Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PCMCIA Argosy 320 RS-232 port nie działa ?

Rafał Przybyło 06 Apr 2005 13:57 23060 42
Optex
    Rafał Przybyło
    Level 11  
    Dlaczego w notebooku California ACess 7000/HP ze 4900 z Windows Xp/SP2 Home Edition po zainstalowaniu i wykryciu przez system karty Argosy 320 (PCMICA na rs 232) w rzeczywistosci port ten nie działa.
    Dziś sciagnalem najnowsze sterowniki, brak konfliktow sprzetowych jednak zaden z moich programow nie działa.
    Probowalem hyperterminala ale tez nic.

Jesli ktos sie spotkal z takim problemem to prosze o rade.
    Czy moze byc to spowodowane SP2?
  • Optex
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    "żaden z moich programow nie działa": a jakie są to programy? Myślisz, że my to wiemy?
    Rafał Przybyło
    Level 11  
    A wiec programy to np. Xterm (do programowania sterowników firmy sutron - meteorologia), MbTerm ( do przesyłania danych przy wykorzystaniu protokolu Modbus), SaTerm (do programowania radia firmy Satel)
    kondziub
    Level 21  
    Przejsciowka z PCMCIA na rs-232 dzialac powinna z wiekszoscia urzadzen, jednakze moze sie zdarzyc ze nie z wszystkimi (na pewno wyglada to lepiej niz w przypadku USB-RS232). Zacznim od tego czy oby na pewno jest wszystko poprawnie zainstalowane i sprobuj podlaczyc cos malo skomplikowanego np. odnajdz jakas stara myszke na COM-a i zobacz czy dziala
    Rafał Przybyło
    Level 11  
    Niestety myszki nie mam. szukalem wszedzie w biurze bo tez na to wpadlem. zakupilem rowniez za 40zl przejsiowke usb na rs i tu niespodzianka. wszystko dziala. wydalem jednak sporo kasy na kartu pcmcia i chcialbym aby jednak dzialaly. z ustawieniami napewno jest dobrze. zreszta probowalem w roznych konfiguracjach. Tak sobie mysle ze moze to wina SP 2 do windowsa Xp. niestety wszystkie komputery w firmie maja go zainstalowanego wiec nie mam gdzie tego sprawdzic. jezeli by ktos mail taki przypadek i stwierdzil ze to wina sp2 to wtedy bym przeintalowal system
    Marcin Boniecki
    Level 1  
    Spróbuj przede wszystkim zainstalować Win98, bo pod XP i 2000 wiekszość programów korzystających z rs232 nie działa.
    Rafał Przybyło
    Level 11  
    Z instalacja Win 98 to raczej marny pomysl. Jezeli cos ma dzialacpod XP jak podaje producent to tak powinno byc. A poza tym trudno byloby kupic specjanie dla tego pare licencji win 98 jesli sie juz zaplacilo troch kasy za XP. Na szczescie przejsciowka USB-RS232 działa wiec zostane przy niej. Pewnie jednak producent PCIMCI nie uzna mojej wady i bedzie ona musiala lezec nieuzywana w szufladzie
  • Optex
    Brzeziu
    Level 2  
    Witam - mam podobny problem z tą kartą - mam dwa laptopy HP NX6110 i 2 karty. Obie karty nie działają w obu komputerach.
    Karty testowałem w różnych ustawieniach sterowników niestety bez rezultatu.
    Te karty nie działają pod XP-kiem z SP2! Odradzam ich zakup!!!
    kondziub
    Level 21  
    Brzeziu wrote:
    Witam - mam podobny problem z tą kartą - mam dwa laptopy HPnx6110 i 2 karty. Obie karty nie działają w obu komputerach. Karty testowałem w różnych ustawieniach sterowników niestety bez rezultatu. TE KARTY NIE DZIAŁAJĄ POD XP-kiem z SP2!!! Odradzam ich zakup!!!

