Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Creative inspire a550 5.1 - Nie gra żaden z głośników, gra tylko sub.

Marcin EU07 15 Mar 2014 18:28 3615 10
  • #1 15 Mar 2014 18:28
    Marcin EU07
    Poziom 9  

    Witam, mam problem posiadam głośniki jak w temacie. Problem w tym że nie grają żadne głośniki ani satelity, ani centralny. Tylko subwoofer, głośniki są nowe nie używane. Głośniki podłączyłem do kompa, z zintegrowaną dzwiękówką realtek ALC655, w ustawieniach dałem dźwięk wielokanałowy(5.1) i nic odzywa się tylko sub. Podłączyłem wszystkie 3 jacki. Próbowałem też z przejściówką 1->3 i też nic. Z góry dzięki za odp. pozdro.

    0 10
  • #2 15 Mar 2014 23:02
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    Marcin EU07 napisał:
    Podłączyłem wszystkie 3 jacki. Próbowałem też z przejściówką 1->3 i też nic.

    A skonfigurowałeś odpowiednie/o porty w samej karcie muzycznej?.

    1
  • #3 16 Mar 2014 11:03
    Marcin EU07
    Poziom 9  

    Tak, w sterowniku realteka ustawiłem dźwięk 5.1, i tam w zielonym-przednie, niebieskim-sub, centralny, i tylne. I nic cały czas jest tak samo tylko sub "gra".

    0
  • #4 16 Mar 2014 15:20
    Polon_us
    Poziom 41  

    Pokaż ustawienia karty audio (zrzuty ekranu).

    0
  • #5 16 Mar 2014 17:05
    Marcin EU07
    Poziom 9  

    Tak to wygląda: Creative inspire a550 5.1 - Nie gra żaden z głośników, gra tylko sub.

    0
  • #6 16 Mar 2014 19:43
    Polon_us
    Poziom 41  

    Sprawdź jeszcze ustawienia dźwięku w Windows -> Panel Kontrolny -> Dźwięki
    Upewnij się, że domyślnym wyjściem dźwięku jest ta karta - sygnał analogowy.

    Również sprawdź w Menadżerze Urządzeń, czy przy karcie muzycznej nie ma jakiś ikon błędów (znaki zapytania czy inne oznaczenia).

    Również sprawdź te głośniki - mając włączony ten zestaw dotykanie palcem wtyczki minijack powinno powodować słyszalne "brumienie" danego głośnika. Przetestuj wszystkie wtyczki/głośniki w ten sposób.

    0
  • #7 17 Mar 2014 14:28
    Marcin EU07
    Poziom 9  

    Cytat:
    Sprawdź jeszcze ustawienia dźwięku w Windows -> Panel Kontrolny -> Dźwięki
    Upewnij się, że domyślnym wyjściem dźwięku jest ta karta - sygnał analogowy.

    Dźwięk wysyła ta karta dzwiękowa, sygnał próbowałem wszystkie możliwości.
    Cytat:
    Również sprawdź w Menadżerze Urządzeń, czy przy karcie muzycznej nie ma jakiś ikon błędów (znaki zapytania czy inne oznaczenia).

    Nie ma.
    Cytat:
    Również sprawdź te głośniki - mając włączony ten zestaw dotykanie palcem wtyczki minijack powinno powodować słyszalne "brumienie" danego głośnika. Przetestuj wszystkie wtyczki/głośniki w ten sposób.

    Dotykałem wszystkie minijack i nic tylko sub "brumiał" aktualnie mam podłączone pod kompa kino domowe i było podłączone przez wszystkie możliwe wyjścia tzn. Wszystkie 3 minijacki i nawet spdi/f z płyty i wszystko grało. Głośniki są siostry a ona ma jeszcze podobne creativy tylko 2.1 i próbowała podłączać głośniki do tamtego suba 2.1 i grały. Nie wiem co to może być chyba sub felerny.

    0
  • Pomocny post
    #8 17 Mar 2014 15:51
    Polon_us
    Poziom 41  

    Marcin EU07 napisał:
    Dotykałem wszystkie minijack i nic tylko sub "brumiał"


    Wg mnie, cytowany fragment wyjaśnia wszystko. Wszystkie powinne "brumieć" przy tej próbie. Jestem przekonany, że układ wzmacniający w tych głośnikach padł.

    Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś poszczególny minijack podłączył do jakiegoś odtwarzacza mp3 czy nawet telefonu - w gniazdo słuchawkowe. Jeśli nie będą grać, to definitywnie przesądza to kwestię ich uszkodzenia tzn układ wzmacniającego.

    Zakładam, że połączenia które wykonałeś są prawidłowe.

    0
  • #9 17 Mar 2014 17:31
    Marcin EU07
    Poziom 9  

    próbowałem podłączać, do telefonu i nic. A jak to naprawić układ ?? czy pozostaje gwarancja bo głośniki są nowe.

    0
  • Pomocny post
    #10 17 Mar 2014 17:43
    Polon_us
    Poziom 41  

    Gwarancja, nie ma żadnej wątpliwości.

    0
  • #11 21 Mar 2014 10:15
    Marcin EU07
    Poziom 9  

    temat już chyba do zamknięcia. Dzięki wielkie polon_us za odp. ;D

    0