Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Junkers ZW 20 KE Novatherm. Wyłącza sie podczas grzania CO.

ostaszm 13 Mar 2014 09:21 3246 7
    ostaszm
    Level 10  
    Witam,
    objaw jak w temacie.
    Ciśnienie na piecu 1,5 bara. Naczynie wzbiorcze ciśnienie 1.1 do 1,2 bara.
    Podczas grzania CWU piec pracuje normalnie, co prawda woda ciepła jest tak naprawdę letnia.
    Podczas grzania CO, po około minucie, dwóch kocioł wyłącza się. Wygląda na to, że z powodu przegrania, ponieważ temperatura na piecu podnosi sie do 90-100 stopni i słychać szum tak jakby woda gotowała się w wymienniku.

Kaloryfery zimne.
    Co prawda sprawdzałem wodę na wyjściu CO i jest gorąca, ale podejrzewam, że dlatego, że gdy piec wyłącza się to ta woda nie dochodzi do kaloryferów, po prostu pompka przestaje pompować. Dlatego są zimne, no po jakimś czasie troszkę letnie.

Dodatkowa informacja. Podczas grzania CO, nagrzewa się wtórny wymiennik ciepła( ten od CWU).

Moje wnioski:
    Piec wyłącza się tylko z powodu przegrzania podczas grzania CO.
    Czujniki ok ponieważ wyłącza się faktycznie przy wysokiej temperaturze.
    Pytanie dlaczego się przegrzewa. Podejrzewam, że zawór trójdrogowy nie działa jak należy a pewnie zablokował sie w pozycji w której przepuszcza wodę zarówno do obiegu CO jak i na wymiennik wtórny.

Dlatego, że mało wody odprowadzane jest do CO a jednocześńie podczas grzania CO nagrzewa się wymiennik wtórny z którego nie jest odprowadzana temperatura bo nie ma poboru wody, temperatura podnosi się.
    W przypadku poboru wody CO temperatura gorącej woda nagrzanej w kotle jest odbierana przez pobór ciepłej na wymienniku a to co ewentulanie podzie do CO to pojdzie i nagrzeje trochę wody w CO. Stąd pewnie chłodniejsza woda użytkowa, nie cała woda z kotła idzie do wymienika wtornego.

I pytanie najważniejsze , czy to awaria zaworu trójdrogowego?
    Jeżeli tak to jak to sprawdzić, podobno coś powinni być słychac jak zawór pracuje?
    Czy mozna go rozebrać i ruszyć ten tłoczek który sie rusza w środku? Albo może włozyć palce przez któryś z otworów od wody i go popchnąć.
    Czy może coś gdzieś się zapchało? dla mnie wskazaniem na zawór jest fakt, że nagrzewa sie wymiennik wtórny podczas grzania CO.

No i czy to nie ewentulanie wina płyty? Ale wydaje się że płyta daje jakieś napięcie na zawór ponieważ gdy zdejmowałem styki to pojawiła się iskra.

Czy mogę liczyć na jakąś radę, macie może jakieś inne podejrzenia?

Proszę o jakąś pomoc.
    jamper
    Level 17  
    Jeżeli iskrzyło to napięcie dochodzi do zaworu. Podczas sprawdzania napięcie poprzez dotykania styków słyszalne jest odsysanie zaworu taki syk. A sprawdzałeś czy pracuje pompa na co. Zawór można rozebrać i wyczyścić. Do sprawdzenia też filtr na co oraz mikro-wyłącznik.
    ostaszm
    Level 10  
    Cześć,

dalsza diagnoza:

filtr na CO sprawdzany, pompa działa.

Co sprawdziłem:
    rozebrałem zawór trójdrożny, wyczyściłem szmatką co sięgnąłem. Nie dostałem się pod membranę ponieważ bałem się, że jej nie założę z powrotem na ten trzpień który porusz się w zaworze. Ale wypłukałem wszystko czystą wodą.
    Na "czuja" zawór porusza się bez oporów, fakt, że ta sprężyna jest odczuwalna, stawia opór, jak to sprężyna:-).
    Sprawdziłem również czy działa cewka.
    W momencie uruchamia CO na zaciskach pojawia się napięcie około 27V i blaszka, która znajduje się w środku zaworu na pokrywie, cofa się. Co prawda jak złożyłem zawór i zrobiłem podobny test to nie widziałem żeby trzpień który wystaje z tyłu zaworu ruszył się.
    Ale CO już działa działa po ingerencji w zawór, nie działa natomiast CWU.

