Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ML W163 rok 2000 2,7 cdi - kontrolki BAS ESB ABS ETS zapalają się po przejechani

kluczykkodowanie 11 Mar 2014 16:37 7062 8
    kluczykkodowanie
    Level 9  
    Witam,
    bardzo proszę o pomoc w sprawie mojego ML w 163 rok 2000 2,7 cdi.
    Mianowicie po przejechaniu paru kilometrów zapalają się kontrolki BAS ESP ABS ETS.

Samochód stał już u Pana mechanika gdzie w pierwszej kolejności wymieniono czujnik stopu.
    Po podłączeniu pod kompa błąd c1401. Sprawdzono silnik pompy ABS jest podobno OK , zabrano się za sterownik po sprawdzeniu przez elektronika brak uszkodzen podobno sprawdzano dokładnie zarówno sterownik jak pompę z silniczkiem.
    Problemu nie rozwiązali auto odebrałem kontrolki nadal się zapalają.

Proszę o radę co z tym mogę jeszcze zrobić, czy ktoś z was może polecić mechanika z Krakowa który miał podobny problem i podołał wyzwaniu.
    Proszę o odpowiedź.
    kluczykkodowanie
    Level 9  
    Do momentu kiedy się nie zapalą kontrolki ABS działa normalnie , można wyłączyć ESP i załączyć reduktor wszystko jest OK, po przejechaniu kilku kilometrów zapalają się kontrolki i mamy problem.
    Bład jaki pokazywała komputer z tego co się dowiedziałem było ich parę ale po wykasowaniu pozostawał C1401.
    Jak jest na dzień dzisiejszy już sam nie wiem, odebrałem auto po 2 tygodniach i jestem w kropce.
    trans-serwis
    Level 39  
    kluczykkodowanie wrote:
    Sprawdzono silnik pompy ABS
    Słabo to sprawdzali.
    Jackall
    Level 27  
    Jest taka zasada, że jeśli napięcie spada poniżej 10,5V bodajże, to abs pierwszy przestaje działać. Może warto przyjżeć się alternatorowi?
    trans-serwis
    Level 39  
    szymitsu21 wrote:
    Może prędzej zasilanie spada? Jakaś zieleń etc.
    Żadne etc.
    Stra diagnoza w dłoń i wszystko widać.
    kluczykkodowanie
    Level 9  
    Mało się na tym znam, ale jak zostanie podłaczone raz jeszcze i pokaże ten sam błąd , to kolejna osoba która się tym zajmie powie : to silnik pompy ABS do regeneracji ( ale ponoć jest sprawdzone i jest OK), Sterownik też OK.

Nie wiem może i słabo sprawdzali ale przez taki długi czas chyba dość dokładnie:) mam przynajmniej nadzieje.

Jeśli to nie ty dwie rzeczy to jaki inny powód?
    Czy ktoś miał podobny przypadek i znalazł powód.
    endriu233
    Level 21  
    Czym był diagnozowany ten samochód?