Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Szlifierka taśmowa silnik 7kW - Bez przedłużacza wyrzuca bezpiecznik

12 Mar 2014 21:00 2829 19
  • Poziom 10  
    Witam

    1. Szlifierkę miałem podłączoną do dwóch przedłużaczy linka miedziana 4x4mm², 7m + 50m i 3 zestawy gniazdo-wtyczka.Bezpiecznika nie wyrzucało, a silnik chodził.

    2. Przy przeniesieniu maszyny bliżej skrzynki z bezpiecznikami, podłączyłem ją bezpośrednio pod bezpiecznik przewodem 8m i 1 zestaw gniazdo-wtyczka. Silnik robi obrót i wyrzuca bezpiecznik.

    3. Po podłączeniu przedłużacza pod ten sam bezpiecznik - działa (bez znaczenia czy przewód rozwinięty czy zwinięty na bębnie)

    -instalacja 4-ro żyłowa
    -bezpiecznik B25
    -8m linki miedzianej 6mm²
    -silnik 7kW uruchamiany bez obciążenia połączony w gwiazdę

    :arrow: Czy przedłużacz może działać jak opór rozruchowy?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 19  
    Zachowuje się normalnie przy takim dużym odbiorniku jest duzy spadek napięcie ,może nawet zaobserwujesz spadek mocy . Ja jakis czas temu pracowałem z napięciem 110V i tam dopiero były cyrki był taki spadek mocy na przedłuzaczu że duża szlifierka potrzebowała sporo czasu żeby się rozkręcić a mocy to prawie nie miała wcale. Jesli używasz do takij mocy przedłużacza lepiej go odwiń .
  • Pomocny post
    Poziom 18  
    Zmień bezpiecznik na C25 powinno pomóc. Mam dużą sprężrkę z silnikiem 7,5kW. Startuje na zabezpieczeniu C20.

    Bez wizji lokalnej i wykonania pomiarów takie porady? Następnym razem będzie ostrzeżenie.
    3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    [Łukasz]
  • Poziom 10  
    Jutro zmienię bezpieczik.
    Mam nadzieję ,że silnik ruszy.
  • Poziom 14  
    Przełącznik gwiazda trójkąt jest ?
  • Poziom 39  
    Witam
    Tu koledze wybija bez przedłużacza.Nie zrobiłeś pomyłki na tym gnieździe.
  • Poziom 20  
    Kolega raudek dobrze Ci radzi .Wymiana bezpiecznika na wolniejszy powinno pomóc.
    Przełącznik trójkąt gwiazda tutaj niepotrzebny gdyż silnik pracuje w układzie gwiazdy , czyli mniejszej mocy .
  • Poziom 10  
    nikusert napisał:
    Witam
    Tu koledze wybija bez przedłużacza.Nie zrobiłeś pomyłki na tym gnieździe.

    Wszystko sprawdzone chyba z dziesięć razy,przemierzone miernikiem i 100W żarówką ,podłączone bez wtyczek na kostkę... i bezpiecznik wywala. :D
  • Poziom 8  
    Nie napisał kolega jaki jest przekrój tego przedłużacza 50m, ale podejrzewam że ten przedłużacz robi w tym wypadku za dławik, i dlatego po skróceniu obwodu kłopot z bezpiecznikiem. Wiele powiedziało by zmierzenie izolacji silnika induktorem. Nie wiadomo też jaki jest typ pracy silnika. W każdym razie wymiana bezpiecznika z typu B(szybki) na C (zwłoczny) jest dobra podpowiedzią. Silnik przy starcie pobiera nawet kilkukrotny prąd znamionowy pracy.
    Pozdrawiam
  • Poziom 39  
    qryszard napisał:
    Przełącznik trójkąt gwiazda tutaj niepotrzebny gdyż silnik pracuje w układzie gwiazdy , czyli mniejszej mocy

    Dlaczego tylko w gwieździe.
  • Poziom 16  
    qryszard napisał:

    Przełącznik trójkąt gwiazda tutaj niepotrzebny gdyż silnik pracuje w układzie gwiazdy , czyli mniejszej mocy .