Przy uruchamianiu CWU na zaciskach cewki pojawia się tylko chwilowy impuls poniżej 1V chyba 0,1V. Nie wiem czy to w jakiś sposób rusza zawór pewnie nie , pewnie ponieważ to już sprawdzałem po złożeniu zaworu.
    Pytanie czy podczas uruchamianiu CWU powinno pojawić się jakieś napięcie które ruszy zawór?
    Czy do CWU nie potrzeba żadnego przesunięcia?

Jeżeli powinno to dlaczego może się nie pojawiać? Dodam, że wymieniałem wcześniej regulator wody, który znajduje się pod blokiem wodnym, ten na który zakłada się mikroprzełącznik. Ale gaz się zapala przy uruchamianiu CWU więc mikro przełącznik daje jakiś impuls. Po drugie jak pisałem wcześniej na zaciskach cewki zaworu też pojawia się na chwilę 0,1V.

Robiłem jeszcze test w którym odłączałem cewkę i uruchamiałem CO. Czuć było, że woda z kotła płynie przez wtórny wymiennik, nagrzewał się, czyli zawór nie został przestawiony na CO, ale skoro nie było odbioru ( nie była pobierana woda użytkowa następował przegrzew). Po podłączeniu zacisków i uruchomieniu CO działało OK.

Test z CWU wskazuje, że gaz się załącza ale tak jakby woda z kotła która ma nagrzewać wtórny wymiennik nie płynie przez niego. Wymiennik jest zimny. Woda w kranie również.

Teraz pytania, czy podczas uruchamianiu CWU powinno pojawić się napięcie na cewce zaworu trójdrożnego?
    Jeżeli tak to co jest impulsem je wywołującym? Ruch trzpienia w bloku wodnym i uruchomienie mikroprzełącznika?, Chyba działa skoro zapala się gaz?
    Czy z płytą może być coś nie tak?

Czy to jednak zawór? bez podania napięcia na które ustawia go do CO, pozostaje w takiej pozycji, ze nie ma obiegu wody nagrzewającej wtórny wymiennik?

Czy położenie tego mikroprzełącznika w tej czarnej obudowie na trzpieniu regulatora wody ma jakieś znaczenie? On się luźno obraca na nim.

Macie jakieś pomysły? Bo już się zakręciłem.
    jamper
    Level 17  
    Jeżeli jest CWU to niema napięcia na cewkę.Mikroprzełącznik jest od uruchamiania cwu i wyłączania obiegu co.Jeżeli pompa działa to sobie sam odpowiedziałeś ze brak przepływu przez wymiennik cwu.Do sprawdzenia przepływ przez niego.Też do od kamienienia wymiennik główny.Podejrzewam że blokuje coś przepływ na cwu po złożeniu zaworu 3D.Jeszcze raz go wyczyść odkamienn obydwa wymienniki.
    ostaszm
    Level 10  
    Zdejmowałem obydwa wymienniki.
    przez główny, wydmuchałem wode więc nie jest zablokowany a z drugiej strony działa teraz CO więc główny jest OK.
    Wymiennik, wtórny potraktowałem odkamieniaczem, co prawda krótko ale jak go płukałem to widać było, że woda przez niego przepływa.

Po drugie jak pisałem jest dziwne zjawisko. Jeżeli uruchamiam CO ale mam odłączone zasilanie od zaworu trójdrożnego, to woda w kotle przepływa przez wymiennik wtórny ponieważ się on nagrzewa. Czyli jest jak napisaliście nie ma napięcia na cewce, zawór ustawiony jak do CWU.

Czyli wymiennik wtórny powinien być OK. Pytanie dodatkowe czy ważne w którym kierunku przepływa woda przez wymiennik, czy jak obruce go o 180 stopni to nie bedzie problemu? Nie ma na nim strzałek wskazującyh na przepływ.
    ostaszm
    Level 10  
    hmm i jeszcze jeden pomysl. czy moze zaistniec sytuacja kiedy plyta nie poda napiecie na pompe podczas uruchamiania CWU a jednoczesnie zapali sie gaz? czyli plyta reaguje na przeplyw wody uzytkowej, podaje napiecie na elektrode a nie poda na pompe?

dodam, ze pompa jest sprawna ponieważ dziala teraz CO, ale fakt nie sprawdzalem czy podawane jest na nia napiecie przy poborze CWU a na ucho trudno sprawdzic poniewaz zapala sie palnik.

z drugiej strony gdyby pompa sie nie krecila a palnik by sie palil to chyba doszloby bardzo szybko do przegrzania i piec by sie wylaczyl, dobrze mysle?