Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Płyta elektryczna czy na gaz

09 Mar 2014 12:23 3111 16
  • Poziom 14  
    Witajcie,
    Chciałbym się czegoś od Państwa dowiedzieć.
    Połowę życia mieszkając na bloku posiadałem piec palniki i piekarnik na gaz.
    Potem zakupiłem piec, gdzie palniki też były na gaz a piekarnik na prąd.

    Po przeprowadzce do teściów mam dylemat.
    Jaki kupić osprzęt czy na gaz czy prąd.
    Nie powiem, że bardziej urządzałby mnie sprzęt na prąd tzn. Palniki=płyta oraz piekarnik, gaz wiązałby się z przerabianiem pół domu... a do butli jakoś przekonania nie ma a prądu znów się boje, że przyjdą duże rachunki.

    Przepraszam, za tak długi wstęp.
    Mogą mi coś Państwo doradzić?
    Czy rozsądny będzie zakup sprzętu na prąd? czy to wielki błąd w stosunku do gazu.

    I bardzo bym prosił o ewentualne szczegóły, na które mam spoglądać przy zakupie danego sprzętu, czy te A + + + jest najważniejsze, czy to tylko chwyt a prawdzie informacje są ukryte.

    dziękuję i proszę o wyrozumiałość.
  • Poziom 28  
    Osobiście polecałbym prąd, a konkretnie indukcję. Super sprawa. Gotowanie podobnie jak na gazie, tzn podkręcasz moc masz cieplej, zmniejszasz, masz mniej od razu, tak jak przy gazie. Nie ma "niedogodności" jak przy kuchniach ceramicznych. Co do cen to wiadomo, że gazem będzie taniej. Pytanie ile będzie gotowania. Do tego dochodzi syf, jaki przy gazie będzie, koszt podłączenia gazu itd.

    pzdr
  • Poziom 17  
    Ja teraz kupiłbym płytę gazową Solgazu bo prąd za drogi ale wybór należy do Ciebie.
  • Poziom 24  
    Jak płyta indukcyjna to jakie garnki do niej?
  • Poziom 28  
    A no właśnie nie dopisałem... No garnki do płyt indukcyjnych... Powiem szczerze, że sam musiałem wymienić wszystkie, bo żaden ni chciał "banglać". Ale moim zdaniem watro, bo nie ma syfu jak przy gazie. Ale wiadomo, że im "większy komfort i luksus" tym drożej w exploatacji.
  • Poziom 14  
    ale chwila, chwila, to teraz jeszcze dochodzi sprawa porównania jaka będzie tańsza eksploatacja (opłaty za prąd) płyty indukcyjnej czy ceramicznej, bo w grę w tym przypadku wchodzi płyta oszczędna a nie tyle, co szybkie grzanie itd.

    Następna sprawa do płyty typowo indukcyjnej z tego, co wiem musi iść specjalny kabel siła?

    A, co do płyty gazowej solgaz, jest możliwość podłączenia gazu z butli do tego cuda? i czy takie rozwiązanie jest do przyjęcia w domu?, bo na jakiś działeczkach to rozumiem gaz z butli.
  • Poziom 28  
    Jak masz odpowiedni przekrój przewodu to i z 1 fazy zasilisz taką kuchnie indukcyjną. Standardowo zasilana jest z 2 faz. Ale to dotyczy też kuchni ceramicznych. Oczywiście, że kuchnie indukcyjne są "wydajniejsze i sprawniejsze" od ceramicznych. Jednak co do cen eksploatacyjnych to z gazem nie wygrasz...
  • Poziom 14  
    Tak na marginesie prąd, prądem, ale nie zapominajmy, że z gazem ROSJA, może zrobić w obecnej chwili różne czynności..., na które mogą mieć wpływ $$ wzrost cen czy braki w dostawach hehe.

    Dodano po 18 [minuty]:

    I bardzo bym prosił o ewentualne szczegóły, na które mam spoglądać przy zakupie danego sprzętu, czy te A + + + jest najważniejsze, czy to tylko chwyt a prawdzie informacje są ukryte.


