Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jeden mail do wielu adresatów

mkaminski100 06 Apr 2005 09:07 7619 7
    mkaminski100
    Level 18  
    Chcę wysłać jednego maila do wielu adresatów, ale tak, żeby każdy odbiorca otrzymał go tylko ze swoim adresem (czyli adresowanym tylko do niego, a nie do grupy której on jest tylko członkiem). Zrobienie listy dystrybucyjnej powoduje załączanie wszystkich adresów do poczty, a jako że ma to być wiadomość reklamowa raczej nie jest to wskazane. Również wklejenie wszystkich adresów jako UDW wyświetla u adresata mnie jako nadawcę i odbiorcę.
    Można oczywiście wysyłać każdego maila osobno, ale to jest strasznie żmudne biorąc pod uwagę ok. 500 adresów jakie posiadam w książce. Poza tym 500 maili pomnożone choćby przez 100kB daje zapchanie łącza.
    Czy zatem Outlook posiada takową funkcję a jeśli niestety nie to czy jest takowy program, który pozwala na wysłanie tylko 1 wiadomość do wielu odbiorców?
    yogibear07
    Level 16  
    Można by spróbować i pokusić się o napisanie jakiegoś swojego skryptu.
    Petla czytająca adresy z pliku wysyłałaby określonego maila.
    Kwestia tylko czy to maja byc maile w wersji tekstowej czy html czy z zalacznikami czy bez.
    Wtedy mozna by to rozwiazac w ten sposob ze jedna osoba dostawalaby jednego maila.
    mkaminski100
    Level 18  
    Ale ciągle byloby to wysłyłanie tylu wiadomości ilu adresatów. Załóżmy 500 adresów x 300kB daje nam 150MB wiadomości!! Trochę dużo i problematycznie.
    Zapewne sa takowe programy, ale niestety nie znam takowych :(.
    P.S. Zastrzegam że nie chodzi tu rozsyłkę SPAMu (nazywanego przez niektórych ładnie mailingiem) tylko wysyłanie wiadomości do klientów którzy wyrazili na to zgodę. Inna forma jak wiadomo jest karalna i niemile widziana w korespondencji między firmami
    yogibear07
    Level 16  
    No tak zgadza sie. Bo nie za bardzo mamy mozliwosc filtrowania adresow e-mailowych na nie naszym serwerze pocztowym.
    Standardowo ustawione sa opcje wyswietlania wszystkich adresow e-mail.
    Tu trzeba by zastosowac skrypt ktory by ukrywal (wycinal) te adresy e-mail ktore sa rozne od docelowego. A to juz mozna zrobic tylko u tego kto odbiera maila. My nie mamy takiej mozliwosci.
    Poza tym 150 MB da sie jeszcze scierpiec. Jesli pliki sa wysylanie po gdzies ok 300kB. Zakladajac ze wyslanie takiego maila trwa 15 sekund, to wyszloby gdzies z 2 godziny. Nom ale wszystko tez zalezy od szybkosci lacza.

Jesli ma sie swoj serwer pocztowy to mozna wyslac wiadomosc do wszystkich userow ale na tym serwerze i nie ma problemu (np tak jak na onecie czy interii) gorzej gdy osoby sa z roznych serwerow.
    budzik88
    Level 18  
    a jeslio by wykozystac do tego jakis rodzaj subskrypcji to raczej by dzialalo tylko bylby to sam tekst
    elektryk
    Level 42  
    Nie zrobisz tego w żaden inny sposób niż wysłanie setki oddzielnych emaili pod kolejne adresy, jedyne co możesz przyspieszyć działanie, to umieścić program wysyłający na jakimś szybkim serwerze, tyle ze dostawcy kont nie zawsze lubią takie działania.
    childmaker
    Level 35  
    Kiedyś się spotkałem z jakąś nakładką na outlooka, w której była mozliwość ukrywania listy odbiorców, ale za chiny nie mogę skojarzyć.
    mkaminski100
    Level 18  
    Wg mnie jest taka możliwość nawet bez rozsyłki kilkuset maili. Jeśli wysyłam maila do np 100 osób używając UDW to wysyłam tylko jednego. Najprawdopodobniej dopiero serwer rozsyła całą ilość do odbiorców.
    Znalazłem program Group Mail Free. Co o nim sądzicie?
    Odpada używanie wersji freeware bo nie ma wielu potrzebnych funkcji (np import kontaktów z Outlooka), ale pełna jest ok.