Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PCMCIA Argosy 320 RS-232 port nie działa ?

Rafał Przybyło 17 Jan 2007 22:23 23000 42
Optex
  • Optex
    kammarq
    Level 11  
    Czy ktoś znalazł już może rozwiązanie tego problemu?
  • Optex
    piotrus
    Level 15  
    Witam
    Chciałbym dołączyć do was :D (przejście PCMCIA->RS232)
    , a dokładniej mam taki problem:
    Posiadam laptopa Asus A6R i potrzebuje sie połączyć z centralą p.poz firmy Bosch. Dostałem z firmy przejściówke PCMCIA -> RS232 ale jakoś nie chce działać.
    Macie może jakieś sugestie?

pozdrawiam
    rysiojur
    Level 2  
    Jeśli to jeszcze aktualne to napisz jaki masz system w komputerku. Jeśli to Vista to pracuje na sterowniku z załącznika. Po instalacji w menadżer urządzeń -> właściwości PCMCIA SERIAL Card (com x)->zakładka zasoby odznaczyć użyj ustawień automatycznych i z listy wybrać konfigurację która jest bez konfliktów. Na dedykowanym sterowniku do Visty port nie pracował poprawnie.
    piotrus
    Level 15  
    Używam Win XP SP2 na Viste nie moge sie przesiąść bo mam za słaby sprzęt.
    krymor
    Level 12  
    Witam!

Udało mi się uruchomić kartę Agrosy 1xRS232 na laptopie Siemens Scenic Mobile Series 5, Model TF2 z Win98se w trybie DOS

W Bios-ie ustawiłem tryb pracy PCMCIA na Legacy

Wymagane były następujące modyfikacje pliku config.sys:

devicehigh=c:\windows\emm386.exe ram
    device=c:\o2\o2init.sys c:\o2\OZ6832c.dat
    device=c:aricom.exe /c2 /i4

Wyjaśnienia:

Linia 1: karta wymaga zarezerwowania minimalnego segmentu pamięci EMS od D000-D0FF

Linia 2: Inicjacja sterownika dla kontrolera PCIMCA w DOS

Linia 3: Inicjacja sterownika dla karty RS232

Do wiadomości załączam wykorzystywane sterowniki oraz dokumentację
    tzok
    Moderator of Cars
    krymor wrote:
    devicehigh=c:\windows\emm386.exe ram
    (...)
    Linia 1: karta wymaga zarezerwowania minimalnego segmentu pamięci EMS od D000-D0FF
    Skoro tak, to dlaczego tu nie widzę "devicehigh=c:\windows\emm386.exe RAM X=D000-D0FF"?
    rszuba
    Level 10  
    Witam!
    Również posiadam PCMCIA Argosy 320 RS-232. Wkładam do gniazda, podłączam coś do niej i w menadżerze urządzeń mam błąd przy portach com/lpt (com6). We właściwościach błąd - kod10.
    Na poprzednim laptopie (aristo) wszystko było ok. Teraz na MSI już niestety nie działa. Oba systemy to XP sp3.
    Próbowałem znaleźć inne sterowniki, ale wszystko na marne...
    Powyżej widziałem, że komuś się udało to zrobić, ale nie bardzo rozumiem co i jak zmieniali w config.sys i dlaczego...
    Bardzo mi zależy na tej przejściówce więc jeśli ktokolwiek miał jakiś pomysł to bardzo będę wdzięczny za pomoc :)
    Pozdr.
    darekace
    Level 16  
    Kod10 to konflikt sprzetowy. Podczerwien lub modem w laptopie korzystaja z tych samych zasobow co przejsciowka.
    Najprosciej bedzie jesli w Menadzeze urzadzen odnajdziesz swoja karte. W przypadku Argosy w Mendzeze pojawia sie 2 pozycje: utworzony port COM i karta PCMCIA. Wchodzisz we wlasciwosci karty. Klikasz na Zasoby. Odznaczasz "Uzyj ustawien automatycznych". Zastepnie zmieniasz konfiguracje (4 do wyboru) tak, aby Zakres We/Wyj byl inny niz w modemie i podczerwieni.
    To sa 4 standardowe ustawienia COM:
    COM1 03F8...03FF irq4
    COM2 02F8...02FF irq3
    COM3 03E8...03EF irq4
    COM4 02E8...02EF irq3

Modem i podczerwien zazwyczaj korzystaja z zasobow COM1 i COM2 wiec ty ustaw zakres We/Wyj takie jak COM3 lub COM4 czyli 03E8...03EF irq4 lub 02E8...02EF irq3. Na ktorejs konfiguracji na pewno bedzie dzialac. Mozesz tez sprawdzic wszystkie 4.

Tak jest ze wszystkimi kartami, nie tylko Argosy.
    rszuba
    Level 10  
    W zakładce PCMCIA we właściwościach napisane jest, że nie ma konfliktów i nie ma możliwości odznaczenia ustawień automatycznych. We właściwościach portu com/lpt (wyświetla COM6) w zakładce zasoby jest tylko jedna linijka: To urządzenie nie używa żadnych zasobów, ponieważ wystąpił w nim problem.
    PCMCIA Argosy 320 RS-232 port nie działa ?
    Moderated By TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.
    Następne naruszenie tego punktu to automatyczne skazanie się na uzyskanie ostrzeżenia....

darekace
    Level 16  
    Karty wielofunkcyjne- to pojawia sie po instalacji Argosy. Tam wchodzisz w zasoby i tam robisz to co napisalem wyzej.
    Wczesniej napisalem ze PCMCIA trzeba zmienic ustawienia, niechcacy wprowadzilem w blad, ale juz od ponad roku uzywam innej karty i poprostu zapomnialem jak bylo w Argosy. Na 100% ustawienia zmienia sie w "Karty wielofunkcyjne". Jak zobaczylem zdjecia to mi sie przypomnialo.
    rszuba
    Level 10  
    @darekace, działa!
    Dzięki śliczne za pomoc :) W zasadzie to przeszukałem masę miejsc i wszędzie rozkładali bezradnie ręce... A tutaj 2 posty i jestem w domu :]

Pozdrawiam!