Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wykorzystanie czujek od alarmówki

nowicjusz50 12 Mar 2014 12:23 1125 7
Optex
    nowicjusz50
    Level 13  
    Mam takie pytanie czy jest możliwość z czujki alarmowej np satela pobrać sygnał i to podłączyć pod np oświetlenie.
    Przykład
    Czujka pracuje sobie w systemie alarmowym i w czasie kiedy alarm jest rozbrojony po wykryciu ruchu załączała by oświetlenie. czy to lepiej wysterować z wyjścia alarmowego z centrali integra?
  • Optex
    User removed account
    User removed account  
  • Optex
    nowicjusz50
    Level 13  
    o takie coś własnie mi chodziło a możesz podać jaki przekaźnik można wykorzystać? bo to wysokoprądowy musi być? obciązenie oświetlenia to do 1A
    beerman
    Level 16  
    Rozumiem, że zdajesz sobie sprawę z tego jak działa czujka PIR i jaki będzie efekt podpięcia oświetlenia bezpośrednio pod taką czujkę? Żeby to działało sensownie trzeba jeszcze układ opóźniający wyłączenie oświetlenia.
    Dlatego lepiej wykorzystać centralkę do sterowania oświetleniem.
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

fox51 wrote:
    Z punktu widzenia czujki nie ma znaczenia czy system alarmowy jest uzbrojony lub nie. Ona tylko sygnalizuje swoim wyjściem to że wykryła ruch ciepła w nadzorowanym obszarze. Żeby wykorzystać sam sygnał z czujki należałoby podłączyć pod jej wyjście przekaźnik i dopiero jego stykami sterować np. oświetlenie, a drugą parą styków przekazać sygnał do centrali alarmowej.

Po co taka "rzeźba". Lepiej wykorzystać wyjście OC centrali. Można sobie wtedy dowolnie definiować czas działania wyjścia, a przy wykorzystaniu przekaźnika oświetlenie byłoby włączane na czas pobudzenia czujki (ok. 2 sek.)

Pozdrawiam.
    User removed account
    User removed account  
    mikan4
    Level 26  
    Jak ma być rzeźba z czujką z alarmówki i żarówką (bez centrali) to taniej kupić jakąś czujkę do oświetlenia (mikrofalowa około 40-70 zł brutto - średnio, pir koszt do 20-30 zł brutto). Mniej roboty i większe prawdopodobieństwo że nic nie sknoci się po drodze. Nie wspominam o tych zabawkach co były w biedronce, co się wkręcało w miejsce żarówki (tak jak "złodziejkę").
    nowicjusz50
    Level 13  
    autor wątku wie tylko chciał się dopytać czy właśnie lepiej z oc czy lepiej zaraz przy czujce wyciągnąć sygnał. Chciałem po porostu jeżeli już mam czuje to wykorzystać ją do kilku zadań a nie robić na ścianach 10 czujek do czego innego.
    Jak to zrobić praktycznie z wyciągnięciem tego sygnału z oc? Widziałem pulsar ma dużą ofertę przekaźników ale który zastosować do oświetlenia 230V 1A. Ten przekaźnik gdzie zamontować? bo to oświetlenie będzie w pierwszej kolejności zapalane przez włącznik a drugie załączanie było by przez tą czujkę.

Dodano po 55 [minuty]:

wykorzystanie czujek od alarmówki mam coś takie go zrobione i chciałem podłączyć czujkę pod tą instalacje. jaki przekaźnik wykorzystać?(dobrze by było aby był z oferty pulsara bo mam dostęp do nich.)
    Będzie centrala alarmowa integra oraz czujka w tym pomieszczeniu z którego przesłałem schemat. Zasada działania jest taka że mogę włączyć i wyłączyć z przycisku bistabilnego ale wieczorem chciałbym aby załączał się z czujki. Sygnał wezmę z wyjścia oc tylko gdzie wpiąć się w obwodzie z przekaźnikiem.