Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

KARCHER HD13/18 S - Brak ciśnienia

piskorzm 15 Mar 2014 15:54 5283 13
Renex
    piskorzm
    Level 9  
    Witam.
    Posiadam Karchera HD13/18 S niestety myjka ta po uruchomieniu nie daje ciśnienia.
    Stało się to po tym jak spalił mi się stycznik, wymieniłem go na nowy.
    Silnik pracuje i niestety na tym koniec.
    Potrzebuje jakiś schemat budowy tej myjki i katalog części może ktoś posiada?
    Byłbym wdzięczny za pomoc i za sugestie co może być przyczyną.
  • Renex
    wojtasdw
    Level 15  
    A dlaczego spalił się stycznik...
  • Renex
    piskorzm
    Level 9  
    niestety nie wiem.
    wojtasdw
    Level 15  
    To urządzenie miało dużo wad: między innymi styczniki, które mogły się spalić, ale także transformator sterujący 24V który w stanie spoczynku generował zbyt wysokie napięcie które mogło uszkodzić płytkę PCB, przez co dochodziło do niekontrolowanego zamykania i otwierania styków stycznika. Dlatego po wymianie stycznika na nowy poprawiony, wymagany był zestaw części zamienny który zawierał: nowy transformator, a ponieważ był większy - nowa obudowa dolna i górna, elementy montażowe i chyba PCB.
    piskorzm
    Level 9  
    czyli blad moze lezec w styczniku i transformatorze. a masz moze jakies namiary na sklep internetowy gdzie to można kupic? albo numer czesci, bo zaczalem szukać tego ale nic sensownego nie ma ;/
    wojtasdw
    Level 15  
    Błąd lub wada początkowych modeli, podaj numer katalogowy i seryjny urządzenia (albo zdjęcie tabliczki), to napisze co i jak. Co nie wyjaśnia dlaczego urządzenie nie daje ciśnienia, napisz coś więcej: czy ciśnienia niema w ogóle czy jakieś jest, i czy urządzenie załącza i wyłącza się przy otwartym lub zamkniętym pistolecie, silnik pracuje równo czy może słabiej, jakieś niepokojące odgłosy... , olej czysty bez opiłków metalu, wszystkie spostrzeżenia mile widziane...
    piskorzm
    Level 9  
    foty zrobię jutro.
    - po uruchomieniu pracuje caly czas, nie wylacza sie po puszczeniu raczki pistoletu
    - cisnienia nie ma wcale
    - glowica pompy wyczyszczona
    - silnik pracuje, jakby na wolnych obrotach
    - olej zalany nowy
    - plytka pcb wizualnie wygląda na cala nie przypalona itp, sa na niej przełączniki 1,2,3,4 i 1,2,4 sa na on 3 na off
    silnik 4.623- 586 jak dobrze pamietam
    wojtasdw
    Level 15  
    Quote:
    glowica pompy wyczyszczona

co to znaczy - bo jeśli źle złożona to może być przyczyna

Przy braku ciśnienia należy sprawdzić:
    -wydatek wody zasilającej / jeśli za mały zwiększyć
    -oczyścić filtr wody lub wymienić
    -odpowietrzyć urządzenie
    -sprawdzić dysze wysokociśnieniową lub wymienić
    -sprawdzić szczelność zaworów ssawnych i ciśnieniowych lub wymienić
    -sprawdzić zawór nadmiarowy / wyregulować / lub wymienić

na płytce PCB są przełączniki:
    1 - ON oznacza że masz urządzenie jednofazowe
    reszta może tak być
    obok włącznika jest dioda led - wskaźnik pracy i sygnalizacja usterki czerwona/zielona świeci lub miga jak tak to ile razy
    piskorzm
    Level 9  
    dobra, zacznę od kupna zestawu uszczelniaczy do głowicy, filtr mam nowy, no i chyba zawory zakupie. Masz może jakiś katalog części do tego , albo orientujesz się czy uszczelniacze można kupić w jakimś zestawie?

W którym miejscu znajduje się zawór nadmiarowy bo go nie widzę, albo nie rzucił mi się w oczy.
    wojtasdw
    Level 15  
    Zestawy naprawcze dotyczą całej głowicy i jest tam kupa niepotrzebnych elementów i są drogie, więc możesz wymienić uszczelniacze na tłokach i możesz wymienić zaworki. Zawór nadmiarowy to ten z dużą sprężyną, tylko nie odkręcaj tej sprężyny skontrowanej dwoma nakrętkami tylko odkręć go przy głowicy. Sprawdź stan uszczelnień i czy końcówka nie jest wybita. W środku pod zaworem po wykręceniu elementu dużym płaskim śrubokrętem jest śrut i też ma być nie wybity.
    I trochę lektury Link
    piskorzm
    Level 9  
    Dobra kilka zdjec dzisiaj zrobionych
    https://obrazki.elektroda.pl/9524150700_1395086799.jpg
    Nec 2505 D402 < DOCHODZI DO NIEGO PRAD NIE WYCHODZI
    Dzisiaj robiłem pomiary i taka ciekawostka a swoja droga silnik przestał działać:(
    ale jak uruchomie go poprzez stycznik działa.

https://obrazki.elektroda.pl/3273737500_1395086801.jpg
    kolejne zdjęcie płytki

https://obrazki.elektroda.pl/9868204600_1395086804.jpg
    kolejne zdjęcie płytki
    KARCHER HD13/18 S - Brak ciśnienia KARCHER HD13/18 S - Brak ciśnienia KARCHER HD13/18 S - Brak ciśnienia

Musze przede wszystkim dojść co się stało ze przestał się uruchamiać.
    Płytkę można gdzieś nabyć nową albo ten tranzystor ?
    a co do ciśnienia nadal go nie ma ... :(
    wojtasdw
    Level 15  
    Płytka jest dostępna, ale tania nie jest. Pełni rolę zabezpieczenia przed brakiem faz (ten czarny okrągły element na płytce przez który powinien przechodzić przewód jednej z faz), i steruje zasilaniem cewki stycznika. Do płytki doprowadzone jest zasilanie z transformatora 24V i po przez mikrostyk na głowicy (zwarty) zasila cewkę stycznika, do tego dochodzi jeszcze wyłącznik termiczny w uzwojeniu silnika który też powinien być zwarty - wtedy silnik powinien działać.
    piskorzm
    Level 9  
    oki. to jest jedno, ale to i tak nie zmienia faktu ze nie ma ciśnienia niestety, jest tam foto zaworu, najpierw rozkręciłem później przeczytam ;)
    napięcie wychodzące z transformatora to około 24- 27v wiec w normie
    wojtasdw
    Level 15  
    na zdjęciu nie widać dokładnie, chodzi o ten stożkowy element na końcu, ma być równy i gładki (a nie jak sklepany młotkiem) i to samo tyczy się tego śruta który z nim współpracuje (pisałem o tym wcześniej)

P.S. ciężko jest coś jednoznacznie stwierdzić jak tego nie widzę i nie słyszę...