Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

INEA-ustawienia router Robotics USR9108

waskibroklyn 14 Mar 2014 19:11 2037 23
  • #1 14 Mar 2014 19:11
    waskibroklyn
    Poziom 16  

    Witam forumowiczów.
    Mam pewien problem a myślałem że jednak dam rade, ale nie mogę podołac wyzwaniu niestety. Do tej pory posiadałem radiówkę i wszystko chodziło i myślałem że jak podepną mi modem z Inea to tylko kwestia przepięcia i po krzyku jednak tak sie nie stało.
    Posiadam router z Wi-fi Robotics USR9108 i do tego modem od Inea GPON I-240G-P. Poniżej link do modemu:
    http://www.inea.pl/cms/att/instrukcja/A3_instrukcja_modem_GPON%20240g-p.pdf

    oraz do robotics:
    http://support.usr.com/support/9108/9108-files/9108-ig.pdf

    No choćbym się starał to nie potrafię tego ustawić. Prób było wiele i praktycznie ustawiałem tylko DHCP i nic to nie dawało niestety. Są tam ustawienia, które praktycznie mi nic nie mówią.
    Może jest ktoś tak pomocny, dobry i pomógłby mi to ustawić o ile się da a wydaje mi się że powinno się dać. Chodzi mi głównie o samą sieć bo z wi-fi i tymi innymi sobie poradzę. Tylko sam komputer żeby śmigał i już praktycznie będzie wszystko.
    Z góry serdeczne dzięki i jeżeli są jakieś spytania co do tego co mam, jak mam ustawione to oczywiście proszę o zapytanie to napiszę bo niestety nie wiem co jest potrzebne. Ewentualnie mogę udostępnić komputer poprzez team viewer w umówiony dzień i godzinę i ustawimy a ja z miła chęcią popatrzę i czegoś nowego się dowiem.

    Pozdrawiam

  • #2 14 Mar 2014 20:07
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Po podłączeniu wyłącz na chwilę modem z zasilania.
    Ewentualnie możesz sklonować adres MAC z działającego komputera na port WAN routera.

  • #3 14 Mar 2014 21:04
    waskibroklyn
    Poziom 16  

    ale tak naprawdę co to pomoże??Ja w ogóle nie wiem jak ustawić ten dziwny router. Teraz niby coś zaczeło działać po jakimś takim byle jakim ustawieniu ale po wi-fi nawet nie sieje więc domniemam że po prostu działa tylko jako zwykły switch. Ja do tego routera chciałbym podpiąć jeszcze blue-ray który jest połaczony z serweerem na moim komputerze. Wszystko ładnie działało jednak nie do końca działa teraz niestety a już zrobiłem jego reset i muszę wszystko ustawić od nowa, ale co tam mam ustawić skoro niewiele wiem i nie ma tam za wiele do ustawienia?To jest modem ADSL a więc coś trzeba zmienić żeby na np. pierwszym porcie LAN było wejsćie dla tego modemu z Inea.

  • #4 15 Mar 2014 12:22
    waskibroklyn
    Poziom 16  

    nikt mi nie pomoże pewnie bo to dziwny router niestety i czyżby przyszło mi kupić nowy jakiś?znowu kasa a tego na śmietnik?szkoda troszkę nie?

  • #5 15 Mar 2014 12:42
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Ten twój Robotics USR9108 to router ADSL-owy więc średnio nadaje się do twojego łącza. Nie mówiąc że już wiekowy jest. Kup sobie router bezprzewodowy z portem WAN/INTERNET RJ45 i po problemie.

