Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Knorr TEBS4 CAN - ABS naczepy

11 Mar 2014 21:41 2703 13
  • Poziom 16  
    Witam. Problem dotyczy zestawu Daf XF95 2006 i naczepa na układzie EBS Knorr TEBS4 po CAN. Gdy oba te pojazdy ze soba są spięte to przy pierwszym hamowaniu zapala się ABS naczepy i pali koła. Po diagnostyce naczepy zapisują się dwa błędy: Nadmierny wyciek powietrza z zasilania lewego i prawego hamulca.
    Gdy Dafa podepnę do innej naczepy też z EBS-em to wszystko jest dobrze. No i oczywiście naczepę również podpinam pod inne auto np Scania R i też jest wszystko dobrze. Więc gdzie może być problem? Czy poprostu te pojazdy nie mogą ze sobą jeździć?
  • Poziom 19  
    Witam. Kolego poradziłem sobie z tym problemem. Mam podobnie tyle że błąd tylko lewego przewodu.
  • Poziom 9  
    Witam,mam ten sam problem Daf e5 i Schmitz, nie sprawdzalem z innymi ciagnikami siodlowymi. Naczepa na pusto ostro hamuje i zrywa. Czy ktos wie gdzie jest problem? Jaltes pokazuje "nadmierny ubytek powietrza" tak jak pisal kolega.
  • Poziom 19  
    Jeśli chodzi o dafa to ebs przyczepy na żółto a czasem na czerwono
  • Poziom 19  
    Po przejechaniu około 1 km, a czasem odrazu po podłączeniu naczepy.
  • Poziom 21  
    Wymien wtyczke i gniazdo ebs i wtedy zobacz ,czasem sie dzieja cuda jak jest zasniedziała,Zmierz napiecia na bolcach gniazda ebs.Oczywiscie przy zapłonie.Na 1,2 jest 24 volt,na 3,4 ma byc masa,na 5,6 CAN czyli napiecie tam bedzie skakało lekko oczywiscie nie 24volt tylko mniej.na 7 jest kontrolka i tam ma byc około 22volt jakos tak.Jesli tu jest dobrze jedz do kogos kto ma oscyloskop i niech zobaczy przebieg sygnału z czujników abs gdy koła sie kreca.Mozna zmierzyc tez rezystancje zaworów co sa podpiete pod ecu naczepy.Takie zawory z trzema pinami,tam ma byc dwa razy po 15om i raz 30 om.
  • Poziom 19  
    Napięcie na wtyczkę są ok. Zobaczę jeszcze te czujniki. Tylko że prędkość pokazuje ok z obu czujników.
  • Poziom 21  
    Miałem 3 takie przypadki ze opornosc czujnika ok a na oscyloskopie pokazywał przebieg jakby koło sie lekko kreciło i generował 200mv .A siłownik w srodku nie przepuszcza ?Dobra membrana jest?
  • Poziom 19  
    Tak siłownik nie puszcza. Ale jak kiedyś walnął czujnik to był błąd czujnika, a nie ubytku powietrza. Nie wiem czy zawór nie jest uszkodzony a dokłada elektronika.
  • Poziom 33  
    Jeśli to elektronika to można naprawić.
  • Poziom 19  
    Jutro będę wyciągał zawór okaże się.
  • Poziom 9  
    U mnie ostre hamowanie jest tylko przy nieobciążonej naczepie a po załadowaniu chociażby 3ton naczepa już nie zrywa. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce słychać ABS (strzela kilka razy naczepa). Co do wyświetlania błędów na desce rozdzielczej to swieci czasami usterka na czerwono lecz nie zauważyłem zależności. Przypuszczam ze w naczepie czujnik ciśnienia uszkodzony i dlatego system otrzymuje błędne info odnośnie obciążenia . Jeszcze nie zlokalizowałem tego czujnika, może ktoś wie gdzie dokładnie się znajduje (
    Knorr Tebs4 Can)? I zastanawia mnie ten błąd "nadmierny wyciek powietrza z lewej bądź tez prawej strony". Siłowniki są OK a pod naczepa cisza.