    Mam 2 silniki 7,5kW , jeden jest fabrycznie połączony w gwiazdę (więc nie ma mowy o żadnym zmniejszeniu mocy) , a drugi załączany przełącznikiem γΔ . Po za tym autor napisał że silnik jest na stałe połączony γ więc nie potrzebuje przełącznika.(i nic mu się wtedy nie zmniejsza)
    Tak jak koledzy radzili wcześniej wstaw bezpiecznik serii C i powinno być po sprawie.
  • Poziom 39  
    1 Marcin napisał:


    Lecz nie podał czy jest on gwiazda -trójkąt,a takie silniki (5,5KW i więcej )są już przełączane.



    Dodano po 1 [minuty]:

    To oczywiście moja wypowiedź ,przepraszam za pomyłkę.
  • Poziom 13  
    qryszard napisał:
    Kolega raudek dobrze Ci radzi .Wymiana bezpiecznika na wolniejszy powinno pomóc.
    Przełącznik trójkąt gwiazda tutaj niepotrzebny gdyż silnik pracuje w układzie gwiazdy , czyli mniejszej mocy .


    Dla przykładu podam, u mnie w pracy przy sprężarce pracuje silnik 11KW na zabezpieczeniu C25 i nawet przy bezpośrednim rozruchu z trójkąta rusza bez odprężnika pod pełnym obciążeniem bez żadnego problemu. Wcześniej na B32 silnik 7,5KW miał czasami problem ruszyć, podczas przełączania z gwiazdy na trójkąt czasami wywaliło a na B20 nawet w układzie gwiazdy czasami wywaliło a po przełączeniu się w trójkąt to można było zapomnieć.
  • Poziom 10  
    Prawie dobrze ...
    W skrzynce licznikowej mam zabezpieczenie C20, nic poza szlifierką nic nie jest włączone.Pięć razy włączę a za szóstym wywali, a czasami za pierwszym razem, nie ma reguły.
    Wymieniłem B25 w rozdzielni na C20 ,teraz wywala zabezpieczenie główne C20 przy liczniku.
    :arrow: Czy zły kierunek wirowania faz może mieć wpływ na prąd rozruchowy?
  • Poziom 39  
    LAIKONIK napisał:
    Czy zły kierunek wirowania faz może mieć wpływ na prąd rozruchowy?

    Przecież z podłączeniem na listwie zaciskowej silnika nic nie mieszałeś.
  • Poziom 10  
    Załóżmy ,że uzwojenia silnika były podłączone kolejno L1 L2 L3 , a przy zmianie na L2 L3 L1 kierunek obrotów silnika będzie taki sam, a kierunek wirowania faz przeciwny, tak :?:
    Ma to jakiś wpływ na prąd rozruchowy :?:
  • Poziom 39  
    Może się zmienić kierunek obrotów,lecz nie koniecznie,co do wirowania to nie ma znaczenia.Sprawdź oporność uzwojeń.Czyli jest on podłączony w końcu gwiazda czy trójkąt.Co pisze na tabliczce znamionowej silnika.
  • Poziom 10  
    Silnik jest γΔ; , połączony na stałe w γ.
  • Poziom 39  
    Jakie napięcie podane przy tych oznaczeniach.
  • Poziom 10  
    Tabliczki na silniku oczywiście nie ma :D
    Przypomniałem sobie, że boiler ma grzałkę elektryczną 1.5kW i jak jest włączona i włączę szlifierkę, to wyrzuca zabezpieczenie.
    :arrow: Po wymianie bezpiecznika B25 na C20 i wyłączeniu grzałki jest dobrze :!:
    Dziękuję za pomoc i zamykam temat