Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem ze stacją dysków CD/DVD

Andersoon 14 Mar 2014 20:14 1476 10
    Andersoon
    Level 8  
    Witam

Mam problem ze stacją dysków CD/DVD firmy LG. Gdy instaluję (W tym przypadku grę) w pewnym momencie z nagrywarki wydobył się dźwięk chrupnięcia. Zasiadłem do lektury w internecie. Między czasie włożyłem płytę czyszczącą. Przeczytałem że problem może sprawiać laser, no więc po zakończeniu operacji czyszczenia przez płytkę (która nic nie dała) rozkręciłem napęd by wydmuchać kurz z nagrywarki. Wiele go tam nie znalazłem ale to była dobra okazja by przyjrzeć się jej pracy. Odpaliłem instalację i wszystko szło świetnie aż w pewnym momencie gdy laser doszedł do krawędzi płyty, chrupnął i przestał działać. Stało się to mniej więcej wtedy gdy napęd potrzebował wyższych obrotów. Postanowiłem zapytać tutaj na forum, czy da się coś z tym zrobić? czy lepiej kupić nową nagrywarkę?

Warto dodać że stacja dysków ogólnie sprawiała mi problemy z odpaleniem wielu płyt.. Czasem nie udało się to w ogóle :(
  • Helpful post
    kokapetyl
    Level 43  
    Andersoon wrote:
    Warto dodać że stacja dysków ogólnie sprawiała mi problemy z odpaleniem wielu płyt.

Nie ma sensu się z tym bawić, wymień na nową.
    Andersoon
    Level 8  
    Ehh.. przykro mi to słyszeć. Wymieniałem nagrywarkę już z 3 razy, zawsze z tego samego powodu. Co powoduje takie usterki ? Jakieś porysowane płyty ?
    kokapetyl
    Level 43  
    Andersoon wrote:
    Ehh.. przykro mi to słyszeć. Wymieniałem nagrywarkę już z 3 razy, zawsze z tego samego powodu

Nie jestem jasnowidzem, żeby o tym wiedzieć, nic nie napisałeś.
    Andersoon
    Level 8  
    kokapetyl

A czy to coś zmienia ? Nie uznałem tej informacji za istotną, jeśli się myliłem to przepraszam :)
  • Helpful post
    kokapetyl
    Level 43  
    Andersoon wrote:
    A czy to coś zmienia ?

Tak, bo to jest nie normalne aby tak często wymieniać nagrywarki.
    Kupowałeś pewnie używki.
    Andersoon
    Level 8  
    kokapetyl

Niedawno pisałem na forum w sprawie problemu z dyskiem twardym który również wymieniałem kilka razy. Doszliśmy do tego że mój zasilacz jest do natychmiastowej wymiany i to on jest sprawcą wielu awarii. Wymiany dokonałem ale widocznie napęd nie ostał się cały.
  • Helpful post
    KJ
    Level 31  
    Generalnie napędy optyczne obecnie produkowane to chiński chłam. Przewaliłem tego kilkadziesiąt sztuk. Wszystkie padały albo w opisany wyżej sposób albo w ogóle przestawały wczytywać/"widzieć" płyty po włożeniu i to obojętnie czy palone czy tłoczone. Najmniej problemów miałem z liteonami z okresu kiedy wchodziły nagrywarki DVD a najlepszym napędem który najdłużej działał był plextor z czasów kiedy ta firma jeszcze produkowała u siebie napędy. Generalnie jakiś czas temu całkowicie odszedłem od używania płyt w inny sposób niż backup danych na blurayu. Najczęstszym powodem problemów typu nieodpalające płyty, źle czytające się płyty, czy płyty które po krótkim czasie przestają działać są same nośniki i sposób ich nagrywania - jak najtańsze jak najszybciej. Tanie płyty mają tak marnej jakości warstwę nagrywalną że jej struktura chemiczna po prostu rozpada się po kilku miesiącach a wraz z nią dane. Testy przeprowadzone swego czasu przez kolegę wykazały że jedynymi obecnie nadającymi się do czegokolwiek nagrywalnymi płytami CD są te z jasnoniebieską warstwą zapisu, jeśli chodzi o płyty DVD im ciemniejsze od spodu tym lepsze - zazwyczaj. Nagrywać należy nie wolniej niż połowa prędkości maksymalnej dla danej płyty a już napewno nie wolniej niż 16x dla CD bo pojawia się problem "przepalenia" wynikający z faktu że współczesne nagrywarki mają całkiem mocne lasery wymagane do palenia z prędkościami typu 52X dla CD. Skutkuje to wysokim prądem progowym czyli takim poniżej którego w diodzie laserowej nie zachodzi akcja laserowa. Tym samym dioda "startuje" od dość dużej mocy która zazwyczaj jest zbyt wysoka do palenia z małymi prędkościami.
    swiercm
    Moderator on vacation ...
    A jakich płyt używasz i ile płyt nagrywasz w ciągu tygodnia?
    Napięcia to raz, ale kultura pracy nagrywarki to dwa.
    Jak używasz no-name'ów, niewyśrodkowanych, to się nie dziw, że trafia nagrywarkę szybko. Lepiej dołożyć te 10gr i kupić lepsze płyty.