A dziala bez SP2? Sprawdzales?
    Michowoj
    Level 11  
    Witam. Też zakupiłem taką karte (z jednym RSm). Widze że troche za późno odwiedziłem to miejsce :( Problem jest taki - karta instaluje się poprawnie, ale po zainstalowaniu, w menedżerze urządzeń wyświetla Kod 12 (współużytkowanie tych samych zasobów przez dwa urządzenia). Zakresy we/wy używane przez tą karte nie są dla niej dostępne, a moge je na przykład zmieniać do woli w porcie podczerwieni (wbudowany w lapka, zapewne z nim występuje konflikt). A najlepsze jest to, że mimo wyłączenia tego portu podczerwieni te zasoby nadla są niedostępne dla tego Argosa, choć praktycznie są niewykorzystywane przez żadne inne urządzenie. Teraz nieco o konfiguracji - laptop Asus A4506DB, systemy były: Win XP HE SP1, Win Serwer 2003 EE i w obu efekty takie same, pod 98 nie miałem możliwości sprawdzić, bo wysypuje się przy instalacji. Teraz łatam XPka do SP2 ale po tym co tu przeczytałem to marno to widze. Gdyby ktoś miał jakieś pomysły co zrobić byłbym wdzięczny. Jak mi się nie uda nic z tą karta wypłodzić to będe ją reklamował do skutku tam gdzie ją kupiłem.

No i po aktualizacji do SP2 też przejściówka nie działa. Miałem okazje sprawdzić ją na innym laptopie (Fujitsu-Siemens) i o dziwo karta chodzi poprawnie. Sprawdziłem od razu kartą radiową z niego czy przypadkiem nie mam u siebie uszkodzonego PCMCIA, ale działała poprawnie więc wychodzi, że nie. Choć mam pewne obawy, bo coś dziwnie się momentami zachowuje (wyłancza i załancza jak mu się podoba wewnętrzną radiówke, nie czyta wtedy z flashdiska), chyba będe reklamował laptopa a nie przejściówke. Jeśli coś jeszcze uda mi się z tym zrobić to dam znać.
    Maric
    Level 12  
    Widze ze temat nie jest zamknięty, a ostatnio miałem do czynienia z tą przejściówką (Argosy Pcmcia->2x RS232).

Kupiłem tą przejściówkę i zainstalowałem na HP Compaq nx6110, i tak jak któryś z kolegów napisał, nie działa! System wykrywa urządzenie, i instaluje je. Niestety zaraz po instalacji mówi o tym że jeden port nie działa, drugi natomiast jest poprawnie zainstalowany. Sprawdzałem na systemach Windows XP (SP1 i SP2) a także na Windowsie 2000 i było identycznie. Po podłączeniu myszki na rs232 pod port który system mówił że jest ok, mysz faktycznie działa, pod drugim nie. Ale po podłączeniu kabla do telefonów (sprawdzałem na przykładzie kabla rs232 do Sony Ericssona K500i i programie fma - sourceforge, który jest pod windowsa). Oczywiście nie miałem komunikacji z telefonem na żadnym z portów. Zmieniałem ustawienia portu w systemie a także w programie (fma) i nie dało to żadnego rezultatu.

Tak więc przejściówka firmy Argosy z dwoma RS232 nie działa (przynajmniej u mnie). Sprawdzałem na laptopach HP Compaq nx6110 (systemy WinXP SP1 oraz SP2 a także Win2000) i Toshiba Satellite A60-302 (WinXP SP2).

Przejściówkę zwróciłem do sklepu. Facet który mnie obsługiwał nawet się nie pytał co z nią było nie tak. Tak jakby wiedział że nie działa.

Mam zamiar teraz kupić podobną przejściówkę, tylko firmy SILICOM. O rezultatach postaram się poinformować, jeżeli któs będzię chciał. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł na przejściówkę?

