Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

brother hl 1030 regeneracja

kris21 06 Apr 2005 11:29 5873 22
    kris21
    Level 17  
    Witam.
    Mam pytanko ja oczyścić dokładnie z pozostałości starego tonera bo chce dosypac nowego a wiem że trzeba pozbyć się resztek starego proszku.
    Instrukcje regeneracji mam ale jak oczyścić kasete drukującą od środka.
    Czy mażna od środka oczyścić ją woda destylowaną ?? czy to nie zaszkodzi kasecie drukującej. Te same pytanie tyczy się kaset do drukarek lasejet 1200.
    Pozdrawiam.
    kris21
    Level 17  
    nie robił to mój kolega z konkurencji i powiedział mi jak to się robi ale niepowiedział i niechce powiedzieć czym wypłukać czy oczyścić pojemnik po tonerze.
    pieciag
    Level 11  
    to się odkurza lub czyści sprężonym powietrzem. Pierwszy raz słyszę żeby ktoś mył cartridge. HP1200 robi się w 5 min. Wbijasz dwa kołki do środka, rozpoławiasz, wysiągasz bęben, elektrodę, listwę (choć niekoniecznie), odkurzasz, zdejmijesz plastikową osłonę z boku wałka magn, wyciągasz korek, wstrząsasz nowym tonerem, wsypujesz, zamykasz, przykęcasz, potem na miejsce elektroda, bęben, do kupy, wbijasz wyciągnięte kołki, mały teści i jazda!
    wladek83
    Level 32  
    Regenerowałem kilkakrotnie TN6600 i zawsze wystarczało opukiwanie , wytrząsanie i wydmuchiwanie starego proszku z zasobnika . Robiłem to przed domem i po wszystkim wyglądałem trochę nie ciekawie . Jak się postarasz , to nie zostanie nic w zasobniku co należałoby usunąć płynami . Po tych zabiegach jakość wydruku z nowego proszku była znakomita .

Pzdr.
    wigwam

Level 15  
    Nie ma sensu płukanie zbiornika - suszenie po tym potrwa lata. Bardzo starannie opróżnij zbiornik wytrząsając toner, a następnie użyj zwykłego odkurzacza do oczyszczenia gąbkowej rolki pod wałkiem developera. Robiąc to raz, a nie zawodowo nie zniszczysz odkurzacza, tylko użyj prawie pełnego worka i wyrzuć worek zaraz po użyciu.
    pieciag
    Level 11  
    A z Brotherem jest tak, że jak nie wymieniasz bębna, to daremny twój trud. Jeśli masz wyraźne wydruki, to można zaryzykować, ale jeśli już blade i to z tłem to po zawodach. Ja w takich przypadkach proponuję klientowi zakup nowej drukarki HP, bo wymiana bębna z tonerem to kosz rzędu 850 zł brutto.
    ppp.j
    Level 2  
    Kupiłem używaną 730+ i mam problemy z wymianą bębna w kasecie. Odkręciłem dwie śrubki z przodu, podważyłem cztery zaczepy na bocznych ściankach, trochę się poluzowało ale pokrywa nie odeszła. Nie chcę czegoś połamać. Proszę o pomoc i instrukcje.
    robb_01
    Level 11  
    Wlasnie przytargalem HL-1030 i franca brudzi. Koles od ktorego to dostalem twierdzi ze drukarka stoi rok nieuzywana i jest niemal nowa. Z wygladu tak mozna i sadzic bo jest czysciutka, niezolknieta... wyglada jakby byla wyjeta tydzien temu z pudla, toner jest oryginalny bo jest naklejka. Parokrotnie przesuwalem jakis suwak w srodku co to niby ma porawic jakosc. Moze i troszke poprawil ale nie natyle zeby bylo OK>
    Mozecie lopotalogicznie wyjasnic co trzeba zrobic zeby toto drukowalo w miare przyzwoicie??
    Z gory serdecznie dzieki
    rsikon
    Level 26  
    robb_01:
    Jeżeli problem polega na szarym, niemal równomiernym tle na całej kartce to zgodnie co w tym temacie jest poruszone należy wymienić toner.

