcze wygotować ten gaźnik


    Serio...? No to ja życzę wtedy smacznego...

    2
  • #3 08 Mar 2014 16:55
    cuando123
    Poziom 7  

    tomjed dysze przeczyściłem, i wszystko inne co się dało, po prostu nie zasysa paliwa w gaźniku w kierunku iglicy. Jeszcze jest dziwny objaw, bo skuter ma elektroniczne ssanie, i tam też jest iglica tylko kilka razy mniejsza od tej normalnej, i gdy odkręciłem te ssanie wraz z małą iglicą to po wyciągnięciu i zatkaniu otworka skuter odpala (bez wstrzykiwania paliwa) ale też gaśnie po chwili.

    -1
  • #4 08 Mar 2014 17:03
    tomjed
    Poziom 27  

    Nie widzę i nie znam tego gaźnika, nie wiem jakie masz doświadczenie w takich naprawach. Twoim problemem jest gaźnik. Nie gotuje się takich rzeczy, tylko co najwyżej "płucze" w myjce ultradźwiękowej. Sam widzisz, że jest coś nie tak z kanalikiem z komory pływakowej do dyszy. Tam szukaj problemu. Nie znam budowy tego gaźnika, ale może jak się da, to spróbuj sprężonym powietrzem od strony dyszy w kierunku komory pływakowej. Oczywiście wszystko "z głową".

    pzdr

    1
  • #5 08 Mar 2014 17:18
    bartosz789
    Poziom 30  

    tomjed napisał:
    Nie gotuje się takich rzeczy, tylko co najwyżej "płucze" w myjce ultradźwiękowej


    Ja w ten sposób wyczyściłem skutecznie! około 20 gaźników. Dolewałem do tego octu i potrząsałem. Wszelaki brud wyleciał. Potem tylko przedmuchać kompresorem, wysuszyć i można montować.

    1
  • #6 08 Mar 2014 17:18
    pawelszostkiewicz
    Poziom 15  

    może być problem z tym elektronicznym ssaniem. Działa to w ten sposób ze przed odpaleniem musi byc wciagnieta ta iglica po odpaleniu na te ssanie będzie podawane napięcie i iglica będzie sie wysuwała aby zamknąć ten kanalik bo inaczej zacza by sie zalewac. Nie pamietam jakie to napiecie ale zmienne chyba 12V.

    -1
  • #7 08 Mar 2014 17:20
    cuando123
    Poziom 7  

    pawelszostkiewicz te ssanie to elektrozawór. Ale sprawdzałem je "na sucho" przy odpalaniu to ta iglica nic się nie chce ruszyć. Cały problem polega na tym, że jak mu wstrzyknę paliwo to normalnie chodzi do momentu aż je wypali i gaśnie.
    Nie wiem, będę się bawił, jak coś wykombinuję to napiszę co, a jeżeli ktoś miałby jakieś sugestie to proszę o udzielanie odpowiedz. :)

    -1
  • #8 08 Mar 2014 17:52
    pawelszostkiewicz
    Poziom 15  

    ta iglica bardzo powolutku sie przesuwa i praktycznie nie zauważalnie. zmierz suwmiarką wysuniecie jej i podłącz ja pod 12 V DC co chwila mierząc wysuniecie. jak wykrecisz te elektroniczne ssanie to odpali i chodzi?? jesli tak to zaczekaj az zgasnie wykrec swiece pewnie bedzie mokra zaleje sie. Wtedy masz odpowiedz.

    1
  • #10 08 Mar 2014 19:30
    pawelszostkiewicz
    Poziom 15  

    cuando123 napisał:
    tomjed..gdy odkręciłem te ssanie wraz z małą iglicą to po wyciągnięciu i zatkaniu otworka skuter odpala (bez wstrzykiwania paliwa) ale też gaśnie po chwili.
    dlatego mysle ze winne bedzie ssanie odpala i gasnie bo sie zalewa. Nowe ssanie to koszt okolo 20 zl caly gaznik 50 zl tylko czy dochodzi zasilanie do ssania.

    0
  • #11 08 Mar 2014 20:59
    DzikiEryk
    Poziom 13  

    Witaj

    Jak napisał kolega pawelszostkiewicz,ssanie zamyka się b. powoli więc bym ten element wykluczył,
    Przyczyn może być dużo ale w 2T sprawdził bym drożność tłumika,zimeringi na wale korbowym i
    zawór membranowy.

    1
  • #12 09 Mar 2014 08:03
    mentaldd
    Poziom 8  

    Niekoniecznie to jest gaźnik aczkolwiek przeczyściłbym troch go szczegolńie wszystkie otworki oraz ustawiłbym pływak a według mnie to jest wina iskrownika a dokładńiej cewki zapłonowej

    -2
  • #13 11 Mar 2014 13:06
    zylax4
    Poziom 16  

    Kranik podciśnieniowy puszcza benzynę? Próbowałeś spuścić 0,5 benzyny z dna baku bo możliwe jest że miałeś ''chrzczone'' paliwo i woda się odstała.

    0