    ??? czy te A ++ wystarcza.
  • Poziom 14  
    Rozmawiałem dziś z jedną osobą i powiedziała mi kilka rzeczy napiszcie jak to ma się do prawdy.

    1. Płyta ceramiczna jest bardziej zbliżona do zastosowania gazu - tym możliwe, że i jedzenie inaczej smakuje też niż z indukcji?

    2. Płyta ceramiczna dłużej nagrzewa i dłużej trwa gotowanie, ale wcale nie zmienia to faktu, że jest mniej oszczędniejsza, bo płyta indukcyjna ugotuje i nagrzeje szybciej, ale mocy też więcej weżnie w ten czas i wyjdzie na to samo.

    3. Czy płyte indukcyjna mozna kupic na zwykły prad taki jak jest w bloku czy wiąże się to z ciągnieciem siły itd.
  • Poziom 14  
    A powiedzcie mi jeszcze na, co zwrócić uwage kupując kuchenke indukcyjną?
  • Poziom 10  
    Rożnica w rachunkach(indukcja vs gaz) to około 13 pln miesiecznie na rzecz gazu,przy standartowym uzyciu(4 osoby).Czyszczenie plyty gazowej w porównaniu z indukcją to koszmar

    Dodano po 10 [minuty]:

    Aha,płyta gazowa po roku użytkowania wygląda na używaną(plamy na rusztach,przypalenia,odklejające się gumowe nóżki) .Indukcja nawet po 5 latach prezentuje sie doskonale
  • Poziom 10  
    Mam płytę indukcyjną, ale gdy zbliża się sezon wszystko gotujemy etc. na płycie gazowej na dworzu. Co prawda nie robilem dokładnych przeliczeń, ale rachunki za prąd są dużo mniejsze.
    Płyta indukcyjna to wygoda i mniej przy tym roboty, czyszczenia, ale dzisiaj się liczy każda złotówka, którą można zaoszczędzić.
    No jeżeli masz wysoki poziom życiowy np. znajomy opala dom ropą i w ogóle nie liczy się z kosztami, bo sobie może pozwolić.
    Indiwidualnie trzeba podejsć.
  • Poziom 2  
    To zależy jak dużo chcesz wydać na eksploatację, bo sam zakup to przecież nie wszystko. Ja ostatnio zmieniłam płytę ceramiczną na gazową bo rachunki za prąd mnie dobijały. Jestem mega zadowolona bo gotuje się znacznie szybciej to jest dużo taniej. Też nie byłam przekonana do butli z gazem a nie chciałam przerabiać domu żeby dociągnąć gaz ze zbiornika ale okazało si że nie taki diabeł straszny ... ;) butla wystarcza na 2 miesiące, koszt około 50 zł a w ogóle nie przeszkadza i nie czuć gazu a tego się bałam najbardziej. I nie bardzo rozumiem o jakim syfie przedmówcy piszą jeśli chodzi o płytę gazową, ok ma wiecej zakamarków ale można zdjąć palniki i doczyścić. Teraz kiedy mamy dostęp do takiej ilości środków czyszczących to żaden problem. :)
  • Poziom 14  
    Moi drodzy, ale chodzi mi bardziej o specyfikacje jaką powinienem się kierować przy zakupie płyty indukcyjnej.

    Jaka moc.
    firma?
    na co zwrócić uwagę
    jaki mechanizm?

    mam nadzieje, że rozumiecie.

    dziękuję.
  • Poziom 36  
    W domu mam gaz (nie zmienię) a gotuję na indukcji czasem u syna w Norwegii, mam może trochę śmieszne spostrzeżenie: jak podnoszę patelnię aby rozlać ciasto na całej powierzchni, pole indukcyjne mi się wyłącza i muszę nastawiać od początku, nie zawsze udaje mi się operować patelnią tak nisko nad polem grzewczym, aby się nie wyłączyło, to dla mnie duży minus. Poza tym wszyscy, którzy gotowali wcześniej na gazie, twierdzą (ja też), że nagrzewanie się garnka/patelni (z zawartością) na indukcji trwa dużo dłużej niż na gazie pomimo stosowania garnków specjalnych do indukcji, może to twierdzenie subiektywne.