Oczywiśie zakładam, że bęben światłoczuły jest ok.

pp.j:

O ile dobrze kojarze to nie odkręciłeś po prawej stronie trzeciej śrubki - umiejscowiona jest w dziurze, po prawej stronie od góry- jakby wewnątrz obudowy.

Radzio
    robb_01
    Level 11  
    Oczywiscie niczego nie rozkrecalem, ograniczylem sie delikatnego przedmuchania powietrzem. Mowiac o brudzeniu mam na mysli nierownomierne tlo, widoczne kropeczki, kreseczki .... sa one w miare wiekszej ilosci drukowanych str mniejsze, jednak dyskwalifikujace wydruki.
    czyli: toner do wymiany ?? A czy ktos mi moze wyjasnic z jakiego powodu?? Jak sie starzeje traci swoje wlasciwosci elektrostatyczne ?? CZy cos ??
    Pozdrawiam
    jgarbien
    Level 15  
    Regeneracja tonerów nie wymaga żadnego czyszczenia pojemnika. Jeżeli gumowa rolka podająca toner ma wżery po bokach, pojemnik jest do wyrzucenia. Bębny DR-6000 są bardzo trwałe i należy je wymieniać jeżeli nic innego nie pomoże. Często problemem w jakości wydruku jest zabrudzone szkło lasera (w suficie komory bębna) lub zanieczyszczeni układu koronowego bębna (drucik i blacha widoczna na wysokości niebieskiego suwaka). Bęben można rozebrać i wyczyscić wspomnianą blachę oraz szczotkę zbierającą resztki tonera. Do usuwania plamek z bębna używać tylko czystej wody i miękkiej szmatki. Taki bęben potrafi wykręcić 134000 stron (moja drukarka). Serwisuję te drukarki od 5 lat.
    www.zsk.krakow.pl
    robb_01
    Level 11  
    Wymiana calego wkladu z tonerem pomogla, drukarka drukuje rewelacyjnie jak nowa.
    dzieki za pomoc
    jgarbien
    Level 15  
    Szare tło wydruku z kolei jest klasyczną usterką modeli HL-1030, 1240, 1250, 1270N. Jedyną metodą na wyeliminowanie usterki jest wymiana pojemnika z tonerem na nowy. Spędziłem kilkadziesiąt godzin nad tym problemem ze schematem i service manualem i nic nie pomogło, problem dotyczy raczej rozchodzenia się ładunku w obszarze kasety z tonerem ale rozbiórka kasety nie poprawiła sytuacji, możliwe że Brother umoczył ze składem toneru w pewnej partii. Dysponuje service manualami do pewnej cześci drukarek i MFC Brother'a jak ktoś potrzebuje. Nie wiem bo nie sprawdzałem czy są jakieś na Elektrodzie.
    kris21
    Level 17  
    Witam.
    Tak problem tkwi w kasecie drukującej ale nie trzeba jej wymieniać tylko wystarczy ją i jej elemęty wyczyścić i zasypać odpowiednim proszkiem i będzie oki.
    Pozdrowienia.
    Cezarys1
    Level 13  
    A jaki toner jest odpowiedni i gdze kupić?
    TaniDruk
    Level 11  
    Witam.

Poszukaj np. tutaj:

http://www.tanidruk.com.pl/product_info.php?products_id=189
    http://www.tanidruk.com.pl/product_info.php?products_id=1194

Bardzo ważna sprawa w tych modelach drukarki, przed nasypaniem nowego toneru należy dokładnie oczyścić kasetę ze starego i nie tylko przestrzeń pod korkiem, ale również przestrzeń pod Developer Roller-em !!!
    Należy także sprawdzić stan Developer Roller-a, czy jego powierzchnia nie jest poprzecierana, zwłaszcza na bokach powstają rowki i wypukłości które mogą powodować uszkodzenie bębna OPC !!!
    Cezarys1
    Level 13  
    Dzięki. Wolę jednak, żeby toner polecił mi ktoś, kto nie zarabia na jego sprzedaży, zwłaszcza, że drogi ten tani druk.
    kris21
    Level 17  
    Witam.
    Kolega miał racje co do tych rowków robiących się po bokach wałka nakładającego toner jeśli takowe są wałek jest do wymiany (no praktycznie cała kaseta bo wałka jako części nowej niedostaniesz tylko szroty) a jeżeli chodzi o toner to ->