  • #6 15 Mar 2014 12:45
    waskibroklyn
    Poziom 16  

    jimasek napisał:
    Ten twój Robotics USR9108 to router ADSL-owy więc średnio nadaje się do twojego łącza. Nie mówiąc że już wiekowy jest. Kup sobie router bezprzewodowy z portem WAN/INTERNET RJ45 i po problemie.


    ale nic się nie da zrobić? miałem podpięte wcześniej pod radiówkę i był to też normalny port RJ45 i działało to czemu teraz ma nie działać-tak sobie myśle. Że wiekowy to może i owszem jednak po co wyrzucać coś co działa? Tym bardziej żę nie potrzebuje przepływności i gigabitowych portów LAN oraz Wi-fi w standardzie "n" :)

  • #7 15 Mar 2014 12:47
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    waskibroklyn napisał:
    ale nic się nie da zrobić?

    Pewnie się da ale trzeba pokombinować.
    Podłącz komputer bezpośrednio do modemu GPON od dostawcy i jeżeli będziesz miał dostęp do internetu (ważne) to daj obrazek z ipconfig /all wpisane do cmd - Link

  • #8 15 Mar 2014 12:54
    waskibroklyn
    Poziom 16  

    INEA-ustawienia router Robotics USR9108

    tak to wygląda, jednak nie weszło tam kawałek z końca. Jak będzie potrzebne to wstawie drugi.

  • #9 15 Mar 2014 13:00
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tak jak myślałem w takiej konfiguracji może działać tylko jedno urządzenie albo kablowo albo bezprzewodowo podłączone do twojego USR9108. Powodem jest to że masz jeden publiczny adres IP od dostawcy internetowego. Radzę kupić router bezprzewodowy.

  • #10 15 Mar 2014 13:05
    waskibroklyn
    Poziom 16  

    jimasek napisał:
    Tak jak myślałem w takiej konfiguracji może działać tylko jedno urządzenie albo kablowo albo bezprzewodowo podłączone do twojego USR9108. Powodem jest to że masz jeden publiczny adres IP od dostawcy internetowego. Radzę kupić router bezprzewodowy.


    wcześniej miałem też dostawcę internetowego z jednym adresem IP i działało wszystko po kabelku ładnie i przydzielało mi wewnętrzne adresy IP a teraz nagle nie chce? Router działa jednak tylko jako switch niestety i nie przydziela wewnętrznych adresów IP. Mam włącozne DHCP i zakres adresów jednak komputer tego nie bierze i przydziela sobie adres IP z modemu GPON.niestety

  • #11 15 Mar 2014 13:08
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    waskibroklyn napisał:
    wcześniej miałem też dostawcę internetowego z jednym adresem IP i działało wszystko po kabelku ładnie i przydzielało mi wewnętrzne adresy IP a teraz nagle nie chce?

    Pytanie co ci przydzielało? Twój router czy router dostawcy. DHCP musisz mieć wyłączone aby coś zaczęło działać na tym USR9108.

  • #12 15 Mar 2014 13:15
    waskibroklyn
    Poziom 16  

    przydzielało mi wewnętrzne adresy IP a nie adresy dostawcy które były całkiem inne i tego jestem pewien w 100%. I wtedy miałem włączone DHCP bo jeżeli by nie było to jak miało mi przydzialć adresy wewnętrzne z określonej puli adresów? No nie da się.
    Teraz jak podłącze poprzez mój router i mam włączone DHCP to i tak przydzieli komputerowi adres modemu a nie z mojej określonej puli w DHCP

  • #13 15 Mar 2014 13:18
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Z tego co wiem to USR9108 nie działa jako router WAN-owy więc nie wiem skąd taka konfiguracja. No chyba że masz jakiś zainstalowane jakieś oprogramowanie które to umożliwia. Nie jestem znawcą routerów Robotics więc głowy sobie nie dam uciąć. Daj jakieś zrzuty z konfiguracji routera może coś więcej będzie wiadomo (status, wan).

