Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Husqvarna LT960 - Elektromagnes rozrusznika przeskakuje.

michu_gno 12 Mar 2014 11:54 2139 1
  • #1 12 Mar 2014 11:54
    michu_gno
    Poziom 13  

    Witam.
    Posiadam traktorek Husqvarna LT960.

    Niestety nie moge od dłuższego czasu odpalić, miałem problem z rozrusznikiem, -zakupiłem nowy. Jednak niestety też nie działa.
    Zacząłem sprawdzać miernikiem, rozbierać wszystko. Na elektromagnesie rozrusznika było tylko napięcie na wejściu, na wyjściu brak, - przeczyściłem cewkę i teraz próbując podłączyć pod akumulator pięknie przeskoczy, jednak montując w traktorku, podłączając przewód ze stacyjki, podłączając przewód wejściowy 12v też pięknie przeskoczy, jednak zakładając przewód wyjściowy (ten do rozrusznika) przy przekręceniu kluczyka elektromagnes przeskakuje jak oszalały:)
    Czy to jest objaw jego uszkodzenia czy zużycia?

    Ciekawe ze jak zmostkuje elektromagnes, rozrusznik praktycznie nie kręci, no może tak bardzo powoli ledwo wyczuwalnie.
    Na co mogę jeszcze zwrócić uwagę? Czy w ciemno zamawiać elektromagnes? Czy jakiś zamiennik z czegoś innego?
    Teoretycznie rozrusznik nowy, więc myślę że to nie jego wina.

    dodam też ze silnik nie kreci

    Dodano po 2 [godziny] 33 [minuty]:

    michu_gno napisał:
    Witam.
    Posiadam traktorek Husqvarna LT960.

    Niestety nie moge od dłuższego czasu odpalić, miałem problem z rozrusznikiem, -zakupiłem nowy. Jednak niestety też nie działa.
    Zacząłem sprawdzać miernikiem, rozbierać wszystko. Na elektromagnesie rozrusznika było tylko napięcie na wejściu, na wyjściu brak, - przeczyściłem cewkę i teraz próbując podłączyć pod akumulator pięknie przeskoczy, jednak montując w traktorku, podłączając przewód ze stacyjki, podłączając przewód wejściowy 12v też pięknie przeskoczy, jednak zakładając przewód wyjściowy (ten do rozrusznika) przy przekręceniu kluczyka elektromagnes przeskakuje jak oszalały:)
    Czy to jest objaw jego uszkodzenia czy zużycia?

    Ciekawe ze jak zmostkuje elektromagnes, rozrusznik praktycznie nie kręci, no może tak bardzo powoli ledwo wyczuwalnie.
    Na co mogę jeszcze zwrócić uwagę? Czy w ciemno zamawiać elektromagnes? Czy jakiś zamiennik z czegoś innego?
    Teoretycznie rozrusznik nowy, więc myślę że to nie jego wina.

    dodam też ze silnik nie kreci


    Tak sobie myśle czy zamiast elektromagnesu rozrusznika moge zamontować standardowy przekażnik np. 541?

    0 1
  • #2 12 Mar 2014 20:21
    michu_gno
    Poziom 13  

    no więc zacząłem wszystko sprawdzać od nowa.

    Akumulator do wymiany,
    gdy aku podłącze inny elektromagnes pięknie chodzi (wystarczyło wyczyścić styki)

    rozrusznik kręci

    Więc powiedzmy to co nie działało już jest sprawne., jednak problem jest inny:

    zupełnie nie kręci się bendix, nie wiem jak to ugryżć, jak sprawdzić, bo tam jest tylko magnes?? NIe wiem, tutaj nie znam się zupełnie, przynajmniej nigdy tego nie robiłem, więć jeśli mogłby mnie ktoś naprowadzić.

    Reasumując rozrusznik kręci, elektromagnes pieknie przeskakuje, jednak silnik stoi. Wg schematu do silnika idą dwa przewody, niby jakieś skoki napięcia na nim są, na jednym krótki impuls +12v przy odpalaniu, na drugim ciężko zmierzyć, coś niby jest.

    0