KJ wrote:
    Generalnie napędy optyczne obecnie produkowane to chiński chłam. Przewaliłem tego kilkadziesiąt sztuk. Wszystkie padały albo w opisany wyżej sposób albo w ogóle przestawały wczytywać/"widzieć" płyty po włożeniu i to obojętnie czy palone czy tłoczone. Najmniej problemów miałem z liteonami z okresu kiedy wchodziły nagrywarki DVD a najlepszym napędem który najdłużej działał był plextor z czasów kiedy ta firma jeszcze produkowała u siebie napędy. Generalnie jakiś czas temu całkowicie odszedłem od używania płyt w inny sposób niż backup danych na blurayu. Najczęstszym powodem problemów typu nieodpalające płyty, źle czytające się płyty, czy płyty które po krótkim czasie przestają działać są same nośniki i sposób ich nagrywania - jak najtańsze jak najszybciej. Tanie płyty mają tak marnej jakości warstwę nagrywalną że jej struktura chemiczna po prostu rozpada się po kilku miesiącach a wraz z nią dane. Testy przeprowadzone swego czasu przez kolegę wykazały że jedynymi obecnie nadającymi się do czegokolwiek nagrywalnymi płytami CD są te z jasnoniebieską warstwą zapisu, jeśli chodzi o płyty DVD im ciemniejsze od spodu tym lepsze - zazwyczaj. Nagrywać należy nie wolniej niż połowa prędkości maksymalnej dla danej płyty a już napewno nie wolniej niż 16x dla CD bo pojawia się problem "przepalenia" wynikający z faktu że współczesne nagrywarki mają całkiem mocne lasery wymagane do palenia z prędkościami typu 52X dla CD. Skutkuje to wysokim prądem progowym czyli takim poniżej którego w diodzie laserowej nie zachodzi akcja laserowa. Tym samym dioda "startuje" od dość dużej mocy która zazwyczaj jest zbyt wysoka do palenia z małymi prędkościami.

No tak nie do końca, bo poziom mocy lasera jest także zmienny i jest dostosowany do prędkości zapisu. Muzykę najlepiej nagrać jak najwolniej, więc jak wyobrażasz sobie "przepalenia" przy nagraniu AUDIO-CD z prędkością x4?
    Najlepsze były Plextory, TEAC, NEC - tu się zgodzę, że wszyscy poszli na ilość. Nie ma już dobrych nagrywarek, bo są... mało komu potrzebne. Przynajmniej nie w takim stopniu jak kiedyś.;)
    KJ
    Level 31  
    "No tak nie do końca, bo poziom mocy lasera jest także zmienny i jest dostosowany do prędkości zapisu" Owszem tylko że jest problem - dioda 400mW potrzebna do palenia CD z prędkością 52X nie zaświeci z mocą np 20mW ponieważ prąd progowy ma taki że minimalna moc przy jakiej zachodzi akcja laserowa to np. 120mW a do wypalania z prędkością 4X potrzeba 60mW (wartości są przypadkowe mają na celu zobrazowanie na czym polega problem a nie podanie konkretnego przykładu) tak wiec będziesz miał zdrowo przepalona płytę - nagrywarka będzie palić z mocą 120mW przy 4x ponieważ nie da się technicznie uzyskać mocy 60mW. Lepiej wiec wypalić z prędkością 16x.
    Andersoon
    Level 8  
    swiercm

Rzadko używam nagrywarki... Służy mi raczej do odczytu płyt niż ich nagrywania. Są tygodnie w których w ogóle nie jest użytkowana.