  • #14 15 Mar 2014 13:36
    waskibroklyn
    Poziom 16  

    w tej chwili to jest pustka na nim wielka :) więc co będę dawał zrzut skoro nic nie ma. Ale mogę jedno powiedzieć że to tak działało aż do teraz w sumie. Niepotrzebnie może robiłem reset. Skoro wcześniej działało na antenie od osługodawcy radiowego to pewnie działało by nadal, ale z początku nie chciało zbytnio więc pomyślałem że dam rade, ale jak widać niestety nie dam rady. Może masz program team viewer i sobie podejrzysz do niego.tylko chyba nie do końca to będzia chciało działać bo jak mam wpięte w router kompa i modem to nie chce mi się z nim połączyć zbytnio. Tak jak by mu się adresy mieszały. Taka ogólnie .... (nie chce brzydko pisać:))

  • #15 15 Mar 2014 13:39
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    waskibroklyn napisał:
    Może masz program team viewer i sobie podejrzysz do niego

    Niestety nie pomagam zdalnie. Kolega miał z tego powodu nieprzyjemności. Czekam na obrazki z konfiguracji.

  • #16 15 Mar 2014 15:54
    waskibroklyn
    Poziom 16  

    INEA-ustawienia router Robotics USR9108
    INEA-ustawienia router Robotics USR9108
    INEA-ustawienia router Robotics USR9108

    tak wyglądają początkowe ustawienia routera po resecie. Co tutaj w tym miescu i co w tym chodzi to tego nie wiem a ustawić trzeba.coś....

  • #17 15 Mar 2014 15:56
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Dla mnie ten router może działać tylko jak switch z punktem dostępowym. Nie ma możliwości konfiguracji portu WAN dla xDSL.

  • #18 15 Mar 2014 16:14
    waskibroklyn
    Poziom 16  

    a to jak wcześniej działało?przydzielało adresy ip wewnętrzne każdemu urządzeniu podpiętemu do niego i działało wi-fi. Może wystarczy jak będzie działać tak jak mówisz?może też tak działało cały czas i było okej. Wcześniej pokazywało mi brame domyślną z wewnętrznym adresem ip czyli było okej. Teraz to jest dopiero kołomyja...hi hi. Bo nie wiem czy wcześniej nie miałem na dachu anteny z radiówki zastosowanej własnie jako router czy coś podobnego. To chyba ona była routerem, ale adres ip zewnętrzny jak mi pokazywało to faktycznie zewnętrzny i z poza zakresu 192......

  • #19 15 Mar 2014 16:16
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tego nie wiem bo nie widziałem konfiguracji i adresacji jaką miałeś od dostawcy. Tu potrzebny jest router z portem WAN/INTERNET,

  • #20 15 Mar 2014 16:33
    waskibroklyn
    Poziom 16  

    a teraz nie można zrobić podobnie i na tej samej zasadzie?skoro ten obecny modem przydziela jakis adres ip i tamten też przydzialł ip zewnętrzne to nie mogę skorzystać z tej samej opcji co była jako switch dostępowy?

    Dodano po 8 [minuty]:

    http://allegro.pl/tp-link-router-wifi-dsl-tl-wr740n-upc-aster-wi-fi-i4053727164.html

    ten będzie dobry?

    Dodano po 3 [minuty]:

    w tplinkach jest taka opcja że pierwszy port robi za WAN a w tym moim starym tego nie ma?

  • Pomocny post
    #21 15 Mar 2014 16:38
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tak będzie dobry.

  • #22 15 Mar 2014 16:43
    waskibroklyn
    Poziom 16  

    więć dzięki za chęci.Myślałem że da się coś z tym zrobić jeszcze, ale jednak chyba nie do końca to będzie działało więc jednak kolejne pare złlotych będę musiał wydać niestety. Pozdrawiam

    Dodano po 1 [minuty]:

    ale czekam na jakieś propozycje bo może jednak się da coś wykombinować, żeby tylko działało a żadnych ielkich cudów nie wymagam z prędkościami itp.

  • #23 15 Mar 2014 16:46
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wcześniej internet miałeś z Ornet-u?

  • #24 15 Mar 2014 16:50
    waskibroklyn
    Poziom 16  

    nie nie. Miałem z firmy City-lan. Radiówkę. Nie mieszkam w Lesznie tylko w Wolsztynie :) Co zresztą muszę poprawić w opisie :)

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo