Witam. Jakiś czas temu odkupiłem od znajomego uszkodzony wzmacniacz stereo Yamaha AX-450. Podłączyłem sygnał z komputera pod wejście VIDEO/AUX i załączyłem odpowiedni przycisk na panelu przednim. Grać zaczął jedynie głośnik prawy. W lewym kanale słychać delikatny fantom obu kanałów. Po ogólnym przejrzeniu wnętrza, nie stwierdziłem żadnych spalonych elementów, uszkodzonych przewodów ani połamanych części. Zmieniając ustawienie potencjometra głośności słyszałem trzaski, nieliniową zmianę głośności oraz czasami brum w obu kanałach. dało się nim kręcić w kółko. Z czasem od używania plastikowa część zdeformowała się, a sam laminat zaczął pękać. Moje pytanie brzmi, gdzie mógłbym zakupić odpowiednik? Jest to potencjometr podwójny 60KΩ o oznaczeniu: VJ268300. Uważam iż to on jest głównym winowajcą, gdyż po przyłożeniu palca do środkowej nóżki lewego kanału, słychać w nim mocny brum. Poniżej wrzucam kilka zdjęć samego wzmacniacza jak i nieszczęsnego potencjometru. Znam tylko jeden sklep z częściami elektronicznymi i jest nim AVT. Niestety nie znalazłem tam odpowiedniego potencjometra. Czy zamiast 60KΩ mógłbym wykorzystać 50KΩ? Czy nie będzie to zbyt mała rezystancja? Gdzieś w internecie przeczytałem iż w bratnim modelu można identyczny potencjometr wymienić na 100KΩ. Niestety w szkole nie zdążyliśmy przerobić niczego, co byłoby przydatne w tym momencie, a bardzo chciałbym naprawić ten wzmacniacz. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.