Koledzy mam pytanie dotyczące zabezpieczenia głównej linii elektrycznej prowadzącej w kierunku domu zaraz za licznikiem.
Zabezpieczenie przedlicznikowe 20A.
Instalacja TNS: L1, L2, L3, N, PE.
Czy dobrze myślę że (w kolejności od licznika w stronę domu):
- wyłącznik główny na L1, L2, L3, N, PE
- Ogranicznik przepięć 3-faz typu C
- wyłącznik różnicowo-prądowy 25A, 30mA pojedyńcze na L1, L2, L3
- wyłączniki nadprądowe pojedyńcze na L1, L2, L3, N, PE o charaketrystykach BCD, 63A, 10 kA
Instalację robię dla siebie, a ze szkoły nie wiele już pamiętam. Czy to na pewno uchroni mnie przed spaleniem bezpiecznika 20A przed licznikiem w razie gdy coś pójdzie nie tak w sieci?
Oczywiście jak już sobie zrobię to zapłacę za projekt, pomiary, sprawdzenie komuś z aktualnymi pozwoleniami. Zrobienie instalacji we własnym zakresie to kwestia finansowa.
Zabezpieczenie przedlicznikowe 20A.
Instalacja TNS: L1, L2, L3, N, PE.
Czy dobrze myślę że (w kolejności od licznika w stronę domu):
- wyłącznik główny na L1, L2, L3, N, PE
- Ogranicznik przepięć 3-faz typu C
- wyłącznik różnicowo-prądowy 25A, 30mA pojedyńcze na L1, L2, L3
- wyłączniki nadprądowe pojedyńcze na L1, L2, L3, N, PE o charaketrystykach BCD, 63A, 10 kA
Instalację robię dla siebie, a ze szkoły nie wiele już pamiętam. Czy to na pewno uchroni mnie przed spaleniem bezpiecznika 20A przed licznikiem w razie gdy coś pójdzie nie tak w sieci?
Oczywiście jak już sobie zrobię to zapłacę za projekt, pomiary, sprawdzenie komuś z aktualnymi pozwoleniami. Zrobienie instalacji we własnym zakresie to kwestia finansowa.