Pozdrawiam
    gruniu
    Level 18  
    ja kupilem lenovo n100 i zaczely sie moje poszukiwania lpt i com
    pcmcia na dwa kable lpt (nie wiem co to za firma) juz odpadla - brak polaczenia z jtagiem
    testowalem usb-rs232 ftdi i prolific, brak komunikacji z tunerem pionieer przy wgrywaniu listy kanalow mesem, pionieero nawet nie probowalem
    zostaje kupic silicom lub agrosy, tylko pytanie co z lpt?
    Maric
    Level 12  
    gruniu - raczej się nie potrzebnie nachodzisz po sklepach, ale życzę powodzenia. Co do lpt to mam przejściówkę z USB... do HP LJ 1100... jakoś to chodzi ale i tak słabo.
    Co do COMa to używam przejścia z USB również... do czytalania logerów GPS i tak: LX'y (LX20, LX20-2000,Colibri) chodzą bez prblemów, także Garminy nie narzekają, ale nie moge zcztać Volkslogerów...
    Chyba jedynym wyjściem będzie kupno czegoś innego, chodźby używanego jak: Compaq Evo N600c
    kamyczek
    Level 38  
    Czytam co panowie pisza i sie zastanawiam dlaczego Posiadam karte argosy z 1 portem com i laptopa hpnx9030 z win xp pro z sp2 i powiewm tyle krta dziala z ponyprogiiem , avr progiem z programem Vag-com bmw scaner i cala rezta bez większego kłopotu nalezy jedynie prawidlowo zainstalowac sterowniki i wybrac odpowiedni port com . Nie wiem jak to jest z innymi laptopami ale sadze ze problem lezy w nieprawidłowych ustawieniach bo karta ta jakio 1 z nielicznych funkcjonuje prawidłowo nawet w systemie 16 bitowym pod dosem !
    gruniu
    Level 18  
    w przyszlosci chcem zajac sie komputerami samochodowymi, czy sa programatory do aut gdzie potrzebne sa dwa rs232? pytam bo mam zamiar kupic pcmcia na rs232 i teraz nie wiem czy na jedno gniazdo czy na dwa

a co z lpt? jaka pcmcia?
    kamyczek
    Level 38  
    jedno z urządzen do bmw korzysta z 2 rs232 ale jest wiele lepszych programów dzialajacych na 1 pporcie com lub usb
    valkyrie
    Level 14  
    Witam

Ja również stałem się użytkownikiem kart Agrosy PCMCIA 2xRS232 oraz PCMCIA 1xRS232.

Zainstalowałem kartę w wersji 2xRS232 pod Win2000sp4 oraz WinXP Prof SP2. W obu przypadkach udało się zainstalować poprawnie.
    W przypadku WinXP karta zainstalowała się za pierwszyma razem w przypadku Win2000 musiałem zainstalować sterownik raz jeszcze bo za pierwszym razem wskazałem zły.
    Karta współdziała bez konfliktów z innym kartami w drugim slocie PCMCIA. Nie było również problemów z "poukładaniem" karty na przerwaniach na które ja miałem ochotę a nie windows.

Jak zainstaluje kartę w wersji 1xRS232, to się pochwalę.
    tomba82
    Level 1  
    Witam ja również posiadam HP Compaq nx 6110 i szukam działającej przejściówki PCMCIA na RS 232, stąd moje pytania czy ktoś z obecnych testował może kartę firmy SILICOM? Czy komuś udało się odnaleźć jakąś działającą (również pod DOS’em) kartę? Będę wdzięczny za odpowiedz.
    slawo1
    Level 14  
    Kupiłem SILICOM rs232 pod win98 porty chodzą nie ma zadnych problemów. Instaluje sie prawidłowo IRQ właściwe.
    Są natomiast problemy pod DOS w żaden sposób nie mogę jej zainstalować. W biosie wyłączone jest irda, lpt, mysz, fd.
    Laptop wyrzuca błąd: pc card controler initialization error;
    fatal error: host computer pc card controler set recognized.
    Karte instalowałem zgodnie z opisem.
    Dodatkowo w pliku config.sys wpisałem linie do sterowników nie jestem pewien czy nie ma błędów.

device=C:\WINDOWS\himem.sys
    device=C:\WINDOWS\COMMAND\display.sys con=(LCD,852,1)
    FILES=80
    BUFFERS=40
    device=C:\o2\O2init.sys Oz6860a.dat
    device=C:\o2\O2init.com Oz6860a.dat
    SHELL=C:\COMMAND.COM /P/E:512
    DEVICE=C:\ES\ESDRV.EXE irq=3 mem=d000 ioe=300 ints=4 ios=3e8
    oraz w autoexec.bat
    path=c:\o2;c:\es;c:\vis
    cd vis
    vstart.exe
    goto exit
    o2 oraz es sa to katalogi w których znajduja sie pliki sterownikow.
    Oz6860 to kontroler płyty glownej do ktorego dołączone sa pliki o2init.* oraz *.dat
    Koledzy jak by ktos był w temacie to prosze o pomoc w tym temacie.
    Pozdrawiam
    slawo1
    wijek
    Level 2  
    Jestem posiadaczem HP nx 6110. Jeśli chodzi o przejsciówki PCMCIA - RS232 to na tym komputerze nie działała ani karta Etherserial fimy SILICOM (XP i DOS) ani firmy REDCHIEF. A naprawdę napracowałem sie aby je uruchomić. Oczywiście obie karty sprawne - działały w starszych sprzętach.
    tzok
    Moderator of Cars
    slawo1 wrote:
    device=C:\o2\O2init.sys Oz6860a.dat
    device=C:\o2\O2init.com Oz6860a.dat
    (...)
    DEVICE=C:\ES\ESDRV.EXE irq=3 mem=d000 ioe=300 ints=4 ios=3e8
    o2 oraz es sa to katalogi w których znajduja sie pliki sterownikow.
    Oz6860 to kontroler płyty glownej do ktorego dołączone sa pliki o2init.* oraz *.dat

Komunikat mówi, że sterownik karty nie rozpozanł kontrolera PC Card zainstalowanego w komputerze. Sterowniki O2 to właśnie sterowniki kontrolera karty, ES to sterownik samej karty.
    Attachments:
    slawo1
    Level 14  
    Tymi właśnie sterownikami co [tzok] załączyłeś w pliku instalowałem kartę.
    Po instalacji i powtórnym uruchomieniu laptop wyświetla błedy.
    Na dzień dzisiejszy w dalszym ciągu tematu nie rozwiązałem.
    Laptop to celeron 400Mhz; 128ram; płyta z chip intel; win98;DOS
    Pozdr.
    slawo1
    slawo1
    Level 14  
    Tak właśnie jest tylko dlaczego nie obsluguje starszych kart, zgodził bym się jak by to była karta robiona pod xp ale skoro piszą ze jest pod dosa i win98 to powinna odpalić.
    Laptop nie jest nowej generacji i z pewnością przystosowany był do starszych systemów i kart. Poniżej zamieścilem scan z menadżera urządzeń tam jest wszystko ok.
    Pozdr.
    slawo1
    Moderated By TONI_2003:

:arrow: Kliknij aby powiększyć :!:
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być, ale jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych!
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

gruniu
    Level 18  
    ja kupilem agrosy z jednym portem
    mam lenovo 3000 n100 i jak do tej pory to co testowalem wszystko smiga - :)
    na zwyklych przejsciowkach usb - rs232 (ftdi i inne) oraz rozne pcmcia nie wszytsko chodzilo
    a ta mnie dzisiaj zaskoczyla
    slawo1
    Level 14  
    Dołączę do tego tematu orginalną paczkę sterowników PCIMCIA O2Micro CardBus Controller Driver pod DOS, Win3.1, Win95, Win98. Sterowniki są pod CardBus Controller OZ6812A do OZ6860C. Ten ostatni występuje w moim laptopie. Moje działania jak narazie nie przyniosły pozytywnego rozwiązania. Może ktoś inny wykozysta je do rozwiązania podobnego problemu.
    pozdr.
    slawo1
    Level 14  
    Temat cieszy się bardzo dobrą ogladalnością, są natomiast trudności z rozwiazaniem problemu instalacji wymienionych kart.
    Wygląda na to że DOS i problemy pojawiające się pod tym systemem małymi krokami idzą do lamusa. Koledzy od DOS-a sprubójcie coś jeszcze doradzić jak uruchomić SILICOMA.
    tzok
    Moderator of Cars
    Zmienić kartę lub laptopa ;) nie uruchomisz go bo sterowniki od karty nie obsługują kontrolera CardBus w Twoim laptopie... ew. jeśli masz możliwość to przestaw w BIOSie tryb pracy kontrolera z CardBus na PCMCIA (legacy).