Proszek BROTHER TN 6600 (HL1030/1240/1250/1270/8350)
    Oferta cenowa na proszek do zasypywania zasobników

1 op. = 220 gram (butelka jak na obrazku)

1 op. = 38 zł

Kup teraz! = 48 zł

Proszek na kilogramy

1 kg - 145 zł

2 kg - 275 zł

5 kg - 670 zł

10 kg - 1100 zł

Zaletą proszku jest
    wysoka jakość
    duże zaczernienie
    duża wydajność

Dane :

CENTRUM REGENERACJI TONERÓW I ATRAMENTÓW

" KAIN "
    PROFESJONALNA REGENERACJA TONERÓW I ATRAMENTÓW

SPRZEDAŻ TONERÓW - proszek

Firma Usługowo - Handlowa "KAIN"
    ul. Bukowa 25 A
    87 - 100 Toruń tel. +48 (056) 650 - 97 - 43, fax: 650 - 97 - 29

Strona WWW ( WebSite ) : www.kain.pl
    Adres E-mail ( email address ) : office(malpa)kain.pl

Proszę dzwonić w godzinach 8.00 - 18.00 lub wysłać wiadomość email.

Na otrzymane mail'e z zapytaniami chętnie odpowiemy :)
    spróbuj może tu atrakcyjna cena ale niewiem jakiej jakości proszek jeszcze go nieużywałem ale mam zamiar takowy zamówić tylko jak będzie przypływ gotóweczki caluśkie kilo heheh:) to jest naprawde niska cena moim zdaniem.
    Pozdrowienia.
    TaniDruk
    Level 11  
    Witam.

Wałek developer roller to akurat nie problem, kilka firm go produkuje i w wielu sklepach jest dostępny, jednak jego koszt jest dosyć wysoki, ok 100 PLN no i pozostaje kwestia listwy której nigdzie nie namierzyłem :(
    Na szczęście jest dużo firm które jeszcze nie oszczędzają i na rynku mamy sporo szrotu :)

Co do toneru to osobiście testowałem wiele produktów i wcale te tańsze nie są dobrą opcja, no chyba ze do drukowania faktur :)

Oczywiście nie zmienia to faktu ze przetestować tańszy produkt nie zaszkodzi:)

Pozdrowienia.
    robb_01
    Level 11  
    No i moja drukarka padla.
    Swieci sie kontrolka DRUM i lipa. MA ktos jakis pomysl ??
    Czy beben do wymiany ?? Toner wymienilem na nowke oryginalny ale to nic nie pomoglo :(
    pomozcie bo nie wiem czy mam walek kupic czy cala drukarke ???
    pozdrawiam
    EDIT
    Zrobilem reset (otwarta klapa i przycisk az do zapalenia 4xLED). Kontrolka DRUM zgasla , ale drukarka nie drukuje, po wyslaniu dokumentu do wydruku zapala sie DATA, drukarka nie pobiera papieru ... poprostu nic sie nie dzieje :(
    udalo mi sie wydrukowac str testowa, licznik str 74601 i komunikat .."nearly at the end of the drum life"... Kuzwa ... to niby co?? Wydruki mam czyste ladne i mama drum zmienic ?? A niby po jakiego diabla ?? Czy mozna jakos w tym modelu skasowac licznik ?? Wyczytalem ze mozna reset zrobic folia ale jakie to ma miec wymiary ??
    HELP ME !!
    robb_01
    Level 11  
    Czy nie ma nikogo kto by cos podpowiedzial ?? :( (czytaj powyzej)